20 Mart 2013 Çarşamba

ŞALGAM DOLMASI


    Hayırlı akşamlar,
    Şalgamla dolma yapımını ilk olarak sevgili arkadaşım Papatyaşef 'te görmüştüm..Salatada kullanıyordum ama dolma yapmamıştım..Ben de denemek istedim ve oldukça değişik güzel bir yemek oldu..Denedim pişman değilim. :) Erzurum'un yöresel yemeğiymiş.. İç malzemesini bizim usulle hazırladım ...Kelam kısa, buyurun tarife:

   -1 kg şalgam,
   -200 gr kıyma,
   -1 kuru soğan,
   -1/2 demet maydanoz,
   -1 su bardağından az pirinç,
   -1 Domates,
   -1 tatlı kaşığı domates salçası,
   -1 tatlı kaşığı biber salçası,
   -Tuz, karabiber, pul biber, kekik, kişniş, limon, nar ekşisi..
Üzerine : ayrıca domates ve biber salçası,
   -1 kaşık tereyağ,tuz..

  • Şalgamları soyup, içlerini oyacak ya da sivri uçlu bir kaşıkla oyalım, limonlu suda hafifçe haşlayalım..1 kaşık limon suyunu ekleyince şalgama özgü o keskin koku gitti, yerini çok hoş bir rayiha aldı.. 
  • Şalgamlar haşlanırken, kıyma içerisine yıkanmış pirinci, yemeklik doğranmış soğanı, kıyılmış maydanozu, rendelenmiş domatesi, salçaları, nar ekşisi, tuz ve baharatları bir kapta karıştıralım. Kıyma yağsız ise 2-3 kaşık sıvı yağ ekleyelim. 
  • Hafif haşlanmış şalgamları iç malzemesi ile çok bastırmadan dolduralım, tencereye dizelim. Üzerine ben limon dilimleri kapattım, hem güzel kokusunu  dolmaya bırakır, hem de lezzet ve mayhoşluk da verir diye düşündüm. Siz isterseniz biber yada domatesle kapatabilirsiniz..Limon dilimlerini dolmalar pişince alıp atıyoruz..:)
  • 1 bardak sıcak su ile salçaları açalım, yağla birlikte tencereye ilave edelim. Dolmaların boyuna gelecek kadar sıcak su ilave edelim.. Önce harlı ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirmeye bırakalım..
  • Pirinçler  ve şalgamlar yumuşayınca yemeğimiz pişmiş demektir..
  • Yoğurtla beraber yemek çok iyi oluyor :)
  • Afiyet şifa olsun, dualarınızda unutmayacağınızı umuyorum...:
Şalgamın faydaları:
Şalgam özellikle de Adana yöremizde yetişen son derece faydalı bir sebzedir. Şalgam suyu sevilerek içildiği gibi aynı zamanda şalgamın yemeği ve salatası da tüketilmektedir. Şalgamın faydaları üzerine yapılan araştırmalar sonucunda yeni pek çok faydası keşfedilmiş ve kanser başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiği belirlenmiştir.
Şalgamın faydaları arasında ilk sırada hiç tartışmasız kansere karşı koruyucu bir etkiye sahip olması ye alır. Şalgamın içerisinde bulunan etken maddeler hücrelerin DNA yapılarını korumaya yardımcı olurken kanserli hücreleri baskılayarak kanserin ortaya çıkış sürecini yavaşlatmakta ve kanserli hücrelerle savaşmaktadır. Şalgam çok zengin bir potasyum kaynağı olmakla beraber bu özelliği sayesinde yüksek tansiyon hastalarına tavsiye edilmektedir. Çünkü şalgamda bulunan potasyumun tansiyon düşürücü ve dengeleyici özelliği bulunmaktadır. Ancak düşük tansiyon rahatsızlığı bulunan kişilerin şalgamı kontrollü tüketmeleri ve şalgama bağlı olarak tansiyonlarını daha da düşürmemeleri gerekir.

Şalgamın bir diğer faydası da yüksek oranda lif içermesi sayesinde kabızlığa iyi gelmesidir. Şalgam çok zengin bir lif kaynağıdır ve bu özelliği sayesinde bağırsakları yumuşatarak tuvalet düzeninin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Şalgam kadar şalgamın yaprakları da şifalı bulunmaktadır. Şalgam yapraklarının çok güçlü bir idrar söktürücü olduğunu belirten uzmanlar bu özelliği ile böbrek taşlarının ve böbrek kumunun dökülmesine yardımcı olduğunu iddia etmektedirler. Şalgam diğer turpgillerde olduğu gibi tüm bu özelliklerinin yanı sıra çok etkili bir balgam söktürücüdür.
Almanya’da şalgamın etken maddeleri ile yapılan ilaçlar doktorlar tarafından reçete edilmekte ve balgam söktürücü olarak kullanılmaktadır. Bilindiği üzere öksürük şuruplarının zararları ile ilgili her geçen gün yeni açıklamalar yapılmakta ve bu zararlardan korunmak isteyen kişiler alternatif tedavi yöntemlerine yönelmektedirler. Bu nedenle balgam ya da öksürük şikayeti olan kişilerin bol bol şalgam tüketmesi tavsiye edilmektedir. 
(bilgiler netten)

13 yorum:

  1. İlk defa duydum çok değişik acaba zeytinyağlısı da oluyor mu? Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı? Papatyaşef de zeytinyağlı-bulgurlusunu yapmıştı..Teşekkür ederim yorumunuza...

      Sil
  2. Çok değişik bir tarif. Şalgamın pişmiş halini hiç yemedim ama o kadar güzel görünüyor ki.. Ellerine sağlık canım.. Zeytinyağlı dolması da harika olur sanki..

    YanıtlaSil
  3. ne zamandır yapmak istediğim tariflerden biriydi iyi oldu tarifim var artık :) ellerine sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım...
    harika görünüyor...

    YanıtlaSil
  5. Huuuuummmm!!!!
    Copiei a receita e vou correndo para fazê-la... FUI!!!!
    Beijos Márcia (Rio de janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com
     

    YanıtlaSil
  6. bende ilk görüyorum ama cokda lezzetli görünüyor ellerine saglik

    YanıtlaSil
  7. Teşekkür ederim arkadaşlar...Ben de ilk defa denedim ama beğendim , tavsiye ederim..Şalgamları oyduktan sonra haşlarken limon ekleyince çok güzel bir hale dönüştü...
    Hepinize Hayırlı Cumalar...

    YanıtlaSil
  8. değişik bir lezzet hiç tatmadım eminim güzeldir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişik bir dolma oluyor Sibel'cim, biz sevdik eşimle.:)
      Çocuklar malum sebzenin adını duyunca tatmıyorlar :(
      Teşekkür ederim...

      Sil
  9. Bende ilk defa duyuyorum aynur ablacigim... emeklerine saglik...

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o kadar değişik şeylerle karşılaşıyor ki insan, daha duymadığımız ne çok şey vardır kim bilir :))
      Teşekkür ederim canım :)

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...