23 Şubat 2013 Cumartesi

MUKAŞERLİ KURU PATLICAN YEMEĞİ


   Merhabalar,
   Bu sıra kuru sebzelerle yemek yapmaktan çok zevk alıyorum..Üst üste olması bu yüzdendir :) Daha doğrusu misafirlerim geldiklerinde kuru biber- patlıcan dolması istiyorlar benim usul, kahvaltıda, ikindi çayının yanında yumurtalı fasulye...Bu da eşimin özellikle ısrarla istediği bir yemek..İlginç olan o ki, patlıcanın tazesiyle yapılınca yemeye nazlanır da bu kuru patlıcan yemeğini zevkle yer...? Öyle ki kahvaltıda bile yedi, o derece yanii :)) Kurutulmuş sebzelerin kendine has özel bir tadı ve kokusu var ya...Gerçekten çok güzel oluyor...Daha kokusu davet ediyor, ekmeği al da gel diye :) Buyurun tarife :

   -2 avuç dolusu kurutulmuş patlıcan,
   -1 avuç kuru biber,
   -1 avuç kuru domates,
   -1 tane iri kuru soğan,
   -1 çorba kaşığı domates salçası,
   -1/2 çay bardağı zeytinyağı ya da tereyağ,
   -1/2 su bardağı mukaşer ( kabuklarından ayrılmış küçük nohut,)
   -2-3 diş sarımsak, tuz..
  • Yuvarlak ya da köşeli dilimler halinde doğrayıp yazın kuruttuğumuz patlıcanları 2 misli su ile haşlayalım. Patlıcanlar yumuşayınca ocağı kapatıp, soğumaya bırakalım..
  • Soğuyan patlıcanı süzüp bir kaç kez sudan geçirelim. Üzerine bol su koyup bekletelim..
  • Diğer yanda, soğanı halka halka doğrayalım. Zeytin yağında çok az çevirelim. Domates salçasını ekleyip karıştırarak yağda pişirelim. 
  • Suyunu süzdüğümüz patlıcanları bir kaç kez sudan geçirdikten sonra, tencereye alalım. Kuru domates ve biberleri de yıkayıp, doğrayalım. Yemeğe ilave edelim. Mukaşerleri yıkayıp, sarımsağı doğrayıp  onları da katalım.
  • Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ekleyip kaynayınca ocağı kısalım, pişmeye bırakalım..İsterseniz daha az su koyabilirsiniz, eşim biraz sulu sevdiği için ben suyu bu şekilde ekledim.
  • Mukaşer yumuşayınca yemeği şöyle bir karıştıralım, kıvamını tuzunu kontrol edelim..Dinlenmeye bırakalım..Bu tür yemekler sabahtan pişirilip dinlendirmeye bırakınca daha güzel oluyor..
  • Mukaşer bulamayanlar beyaz nohutu biraz haşlayıp kabuklarını soyarak yemeğe ekleyebilirler. Mukaşer bu yemeğin özelliği, olmazsa olmazıdır..
  • Dinlenen kuru patlıcan yemeğimizi servis edebiliriz, afiyet olsun...Dualarınızda unutmayın lütfen....

3 yorum:

  1. Ooooh ellerine sağlık ! Patlıcan olsun da nesi olursa olsun bayılırım ;-)

    YanıtlaSil
  2. canım nefis görünüyor. ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim arkadaşlarım..:)

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...