8 Şubat 2013 Cuma

KURU BİBER DOLMASI (ETLİ)

  Hayırlı Cumalar,
  Dualarımız kabul, ibadetlerimiz makbul olsun İnşallah..
  Yazdan kuruttuğumuz o güzelim sebzeler vardı ya..İşte onlardan dolmalık olanlarla dolma yapıp ziyafet çekmenin resmidir  bu.:) Sözü uzatmadan tarife geçeyim, buyurun:

   -1 dizim dolmalık kuru biber ( yaklaşık 25-30 tane)
   -300 gr kadar orta yağlı kıyma (isterseniz kuşbaşı eti minik minik doğrayıp onunla da yapabilirsiniz),
   -1 su bardağı pirinç,

   -1 büyük kuru soğan,
   -1/2 demet maydanoz,
   -1-2 domates,(isterseniz uyutma domatesten de katabilirsiniz ya da buzluktaki doğranmış domateslerden)
   -1 yemek kaşığı domates salçası,
   -1 tatlı kaşığı acı biber salçası.
   -3 çorba kaşığı sıvı yağ,
   -Tuz, karabiber, pul biber, toz kişniş, kekik, nar ekşisi..
Üzerine: 1 yemek kaşığı domates salçası,
   -1 yemek kaşığı biber salçası,
   -Tuz, 2 kaşık tereyağ, sıcak su..

  • Dolmalık biberleri üzerini geçecek kadar suyla ocağa koyup haşlayalım, suyunu süzüp soğumaya bırakalım.Çok fazla haşlamayalım, parçalanmasın, ezilmesin..
  • Derince bir kapta, kıymayı, yemeklik doğranmış kuru soğanı, kıyılmış maydanozu, domates, salçalar ve baharatları nar ekşisini iyice karıştıralım. Tuzunu salçaların tuz oranına göre ayarlayalım. Yağı da ekleyelim..Aslında taze kuyruk yağı azcık katılsa lezzeti çok daha güzel olur..eskiden hep kuyruk yağı katarlardı. Ama şimdi bulmak çok zor..Üstelik pek kimse sevmiyor..:)
  • Pirinci yıkayıp bu kıymalı karışıma ekleyelim, hepsini güzelce karıştıralım..1 su bardağı su da ilave ederek, yumuşamış biberleri dolduralım.Dikkat etmemiz gereken biberlerin fazla doldurulmaması..Ağız kısmını kapatacak şekilde iç malzeme konmalı. Biberleri yassılaştırıp tencereye yatay olacak şekilde dizelim..Orta kısmını biraz yüksek tutalım, üzerine kapatacağımız tabağın daha güzel yerleşmesi için..Böylece dolmalar dağılmaz... 
  • Biberleri dizmeden önce tencerenin alt kısmına parçalanmış biberlerden ya da lahana yaprağı varsa bir yaprak lahana yaprağı, daha da güzeli kemikli et varsa onları dizmek hem dolmanın yanma riskini ortadan kaldırır, hem de lezzetini artırır..
  • Bir kasede 1 kaşık biber, 1 kaşık domates salçasını sıcak su ile açalım, dolmaların üzerine gezdirelim, Tabağı üzerine kapatalım..Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyelim ve kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakalım..
  • İsterseniz güveçte de pişirebilirsiniz..Daha lezzetli olur.
  • Pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra ocağı kapatıp, biraz dinlendirelim. Daha sonra mevsim salata ve ev yapımı yoğurtla servis yapabiliriz..  Başka şeye gerek kalmıyor.. :)
  • Afiyet şifa olsun, dualarınız da unutmayın lütfen..



11 yorum:

  1. HAYIRLI CUMALAR OLSUNNN EFENDİM:) ELLERİNİZE SAĞLIK AFİYETLER OLSUN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolunuz efendim..Hayırlı Cumalar...Çok teşekkür ederim :))

      Sil
  2. kuru sebzelere bir baska özeniyorum bu aralar am biber dolmasini hic yapmadim onuda deniyecem ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  3. Öylede lezzetli olurki. Ellerinize sağlık ve afiyetle yiyin.

    YanıtlaSil
  4. ya bacim sen beni öldürücen .
    elimde mendil olsa islanir cok severim ben hemde cok
    hele pidenin icine koyacagim üzerine pul biberi serpecegim azicikta limon
    oy oyyyyy
    tutmayin beni
    ellerine saglik gönlüne insirah versin rahman

    YanıtlaSil
  5. Allah razı olsun arkadaşlarım..:) Bu biberler Elazığ biberleri üstelik..Çarliston biber renginde olup, ince kabuklu dolma biber cinsi yani :) Biz onu daha çok seviyoruz...
    Paşakızı, kuru biberleri hemen dene canım, çok lezzetli oluyor bence..Hatta tazesinden bile daha güzel geliyor :)

    Melek'im kıyamam sana yaa...:( Rabbim nasip eder İnşAllah bir gün sana da pişirip ikram etme fırsatım olur..Pul biber içine bol bol ektim, nar ekşisiyle de beraber...Sen yeter ki gel canım..:)
    Allah razı olsun duaların için...Ecmaîn ...

    YanıtlaSil
  6. KURU PATLICAN DOLMASINI DENEMİŞTİM AMA KURU BİBER DOLMASINI DENEMEMİŞTİM :((
    EMİNİM ÇOK GÜZEL OLMUŞTUR...
    ELLERİNE SAĞLIK CANIM...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru patlıcanı biberlerle beraber karışık olarak da pişiririz, sade patlıcan da..Yalnız patlıcanların biraz daha fazla haşlanması gerekiyor..Yoksa iyi pişmez.
      Patlıcandan ziyade biberi sever benimkiler :) Patlıcan dolmasını da arkadaşlarım için özellikle yaparım..Teşekkürler canım...

      Sil
  7. süper görünüyor bayılırım kuru biber dolmasına tazeden daha güzel olur bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım. Bazen yaza kalırsa yine de yaparım bu dolmayı..Zeytinyağlısını hele herkes çok seviyor..:) Teşekkürler...

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...