Allah'ın selamı üzerinize olsun,
Haşhaşlı çöreği bir çok kişi bilir..Bizim yörede haşhaş fazla bilinmez, amaaa bizim de küncümüz vardır, pek de sevilir..Küncü aslında susamın kabuklarından ayrılmamış kahverengi halidir..Bir çok hamur işlerinde kullanırız..Kabuklarından ayrılmış olana göre daha hoş rayihası olur hamur işlerinde...Aynı zamanda küncüyü kısık ateşte kavurup, havanda döverek ya da rondodan çekerek güzel bir ezme elde ederiz..Hem de çok lezzetli :) Kahvaltılık olarak da sevilen bir yiyecektir, reçel ya da balla beraber ekmeğe sürüp yenilir..Elaziz' e gittiğimde ezmeyi hazır bulunca hemen aldım, bununla çörek yapmalıyım dedim ve de nihayet yaptım..Buyurun lütfen :
-1 su bardağı ılık süt,
-1 su bardağı ılık su,
-1 su bardağı sıvı yağ,
-1 paket yaş maya(42 gr.),
-2 yumurta (birinin sarısı üzerine),
-1 tatlı kaşığı tuz,
-2 çorba kaşığı toz şeker,
-Aldığı kadar un..
Arasına: -Küncü ezmesi,
-Toz şeker(istenirse)
Haşhaşlı çöreği bir çok kişi bilir..Bizim yörede haşhaş fazla bilinmez, amaaa bizim de küncümüz vardır, pek de sevilir..Küncü aslında susamın kabuklarından ayrılmamış kahverengi halidir..Bir çok hamur işlerinde kullanırız..Kabuklarından ayrılmış olana göre daha hoş rayihası olur hamur işlerinde...Aynı zamanda küncüyü kısık ateşte kavurup, havanda döverek ya da rondodan çekerek güzel bir ezme elde ederiz..Hem de çok lezzetli :) Kahvaltılık olarak da sevilen bir yiyecektir, reçel ya da balla beraber ekmeğe sürüp yenilir..Elaziz' e gittiğimde ezmeyi hazır bulunca hemen aldım, bununla çörek yapmalıyım dedim ve de nihayet yaptım..Buyurun lütfen :
-1 su bardağı ılık süt,
-1 su bardağı ılık su,
-1 su bardağı sıvı yağ,
-1 paket yaş maya(42 gr.),
-2 yumurta (birinin sarısı üzerine),
-1 tatlı kaşığı tuz,
-2 çorba kaşığı toz şeker,
-Aldığı kadar un..
Arasına: -Küncü ezmesi,
-Toz şeker(istenirse)
- Mayayı hamur yoğurma kabına alıp, ılık su ile açalım. Sütü de ekleyip üzerini un ile kapatalım.Un çatlayınca diğer malzemeleri katıp hamuru yoğuralım. Unu eklerken azar azar ekleyelim. Biraz ele yapışan yumuşak bir hamur olmalı, bu şekilde daha güzel ve yumuşacık oluyor.
- Mayalanması için üzerini kapatıp bekletelim. Mayalanınca topak alıp elimizle kare şekilde açalım, üzerine küncü ezmesini yayalım. Çok ince olmayan bir tabaka yayalım, lezzetine varmak için ..:) İsterseniz toz şeker de serpebilirsiniz. Ama Sanat Tarihi okuyan oğlum şekerli istemedi bir tepsiyi şeker katmadan yaptım diğerini şekerli... Mutfaklarda çareler tükenmez di mi? :))
- Bir kenardan yuvarlayarak rulo yapalım, 2 parmak kalınlığında dilimlere keselim, yan çevirip tepsiye dizelim.
- Üzerine yumurta sarısını sürelim, fırında kızarıncaya kadar pişirelim.
- Çok sıcakken değil ama soğumasını bekleyemeden yiyeceksiniz..:)
- Afiyet, şifa olsun..Dualarınıza talibim..
Sizler eğer hazır ezmeyi bulamazsanız küncüyü biraz kavurup, rondodan geçirerek yapabilirsiniz..Kolay gelsin..:)
Küncünün rondodan geçirilmiş hali
Harika lezzet eline sağlık emeğine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
amin canım...
YanıtlaSilpoğaçalarını çok beğendim :))
enfes görünüyorlaar...
ellerine sağlık...
Hımmmm ben olsam şekerlisini tercih ederdim :) Nefis...
YanıtlaSilLeyla'cım çok haklısın bence de şekerlisi daha güzel :)
YanıtlaSilHepinize çok teşekkür ederim arkadaşlar...
Nefisss bayılırım.Eskişehir ve Bursa'nın meşhur lokumu ellerinize sağlık Sevgiler.Bende beklerim
YanıtlaSilHoş geldiniz..Evet Bursalı bir arkadaşımdan cevizli-fındıklı lokum tatmıştım..O da içerisine şeker serperdi :) Ben de arkadaşımın tarifinden yola çıkarak küncülüyü yapmış oldum :))Teşekkürler...
Silsevgili arkadaşım galiba seni mimledim bana dönüp soruları cevaplarmısın?
YanıtlaSilhashasa bir altarnatif olrak süper diyorum bacim
YanıtlaSilkasiyumun dibi bulucaz insAllah bu tarifle
yapan ellerini öpeyim sifa olsun
dua buyur
Haşhaş pek damak zevkimize uygun değil bizim..Bu yüzden alternatif oldu evet :))
SilEstağfirullah cann, el öptürmek ne haddime..Dualarımız müşterek...Allah razı olsun..
ellerine sağlık değişik bir şey hiç tatmadım haşhaşlıyı severim ama küncü duymamıştım
YanıtlaSil