23 Şubat 2013 Cumartesi

ETSİZ ÇİĞ KÖFTE

 
   Akşamınız hayrolsun,  
   Hafta sonu ev halkının en çok bir arada olduğu, benim de herkesin sevdiği şeyleri yapmaya çalıştığım günlerdir..Bu akşam da tarhana çorbasının yanında "etsiz çiğ köfte" soframıza eşlik etti..Bu tarifi özellikle arkadaşımız Rumma'nın kurduğu "bu gün ne pişirdin" grubunun sevgili üyelerinin isteği üzerine, dikkatlice ölçüp yapmaya (yaptırmaya:)) çalıştım..:)))..Çünkü genellikle hep göz kararı yapardım..Önceden hiç ölçme huyum yoktu..Bu blogu açalı beri her şeyi ölçer oldum..:))  Neyse efendim hemen tarife geçelim mi? :

   -3 su bardağı en ince çiğ köftelik bulgur,(simit dediğimiz, irmik inceliğinde)
   -3 su bardağı köftelik bulgur,
   -1-2 kuru soğan,
   -4 çorba kaşığı domates salçası(dolu dolu),
   -2 çorba kaşığı ev yapımı domates salçası (yoksa diğer salçadan ekleyebilirsiniz),
   -3 çorba kaşığı biber salçası (acı tercih edilir:)),
   -3-4 adet domates,
   -1 demet maydanoz,
   -15 dal taze soğan,
   -4 tatlı kaşığı pul biber,
   -4 tatlı kaşığı isot (siyah biber),
   -2 tatlı kaşığı karabiber,
   -2 tatlı kaşığı kimyon,
   -2 tatlı kaşığı karışık baharat, (kilisli baharatçımdan :)),
   -1 çorba kaşığı erik ekşisi(oldukça yoğun erik pekmezi, tamamen doğal.),
   -2 çorba kaşığı nar ekşisi,
   -1/2 su bardağı zeytin yağı (sızma).
   -Vee en önemlisi,1 tane güçlü kuvvetli, dayanıklı, sabırlı erkek evlat(ya da eş:))

  • Hem irmik inceliğinde olan, hem sulu köfte yapmak için kullandığımız bulguru çiğ köfte leğenine alalım..Sadece en ince bulgurla yapınca çok yumuşak oluyor, biraz çamurumsu oluyor biz sevmiyoruz. İki türü karıştırarak çiğ köftenin daha güzel olduğunu keşfettim :)) Artık böyle yapıyoruz..
 -Bulgurların her ikisinin görünümü-
  • Kuru soğanı soyup rendeleyelim, bulgura katıp biraz yoğuralım..
  • Salçaların hepsini çukur bir kaba koyup, su ile sulandıralım. Salçaların yoğunluğuna göre su miktarı değişebilir, benim salçalarım oldukça yoğun.. boza kıvamında olacak şekilde sulandıralım..Su ile incelttiğimiz salçaları bulgura kaşık kaşık ekleyip yoğurmaya başlayalım. Yoğururken bir kenara toplayıp,  avuç içiyle leğen arasında sıkıştırıp, kaydırarak yoğurma işlemine tekrar tekrar devam edelim. Nasılsa çiğ köfte yoğurma işlemini biliyorsunuz yormayın beni :)) En azından TV'de, yöresel müzik programlarında mutlaka görmüşsünüzdür ..Elaziz'de de  kürsü başı sohbetlerinde de çiğ köfte yapılıp müzik eşliğinde afiyetle yenir.. 
  • Bir yandan da domates rendelenip salçayla beraber ekleyip, yoğurmaya devam edelim..Ben bu kez yazın rondodan geçirip buzlukta sakladığım domateslerden kullandım..Buzlu domatesleri bıçakla doğrayarak ceviz içi büyüklüğüne getirdikten sonra beraber yoğurmak bulgurların kolayca ezilmesini de sağlıyor..
  • Salça ve domatesleri bulgura yedirdikten sonra artık bulgurlar diriliğini kaybetmiş olur..Tuzunu kontrol edip, tuz ve baharatlarını ekleyelim.Baharatları isteğinize göre miktarını değiştirebilirsiniz.. Erik ve nar ekşilerini de unutmayalım..Eğer bu ekşiler yoksa limon da sıkabilirsiniz, ama bulguru iyice yumuşatmadan limon eklemeyin, yoksa bulgur sertleşir, yerken dişe sert gelir, mideyi rahatsız eder.
  • Zeytin yağını üzerinde gezdirip, yağ ile de güzelce yoğuralım. 
  • Taze soğanların sadece yeşil kısımlarını ve maydanozun yapraklarını incecik doğrayalım, köftemize ilave edelim..Bu merhalede artık ezmeden karıştıralım, elimizle parmaklarımızın izini çıkaracak şekilde sıkma işlemini yapalım..
  • Tabağa dizip, salata ve turşuyla servis yapabiliriz. Köftelerin üzerine de nar ekşisi gezdirelim.. Marulun iç kısımlarına, lavaş ekmeğe dürüm yaparak zevkle yiyelim..
  •  Oğluşumun ellerine, kollarına sağlık:))....
  • Afiyet olsun, dualarınızda unutmayın lütfen...





10 yorum:

  1. oldu mu şimdi oldu mu yaa...gecenin bu sattinde nerden bulcam çiii küfte ben:)) o kadar iştah açıcı görünüyor ki..oğlunuzun ellerine emeğine sağlık..sizlere de afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam yaa..:( Haklısın ne diyeyim, en iyisi bize gelin..:) Çok teşekkür ederim ..:)

      Sil
  2. Canim o nasil bir goruntu ellerinize saglik. Bizdede esim guzel yogurur. Esler bu gunler icin degilmidir :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de önce eşim yoğururdu, ama artık oğullar büyüyünce onların ellerinden yiyoruz :)) Teşekkürler ...

      Sil
  3. aglamak istiyorum dudagimi büke büke hemde
    ben de istiyom yaaaa
    oglusumun ellerine saglik diyeyim
    daha ne diyeyim ne diyeyim bu görüntüden sonra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam ben senin o güzel gözlerinin yaşına ..:(
      Ne güzel olurdu yakınımda olsaydın, üsenmez getirirdim sana..
      Ahh bir gün İnşAllah nasip olacak, ellerimle ikram edeceğim hazırladıklarımı...İnşAllah...

      Sil
  4. bu ne ya Rabbim.....offf sistam nasil bir lezzetli gorunum..oglusunun ellerine saglik..ins..bir gun gorustugumuz vakit Irfan abisine ogretecek kacari yok yok yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim yaa...İnşallah görüşelim de yanınızda yoğursun oğluşum teyzesi...yoğrulurken taze taze leğenden alıp dürüm yapıp yemesi çok keyifli oluyor :)) Teşekkürler...

      Sil
  5. Çiğ köfteye bayılırım tabii sizinki gibi etsiz olursa. Çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Blogunuzu izliyorum. Ben de beklerim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. sistam saat oglen 12 de basladim 3 oldu anca kivama geldi :)))) bileklerim agridi valla harfi harfine ugluladim degdi ama ya :)) ellerine saglik bitanem bi daha yapmak icin bilegi kuvvetli birini bulmam lazim :)))

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...