7 Mart 2014 Cuma

BAL KABAKLI MUFFİNS :)




   Hayırlı Cumalar,
   İbadetlerimiz makbul dualarımız kabul olsun İnşallah...Beni de dualarınızda anarsanız sevinirim...

   Bal kabağının ne çok faydası varmış? Bu tür şeyleri okudukça evlatlarımın yememesine daha çok içerliyorum doğrusu...:(
   Bal kabağını sadece tatlı yapmakta değil, başka türlü kullanma gayretindeydim bu kış..Bazen çorbaların içine ekledim, bazen de sotelerin..Mevsimi geçti diye düşünebilirsiniz, ben daha önceden yapmıştım ama yayınlayamamıştım..Bulma imkanı hala var, belki yapabilirsiniz. Aşağıda faydalarını okuyunca bir kez daha alıp tüketmek isteyeceğinizi düşünüyorum :))
    Bu kez de muffinde bulunsun dedim, ama ne iyi etmişim harika muffinler oldular. Kesinlikle denemelisiniz :) Haydi buyurun mutfağa:

   -2 Yumurta,
   -1/2 su bardağı şeker,
   -1 çay bardağı süt,
   -4 çorba kaşığı rendelenmiş bal kabağı,(tepeleme)
   -2-3 çorba kaşığı pekmez,
   -2 çorba kaşığı yoğurt,
   -3 çorba kaşığı galeta unu,
   -1/2 kaşık kakao,
   -1 paket kabartma tozu,
   -1 çay kaşığı tarçın,
   -Aldığı kadar un..(Kek hamuru kıvamında olana dek.)

   -Biraz ceviz ya da fındık...


  • Oda sıcaklığında beklemiş yumurta ile şekeri mikserle iyice çırpalım..Beyazlaşıncaya kadar çırptıktan sonra süt, pekmez, yoğurdu ilave edelim, biraz daha çırpalım..Kakao, tarçın, kabartma tozunu harmanlayıp ekleyelim..Galeta unu ile unu azar azar ilave edip karıştıralım..kaşıkla alıp dökmeye çalıştığımız zaman çok fazla akıcı ya da çok katı bir hamur olmamasına dikkat edelim. Son olarak rendelenmiş kabağı ilave ettikten sonra nazikçe karıştıralım..
  • Muffin kalıplarının yarısına gelecek şekilde hamuru paylaştıralım..Üzerine irice bölünmüş ceviz veya fındık serpiştirelim..
  • Önceden ısıttığımız 170 derece fırında kabarıp pişmeye bırakalım...Pişen muffinleri fırından çıkarıp soğumaya bırakalım..
  • Yumuşacık nefis muffinler hazır...Afiyetler olsun efenim..


BALKABAĞININ FAYDALARI

1800 yıl önce yaşamış olan Bergamalı ünlü hekim Galen ve 800 yıl önce yaşamış olan Buharalı ünlü Türk hekimi İbni Sina, balkabağının şifa veren özelliklerini kitaplarında pek çok kez anlatmışlardı.
İbni Sina bu mucizevi sebzeyi özellikle Kanser hastalarına önermiştir.
Balkabağının en önemli özelliği; çok yüksek miktarlarda beta karoten içermesidir. Karoten, cildimizi ve ağzımızdan anüse kadar tüm beden boşluklarını döşeyen yüzey dokunun kendini yenilemesi, onarması için gerekli bir vitamindir.
Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmak için de beta karoten gereklidir. Çünkü bağışıklık sistemimiz bizi hem mikrobik hastalıklardan hem de kanserden koruyan en önemli savunma sistemidir.
Turuncu renkli bu sebze Mineral bakımından da oldukça zengindir. Balkabağı; Demir, potasyum, sodyum, fosfor, kalsiyum ve Magnezyum içermektedir.. Çocuklarda sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Demir içermesi nedeni ile kansızlığı önler.


BALKABAĞI KANDAKİ YAĞ ORANINI DÜŞÜRÜR

Balkabağı, bilinen en güçlü antioksidanların bir çoğunu bir arada içermektedir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, antioksidanlar vücudumuzun ‘paslanmasını' önleyici Maddelerdir. Bir çok kronik dejeneratif hastalığa, Alzheimer'a, erken yaşlanmaya ve kansere karşı koruyucudur.
İçeriğindeki yüksek doz beta karotene bağlı görme keskinliğini artırıcı etkisinin, Alzheimer'dan koruyucu etkileri ile birleşmesi bu sebzeyi bilgisayar başında uzun süre çalışanlar için de bir kurtarıcı haline getiriyor. Hem göz, hem de beyin sağlığı için mükemmel bir besindir.
Şeker içermesine rağmen kalorisi çok yüksek değil, ılımlı miktarda şeker hastaları bile tüketebilir.
Bol miktarda lif içermektedir, içerdiği bitkisel lifler gıdalar ile alınan toksinleri, zararlı yağların bir kısmını sünger gibi emer ve kolesterolün, kandaki zararlı yağ oranının düşmesine yardım eder.
Bu lifler bağırsaklarda Su çekip kitle etkisiyle bağırsak hareketlerini artırırlar.
Hem bu etkisi hem de toksin emici etkisiyle balkabağı mide ve bağırsak kanserlerine karşı koruyucu kalkan oluşturur. Bol lif içeren sebze ve meyvelerin düzenli tüketilmesinin kilo kontolünde de önemi büyüktür. Kabızlık ve Hemoroid sorunu olanlar için de mükemmel bir sebzedir.
Bu harika sebzeyi, çorba, tatlı, pasta, kek, muhallebi ve reçel olarak tüketebilirsiniz.
                                                                                                                          İnternetten alıntıdır..



7 yorum:

  1. tam bir şifa deposu kekin sanada yiyenlerede şifa versin ellerine sağlık arkadaşım....

    YanıtlaSil
  2. Çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık...Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. Nefis görünüyor. Eline emeğine sağlık. Sevgi ve muhabbetle :)

    YanıtlaSil
  4. tek kelimeyle nefis görünüyor.Ellerine emeklerine sağlık canım benim...

    YanıtlaSil
  5. balkabaklı çok değişik lezzetler yapmak mümkün,bu kadar faydası da cabası
    ellerin dert görmesin

    YanıtlaSil
  6. Ellerine saglik sisterim hem lezzetli hem besleyici olmus bunlar.biz bal kabakli pirinc pilavini cok severiz.cokca yaptigim bir yemek degildir ama arada bir canim cektikce yaparim.senin tarifi okuyunca onu hatirladim:) selametle kal canim segiler...

    YanıtlaSil
  7. Hepinize çok çok teşekkür ederim...
    Sisterim balkabaklı pilavı da senden görüp yapsak güzel olur hani..:) gözümde canlandırdım da renkler güzel olur açıkcası.:)
    Evet çok haklısınız Susam Corekotu.. genelde tatlısı bilinir ama değişik şeyler yapmak mümkün..hem faydalarıyla ne harika bir sebzeymiş meğer.. :)
    Güzel yorumlarınız ve dualarınız için de ayrıca teşekkür ederim..Rabbim misliyle dualarınızı size çevirsin İnşallah..

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...