11 Mart 2014 Salı

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI



   Hayırlı nurlu geceler,
   Lahanayı daha çok sarma yaparak tüketenlerdeniz..Gerçi evlatlarım bir yıl yiyorlar, diğer yıl yemeyerek beni şaşırtıyorlar. Yine de ben ümitle yapmaya devam ediyorum..:)  Turşusu da ayrı bir güzel olur..Ama en fazla memleketim usulü kıymalı- bulgurlu sarma yapmayı tercih ediyoruz..:)
 
   Geçenlerde misafirlerim için hazırlamıştım bu sarmaları..İç malzemesini isterseniz buradaki usulle de hazırlayabilirsiniz. Ben bu kez değişik şekilde yaptım..Buyurun:

   -1 orta boy lahana,
   -3 kuru soğan,
   -1 büyük boy çay bardağı zeytinyağı,
   -2 su bardağı pirinç,
   -1/2 su bardağı bulgur,
   -2 çorba kaşığı çam fıstığı,
   -2 çorba kaşığı kuş üzümü,
   -1 tatlı kaşığı şeker,
   -Tuz, karabiber, pul biber, yeni bahar, tarçın, kuru nane...
  • Lahanayı yapraklarına ayırıp tuzlu suda haşlayalım. Süzgece alıp soğutalım..Haşlarken dikkat edelim, çok fazla kaynatmayalım erimesin. Çevirerek her yaprağın orta karar haşlanmasını sağlayalım.
  • Soğanları yemeklik doğrayalım, tencereye zeytinyağı ile alıp kavuralım. 1 tatlı kaşığı şekeri ilave edip karamelize olunca çam fıstıklarını ve yıkadığımız kuş üzümlerini de soğanlara karıştıralım.
  • Yıkanmış süzülmüş pirinci ve bulguru da ilave edip kavurmaya devam edelim. Tuzunu ve 2 su bardağı suyu da ekleyip, kaynayınca orta ateşte pişirelim. Suyunu çekince karabiber, pul biber, yeni bahar ve tarçını ekleyip bol kuru nane serpelim nazikçe karıştıralım, ocağı kapatıp dinlenmeye bırakalım..
  • Haşladığımız lahana yapraklarını sarma saracağımız büyüklüğe göre keselim. İç malzemeden bir kaşık koyup kenarlarını içe doğru kıvırarak saralım..
  • Altına maydanoz yaprakları, lahananın kalın kısımlarını döşeyip üzerine sardığımız lahanaları döşeyelim. 
  • Kaynar suyu yavaşça akıtıp üzerine bir tabak kapatalım, tencerenin kapağını da kapatıp pişmeye bırakalım.. Suyun miktarı kenarlarından görünecek kadar olmalı..
  • Pişmeye yakın tabağı alalım, üzerine bir iki kaşık daha zeytin yağı gezdirelim. pişip pişmediğini kontrol edelim, tuza ihtiyacı varsa ekleyelim. tekrar kapağı kapatıp bir-iki taşım daha pişirelim.Bunu yaptığınızda sarmalarınız daha lezzetli  olacaktır..
  • Piştikten sonra dinlendirip servis tabağına alalım..Limonla servis edelim..
  • Afiyet olsun efendim..

3 yorum:

  1. sabah seriflerin hayirli olsun bacim
    en sevdigim yemeklerden sarma tatmayi nasip eylesin mevlam
    gelemedigimi yazamadigimi biliyorsun degilmi gülüm .
    kirilmiyorsun bana bunuda biliyorum
    duana talibim su an inan ayakta bir kahve molasinda yazmaliyim dedim
    yoksa yine yazamayacaktim
    Rahmana emanetimsin

    YanıtlayınSil
  2. Senin de sabahın hayrolsun can...
    İnşallah kendi ellerimle ikram etme fırsatım olur bir gün..
    Kırılmak ne kelime..? gelememenin sebeplerini biliyorum bir tanem, üzme kendini..güzel yorumlarını yüreğimde hissediyorum ben :)
    Ama yine de gelişin ziyadesiyle memnun ediyor bunu da biliyorsun ^_^ Allah razı olsun, Rabbim de seni sevindirsin..yardımcın olsun...

    YanıtlayınSil
  3. Eğer varsa bir tabak rica etsem? Nefis olmuş aile icinde en cok sevilen lahana hâli. Eline saglık.

    Selamlarımla...

    YanıtlayınSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...