6 Temmuz 2013 Cumartesi

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI..

 
   Hayr içre olasınız ,
   Zeytinyağlı dolmalar hem çayın yanında hem misafir sofralarında yaz-kış sofralarımızı süsleyip, zevkle yediğimiz nimetlerden..Bu kez biraz daha pratik bir şekilde biber dolması tarifi ile geldim..Hem bu usulün daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum..Buyurun lütfen:

   -20 tane ince kabuklu çok büyük olmayan dolmalık biber,
   -1,5 su bardağı pirinç,
   -1 iri soğan,
   -2 domates,
   -1/2 demet maydanoz, taze nane, dereotu,
   -1 çay bardağı zeytinyağı,
   -Tuz, pul biber, karabiber, kuru nane..

  • Biberleri yıkayıp,  saplarını ve çekirdeklerini zedelemeden temizleyelim. Bunun için sap kısmından dikkatlice içe doğru bastırıp, kenarlarını koparınca çekerek çekirdekleri çıkaralım..
  • Domateslerin kabuklu kısımlarından kapak olacak şekilde küçük yuvarlaklar halinde kesip bir kaba ayıralım..Diğer kısımlarını küçük küçük doğrayarak iç malzemesini hazırlamaya başlayalım..Soğanı da yemeklik küçük küçük doğrayalım..Maydanoz, nane, dereotunu incecik kıyıp kaba alalım. Pirinci iyice yıkayıp süzüp ilave edelim. 

  • Tuz ve baharatları da ekleyip hepsini bir güzel karıştıralım..Zeytinyağının yarısını ve 1/2 bardak su ilave edip biberleri doldurmaya başlayalım..Doldururken çok sıkı bastırmadan, suyu ile birlikte dolduralım, dolmalar tıkız olmasın..
  • Bir kenara ayırdığımız domates kapaklarıyla dolmaların ağzın kapatıp, dik olarak tencereye dizelim. Benim orta boy tencereme hepsi güzelce yerleşti :)
  • Dolmaları geçmeyecek ama görünecek kadar su ekleyip ocağa koyalım, kaynayınca ocağı kısıp pişmeye bırakalım..Üzerine biraz daha tuz ihtiyaç hissederseniz ekleyebilirsiniz..
  • Dolmalar biraz piştikten sonra geri kalan zeytinyağını üzerine gezdirip biraz daha pişirelim. Pirinçler pişmişse tamamdır..
  • Tencerenin kapağını yarı açık soğumaya bırakalım, ılınınca servis edelim..Cacık çok yakışıyor..
  • Genellikle zeytinyağlı dolma ve sarmaların iç malzemesini biraz kavurup yarı pişirip sonra doldururuz..Bu dolmanın özelliği ise iç malzemelerin hiç kavrulmadan, çiğ olarak hazırlanmasıdır..bu şekilde lezzeti daha farklı oluyor, Hazırlanma aşaması daha kısa üstelik :))
  • Afiyet şifa olsun..dualarda hatırlayın lütfen...

14 yorum:

  1. içine evet dışına hayır bu tadın :) yıllardır ayıklıyorum nedense :)
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışını ayıklamak istemiyorsan biberleri biraz kızartıp doldurmalısın ya da piştikten sonra fırınlayıp kızartmalısın canım bence...bak o zaman hiç de ayıklamak istemeyeceksin :))
      Teşekkürler..

      Sil
  2. :( yapılacak iş mi bu rejimdeyim beeeeeeennnnn
    :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah güzelim rejime uygun bir yemek aslında bu.Ekmeksiz cacık ya da salata ayranla bir güzel yersin, gayet güzel bir diyet menüsü olur..Dr öyle dior :))
      Hem ne için rejimdesin anlamadım, incecik kız değil misin sen canım ya???

      Sil
    2. teşekkür ederim canım ama doğumdan sonra bi beş kilo fazlalık kaldı :) birde ben dolma yaparsam doymak bilmiyorum çok seviyorum tencerenin dibini görüyorum yani :)

      Sil
    3. :)) beş kilocuk için mi bu kadar kısıtlama :D biz hapı yuttuk desene :))
      dolma da sevilmeyecek gibi değil haklısın..neyse kilocuklarını verince yaparsın sen de canım ..Hayırlı Ramazanlar :)

      Sil
  3. Tam yaz yemeği. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın canım hafif ve lezzetli..yaz yemeği..Teşekkürler..

      Sil
  4. merhaba evet tam yaz yemeği hemde ramazanda geliyor ellerinize sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..Hayırlı Ramazanlar..

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım..
      Hayırlı Ramazanlar, sevgiler...

      Sil
  6. en sevdiğim yemekler arasında biber dolması müthiş görünüyor :) ellerine sağlık yengecim
    ZÜLAL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim kuzuumm...Elaziz biberiyle daha bir güzel olur bol bol yapın siz ;)

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...