11 Haziran 2013 Salı

TAS KEBABI

 
    İyi günler,
    Sağlık, mutluluk, huzur dolu hafta geçirmenizi dilerim..
    Yıllar yıllar önce rahmetli büyük teyzemden tas kebabını nasıl yaptığını sormuştum, O da bana tatlı tatlı anlatmıştı..(O zamanlardan meraklıymışım, daha küçük bir çocuktum ayol...Bu arada ne kadar yaşlandığımı daha iyi anladım :( ..)
   -Ne yapacaksın, daha küçüksün, demedi rahmetli bana, aşama aşama anlattı..Tarifi tamamlayınca da  "- Sonra daa benim ayaklarımı, Aynur'un da ellerini bağlayacaksın..:)) demişti..Allah rahmet eylesin, nur içinde yatırsın İnşallah..

     Hatırlayabildiğim kadarıyla ve de elbette ki kendimden bir şeyler ekleyerek ;)  yaptım, evdekiler çok  beğendi.. Ben o kadar uğraştım, Onlar bir çırpıda yediler...Hepiciğine afiyet olsun..
Buyurun lütfen:
   -750 gr dana kuşbaşı ( aslında rahmetli Teyzem küçük baş hayvan etiyle tavsiye etmişti )
   -1/2 bardak süt +1 tane kuru soğan,isteğe bağlı 2 defne yaprağı(etin terbiyesi için),
   -2 çorba kaşığı tereyağ (isterseniz zeytinyağı kullanabilirsiniz),
   -1 kuru soğan,
   -2 sivri biber,
   -2 domates,
   -1 kaşık domates salçası,
   -Tuz, pul biber, karabiber..
Pilavı için:
   -3 su bardağı pirinç,
   -2 çorba kaşığı tereyağ,
   4,5 su bardağı et suyu ya da su,
   -Tuz..
Kızartmak için kişi sayısına yetecek kadar patates .
   -1/2 limon,
   -tuz.

  • Eti yarım bardak süt, defne yaprakları ve irice doğranmış soğanla harmanlayıp kabın ağzını streçleyip buzdolabına kaldıralım. Bir gece beklerse daha iyi.. Pirinci tuz katılan kaynar suda bekletelim. Patatesleri soyup iri küpler halinde doğrayalım limon suyu tuz kattığımız suda bekletelim, limon suyu patatesin yağı çekmesini önlüyor, çıtır kızarmasını sağlıyor...Ön hazırlıklar bunlar..:)
  • Tencereye yağı koyup yakmadan ısıtalım, etleri soğanlardan ayıklayıp yağın içine atıp çevirelim. 
  • Etler toparlanınca kapağı kapatıp kısık ateşte pişirelim. Soğanı yemeklik doğrayıp etle çevirelim. biberleri de doğrayıp katalım. salçayı ve kabukları soyulmuş küp doğranmış  domatesleri de ekleyelim. Tuzunu baharatını ekleyip şöyle bir çevirelim. Etleri ortaya toplayalım, üzerine bakır kaseyi yerleştirelim . Bakır kase yoksa cam ya da porselen kase de olabilir.
  • Tencerenin kenar kısmına 2 kaşık tereyağını koyup eritelim. Suyunu süzüp yıkadığımız pirinci tencerenin etrafına dökelim, biraz çevirelim. Üzerine 4,5 su bardağı kaynar su ya da et suyunu dökelim.tuzunu da ayarlayıp kısık ateşte pişmeye bırakalım..Bu arada dikkat edelim kase yerinden oynamasın..
  • Suyunu çekince pişip pişmediğini kontrol edelim. Eğer pişmemişse kaşık kaşık su ekleyebiliriz..Kapağı kapatıp demlenmeye bırakalım.
  • Diğer yandan limonlu suda bekleyen patatesleri süzüp kurulayıp kızgın yağda kızartalım.
  • Daha sonra ortadaki tası çıkaralım. Servis yaparken biraz pilavdan, biraz etten alıp tabağa yerleştirelim patates kızartması eşliğinde afiyetle yiyelim..
  • Afiyet, şifa olsun dualarda hatırlanmak ümidiyle..



   

7 yorum:

  1. ne elimi ne ayagimi baglatirim ben bu tabak karsisinda bosuna ugrasmayin

    teyzeciginin ruhu sad olsun ellerine saglik gülüm enfeeeessssss
    duana talibim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun bir tanem..

      Nasip etsin Yaradan, hiç elin bağlatır mıyım? ayaklarını belki, bizde uzun süre kalasın diye :))

      Sil
  2. ellerine sağlık arkadaşım ne zaman istersen kızıda alıp gel onlar oynar bizde kısır yaparız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Sibel'cim..Nasip diyelim, çok yoğunum bu sıralar, annem de dr. a gelecek Allah nasip ederse..
      ama senin bahçenin ürünleriyle kısır da pek güzel olur hani :))

      Sil
  3. Oh oh Melek ablama katıl katıl katılmaktayım. Bu manzara karşısında nutkum tutulmaka beraber teyzemi rahmetle yâd ederim. Ellerin dert görmesin bacim. Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canımsınn..:) İnşallah bacıma da yaparım yeter ki sen gel bir tanem...
      Allah nasip eylesin İnşallah...

      Sil
  4. Ellerinize sağlık harika görünüyor..Pek de severim! Takipteyim,bana da beklerim ;)

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...