12 Haziran 2013 Çarşamba

EV EKMEĞİ :)



    Allah'ın selamı üzerinize olsun değerli dostlar,
    Ekmek gibi nimet mi var? Hele de bizim gibi buğday ağırlıklı beslenen bir millet için. Atalarımız ekmeğin önemine dikkat çekmek için hep bizleri uyarmışlar, kırıntılarını dahi ziyan etmememiz gerektiğini, ayak basılan yerlere dökülmemesini söylemişlerdir..Nimete nankörlük etmemiz gerektiğini önemle vurgulamışlardır.

   Ekmek çok tüketilen bir ülkeyiz, buğdayın yararımıza olması için buğdayın kabuklarından ve ruşeyminden tamamen ayrıştırılmadan un haline getirilmesini salık veriyor uzmanlar..bize gerekli maddelerden ayrılınca sadece şişmanlığa sebep olan kısmı kalıyor; deniyor..Yeni trend biliyorsunuz ekmeğin dahi evlerde yapılması üzerine..
   İşte ben de memleketten getirdiğim değirmen unuyla ekmek yapayım diye gayretlendim..:) evde ekmek yapma hele de benim fırınım gibi sorunluysa :) cesaret ister :)) Ama olsuunnn ;) ben azimliydim, yapacaktım, yaptım...Nasıl mı oldu? İşte şöyle:



   -5 su bardağı değirmen unu (eğer bulamazsanız marketlerde satılan tam buğday unuyla yapabilirsiniz),
   -2 su bardağı kepekli un,
   -3 su bardağı beyaz un,
   -2 avuç olacak kadar bayat ekmek parçaları,
   -1 paket yaş maya,
   -Aldığı kadar ılık su,
   -2 çorba kaşığı pekmez(ya da şeker), 1 kaşık tuz...
   -İç ay çekirdeği..

  • Öncelikle bayat ya da kurumuş ekmekleri yumuşayacağı kadar ılık suda bekletelim.Bu hamurun mayalanmasına katkı sağlayacaktır..Eğer daha önceden yaptığınız mayalı hamurdan ayırdıysanız onu da kullanabilirsiniz..Mayayı da ekleyip kabarmasını sağlayalım.
  • Unları harmanlayıp yoğurma kabına alalım, ortasını çukurlaştırıp yumuşamış bayat ekmekleri suyuyla beraber ekleyelim. tuz ve şekeri katıp ortadan kenarlara doğru yoğurmaya başlayalım..Eksik olan suyu da yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edelim. İyice hamur toplanıp ele yapışmayan duruma geldiğinde yoğurma kabının üzerini örtüp mayalanması için bekletelim.. 
  • Mayalanan hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp şekillendirelim. ben bir kaçını uzun oval yapıp üzerini bıçakla keserek çizik attım. bir kaçını da biraz yuvarlak yaptım. Tam yuvarlak olmadılar ama ..:)
  • Şekillendirdiğimiz hamurları kağıt serili tepsiye dizelim.bir küçük kasede biraz su ile bir tatlı kaşığı pekmezi sulandırıp ekmeklerin üzerine sürelim..hafifçe..Ay çekirdeklerini serpiştirelim.
  • Tepsiyi fırına koyup bir saat kadar da tepsi mayası almasını bekleyelim. Daha sonra fırın ayarına göre pişirmeye bırakalım..unutmadan fırının içerisine mutlaka bir kase su koyalım ekmeklerimiz sert olmasın..
  • Pişen ekmekleri fırından çıkarıp dinlendirelim. Biraz ılıklaşınca sofra bezinin arasına alalım. Dilimleyip servise sunabiliriz..
  • Çok lezzetli bir ekmek oluyor, tek başına dahi yiyesi geliyor insanın..Dikkat :))
  • Afiyet şifa olsun.










  • Acıkayla çok güzel oluyor :))



   

20 yorum:

  1. Alemlerin rabbi olan Allaha hamd olsun..bereketinizin artmasi duasiyla ablacim afiyet sifa olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun Sevgi'm..Ecmaîin İnşallah...
      Rabbim hepimizin sofralarını bereketlendirsin..

      Sil
  2. mis mis ellerine sağlık arkadaşımın.evde yapılan ekmek gibiside yok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sema'cım..:)
      Evde yapılınca sevgiyle, tadına da yansıyor haliyle..
      şiir gibi oldu bak :))
      Sevgiler benden de :)

      Sil
  3. a.s.

    evde yapma gibisi varmı.... hemde misler gibi görünüyor... emeklerine sağlık aynur abla...

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım çok teşekkür ederim..
      İnşallah ikram etme fırsatım da olur.
      Beklerim ..:)

      Sil
  4. ohhhhhh mil gibi valla bende evde ekmek yapmak istiyorum inşallah uzun zamanım olduğu bir gün deneyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim çok beğeneceksiniz Sibel'cim..
      çok teşekkür ederim canım..

      Sil
  5. Que Linda postagem... Adorei a receita, tomei nota e vou tentar fazer :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler linda..beğenmene sevindim :)

      Sil
  6. Eşim de bana arada ekmek yap diyor ama hiç denemedim. bu tarifi gözüm tuttu. Sizi izlemeye aldım. Ben de bloğuma beklerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldin arkadaşım..ben de takip etmek istedim ama açamadım blogunu..:(

      Benim eşim de artık sık sık bu ekmekten yapmamı istiyor :))
      Denersen beğeneceğinizi umuyorum..çok puf puf bir ekmek olmuyor, kepeği yoğun olduğu için..Ama lezzet müthiş..))

      Sil
  7. mmmm canım eline sağlık tereyağına sür ye nefis :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tereyağı deme,zaten memleketten tereyağ geldi, muhteşem bir şey..Kendimizi alamıyoruz..:)
      Teşekkür ederim..:)

      Sil
  8. Sabah sabah canım çekti :)
    ekmeğin nefis görünüyor,eline sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyamam ..
      Zor değil ama, erken kalkıp hamur yoğrulursa kahvaltıya hazırlanabilir :))
      Çok teşekkür ederim canım..

      Sil
  9. Bak bu ekmekten bende isterim.
    Kuzum kirec nerden bulunur ev malzemesi satilan yerden varsa tanidigin sonmemis kirec ayirirlar sikica agzini baglarsin uzun sure gider.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..
      Ne zaman istersen yapayım hemen , yeter ki buyur gel :))

      Sil
  10. ellerine sağlık nefis görünüyor , bazen içine koyulan eski bayat ekmekler daha çabuk bayatlayabiliyor , acaba bunda da aynı şey geçerli mi ekmek olduğundan daha çabuk bayatlar mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim canım..
      biz daha çabuk bayatlayıp bayatlamadığını anlayamadık inan, çünkü çabucak bitti..:))

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...