21 Şubat 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


    Hemen hemen herkesin bildiği, hem yemek olarak, hem de çay ikramı olarak yaptığımız bir tarifle geldim bu gün..Fakat tarifi okuduğunuzda, değişik şeyler olduğunu siz de farkedeceksiniz.. Yalnız çok lezzetli olduğunu söylemeliyim..Artık hep bu usulle yapmaya çalışıyorum..Buyurun lütfen:

   -Asma yaprağı( salamura)
   -3 su bardağı pirinç,
   -1 su bardağı zeytinyağı,
   -2 tane iri soğan,
   -1 kereviz,
   -1-2 dal ince pırasa,
   -2 havuç,
   -3-4 domates (kış için uyuttuğumuz domateslerden de olur),
   -1 yemek kaşığı domates salçası,
   -1/2 demet maydanoz,
   -1/2 demet dereotu,
   -1/2 demet nane,
   -2-3 yemek kaşığı nar ekşisi,
   -Tuz karabiber, pul biber, kuru reyhan, kekik, kuru nane...
   -Üzerine: 10- 15 tane ekşi erik ya da limon dilimleri..

  • Asma yaprağını salamura yaptığımız kabından suyunu sıkarak çıkarıp, bol su içinde bekletelim. Bir kaç saat bekledikten sonra aralarını açarak musluk altında yıkayalım..Süzgece koyup suyunun süzülmesini sağlayalım.
  • Diğer yandan tencereye zeytin yağını alıp, yemeklik doğradığımız soğanları ve pırasaları yağda hafif pembeleştirelim. Daha sonra kereviz ve havucu da rendeleyip ya da rondodan geçirerek soğanlara katıp karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ocağımız orta ateşte olacak.
  • Sebzeler biraz pişince, domates salçasını, akabinde de rende(rondo) domatesleri katalım. Ya da uyuttuğumuz domatesten dolu dolu 3-4 kaşık katalım.Onlar da biraz pişince yıkanmış pirinci katalım.
  • 1 su bardağı su ilavesiyle pirinçlerin biraz yumuşamasını sağlayalım. İsterseniz su katmadan sadece sebzelerin suyu ile kavura bilirsiniz. Ama biz pirinçlerin diri kalmasını sevmiyoruz, yapraklarımız da incecik olduğu için pirinçlerin biraz pişmesi gerekiyor.Bu aşamada ocağı kısık ateşe alalım
  • Kısık ateşte suyunu çekince ince kıydığımız maydanoz, dereotu, taze nane, eğer bulabilirsek biraz taze reyhanı  içine ilave edelim ocağı kapatıp şöyle bir karıştıralım.
  • Tuzu, pulbiberi, kekiği, kuru reyhanı, karabiberi en son olarak da kuru naneyi katalım..Nane kokusu baskın olmalı, ama her bir rayihayı da alabilmeliyiz :)
  • Nar ekşisini de ekleyip karıştıralım, dinlenmeye bırakalım.
  • Süzülmüş yaprakları tek tek açarak geniş kısma, ılınmış iç malzemesinden yaprağın büyüklüğüne göre bir miktar koyup kenarlarını kapatarak sivri uca doğru saralım.
  • Tencereye dik olarak dizelim. Bu şekilde dizince yapraklar açılmıyor, üstelik hepsi aynı ayarda pişiyor. Üst üste dizildiğinde alt kattakilerin çok, üsttekilerin de az pişme riski olduğundan bu şekilde dizmeyi uygun buluyorum..
  • Yazdan buzluğa attığım ekşi, yeşil erikleri yaprak sarmalarının üzerine serpiştirelim. Erik olmadığı zaman limonu yuvarlak olarak dilimleyip kabuğuyla beraber sarmaların üzerine dizebilirsiniz..
  • Sarmaların üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip, tencereyi ocağa koyalım, kaynayınca ocağı kısıp yavaş yavaş pişmesini sağlayalım.
  • Sarmaların pişip pişmediğini kontrol edelim, suyu azalır da iyi pişmezse kaynar su ilave edelim..Ocaktan indirmeye yakın sarmaların üzerine 2-3 çorba kaşığı zeytin yağı gezdirelim. 1-2 taşım kaynadıktan sonra ocağı kapatıp tencerenin kapağı yarı açık soğumaya bırakalım..
  • Üzerindeki pişmiş eriklerle ya da limonlarla beraber yemesi çok güzel oluyor, tabi ben gibi ekşi sevenler için :))
  • Ilınan yaprak sarmalarını servis edebiliriz..Afiyet şifa olsun, dualarda unutmayın lütfen...



10 yorum:

  1. Vaaaay!..erik ha?..sahane bir fikir ve degisik..ablacim icini gorunce nasil canim cekti,o nasil bir ic harci oyle :)
    O kadar vaktim yok olmuyor oturup sarmaya :(
    Ellerine saglik agiz tadiyla yiyin insallah,sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Evet güzelim, çok güzel fikir hakikaten..Aslında unutmuşum, tencerenin altına da kullandığım maydanoz ve dereotu saplarını döşerim, hem lezzetini güzelleştirir, hem de sarmaların dibine tutmasını önler..
    Kıyamam sana canım ya, benim de çok fazla vaktim olmuyor aslında, ama çocuklarım çok seviyorlar.Bir de bizde öyle küçük tencerede yapılmıyor ki.:)) Bir gece cesaretimi toplayıp sarıyorum işte :))
    Canım sen de içi hazırla,biraz daha fazla su kat, iyi pişsin..sonrada asma yapraklarının tuzunu iyice çıkarıp otur beraberce ye bir tanem :))
    Sevgiler benden de...

    YanıtlaSil
  3. hayatım hiç pırasa ve kereviz katmamıştım çok değişik şekilleri biliyorum ama bunu yemedim de denemedim de artık bi ara sende yeriz afiyetle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başım gözüm üstüne Sibel'cim :)) beğeneceğinize garanti gözüyle bakıyorum :)) lezzetini katmerliyor bence..:))
      Çok teşekkür ederim....

      Sil
  4. çok severim :)
    yapması zor ama yemesi çok zevkli :)
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın Şirinem, 3 saatte sar, bir çırpıda yenip bitiyor di mi :))
      Teşekkürler yorumun için..

      Sil
  5. benim bir komşum vardı, ilk defa onda görmüştüm tencereye dik olarak yerleştirmeyi, gayet mantıklı bir yöntem. Erik de çok yakışmıştır ben ce çünkü ben de bazı yemekleri erikle pişiriririm, lezzetli bir ekşilik veriyor, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erik çok lezzet veriyor gerçekten..Ekşilik zaten isteniyor yaprak sarmasında..Eriğin de hoş bir ekşi lezzeti var...Teşekkür ederim canım...

      Sil
  6. off bende çok severim güzel sardığımıda söylerler erikli hiç denemedik ekşi bi tat oluştursa gerek.tencereye dik yerleştirmekte çok mantıklı alttakiler çok pişmekten bi hal oluyolardı güzel çözüm :D
    ___ZÜLAL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim güzel sarıyorsundur canım..Erik olmadığı zaman limon dilimleri de hoş oluyor, ama kabuğuyla beraber dizelim ki limonun hoş aroması da katılsın, hem çok şifalı...

      Teşekkür ederim Zülalim..:)

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...