19 Şubat 2013 Salı

FASULYE KURUSU KAVURMASI


 Kış aylarında mümkün mertebe yaz aylarının sebze ve meyvelerini almamaya çalışırım..Mevsiminde tüketmek her şeyi elbette daha sağlıklı..Yazdan kuruttuğumuz taze fasulyeleri neredeyse paylaşmadan bitirecektim :))
Eski usul, büyüklerimizin damak zevklerinin bize kadar ulaşan tarzıyla...Buyurun tarife :

   -3 su bardağı kurutulmuş fasulye (özellikle bardağa doldurup saydım :))
   -1 avuç kuru domates,
   -3-4 tane acı kuru biber,
   -1 su bardağı kadar az yağlı kıyma,
   -2 çorba kaşığı zeytin yağı,
   -1 iri soğan,
   -1 kapya biber (buzluktan- isterseniz katmaya bilirsiniz),
   -2 çorba kaşığı uyuttuğumuz domates,
   -2-3 diş sarımsak,
   -Tuz, kara biber, pul biber..

  • Fasulyeyi önce biraz yıkayıp, üzerini geçecek kadar suyla düdüklü tencerede haşlayalım. Normal tencerede çok su katmak gerekiyor ve de uzun zaman aldığı için düdüklü tencereyi tercih ediyorum..Hem fasulyeler de çok güzel yumuşacık pişiyor.. 
  • Fasulye haşlanırken, diğer yandan kıymayı, yağı, derin olmayan tencereye alıp kıyma suyunu salıp çekinceye kadar orta ateşte kavuralım. Kuru soğanı ister yemeklik, ister piyazlık doğrayıp katalım. Beraberce kavurmaya devam edelim. Kapya biberi de doğrayıp ekleyelim. Son olarak da domates sosunu da ekleyip çevirelim.
  • Düdüklü tencerenin soğumasını bekleyip, kapağını açınca fasulyeyi kalan suyu ile birlikte, kavurduğumuz kıymalı karışıma karıştıralım..Çok su eklersek süzmek zorunda kalırız ki bu da kayıp demektir..Kuru domates ve acı kuru biberleri de sudan geçirip doğrayalım, onları da karışıma katalım.
  • Suyunu iyice çekene dek ocakta ara ara karıştırarak pişirelim. Sarımsakları da ince ince doğrayıp katalım, baharatları ve tuzunu da ekleyelim.. Yağına bindirince ocaktan alalım, biraz dinlendirip servise sunalım...
  • İsterseniz sahana döşeyip üzerine yumurta kırarak da tüketebilirsiniz..Ben ertesi güne kalanına 2 yumurta kırıp sofraya koydum..Mis gibi tam buğday ekmeğiyle, yoğurt ya da ayranla pek güzel yeniyor...Benden söylemesi :))
  • Afiyetler olsun efendim..

10 yorum:

  1. ellerine sağlık arkadaşım neriman ablanın gün resimleri paylaşıldımı

    YanıtlaSil
  2. biz önce turşusunu yapıp sonra soğanla kavuruyoruz :)
    ellerine sağlık canım......

    YanıtlaSil
  3. Parece estar DELICIOSO!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    YanıtlaSil
  4. Teşekkürler Sibel'cim, evet paylaşıldı, bir an önce seni de bekliyoruz aramıza :))

    Şirine'cim turşu kavurmasını Karadenizli arkadaşlarımda yemiştim, o da ayrı bir lezzet..Teşekkürler..

    Marcia teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  5. Canı annem yazın fasulyeyi kurutur kışında kavururdu çok severim:)ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. KURUTULMUŞ SEBZELERİN LEZZETİ BAMBAŞKA OLUR... HAŞLARKEN DE ORTALIĞA DAĞILAN MİS GİBİ KOKUSU HARİKA OLUR...AFİYETLE ŞİFALI OLSUN.

    YanıtlaSil
  7. en çok da pişerken eve yayılan kokusuna bayılırım, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Bloğunuzu yeni keşfettim, tarifleriniz ilgimi çekti:) Bazı blogcu arkadaşlarımda da görüyordum bu tarifi. Ellerinize sağlık, çok lezzetli görünüyor. Önümüzdeki yaz bol bol fasulye kurutacağım anlaşıldı :)))
    Bu arada sizi izlemeye aldım, bana da beklerim :)))
    http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Güzel paylaşımlar diliyorum,
    Sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ederim arkadaşlar..
    Fatoş hoş geldin, ben de takip etmekten zevk duyarım..:)) Evet sebzeleri yazın kurut, bence tatları daha güzel, buzlukta dondurmaktan ya da konserveden..üstelik sadece kavurmasını değil, yemeğini de yapabiliriz..
    Gerçekten pişerken mutfağa yayılan kokusuna ben de bayılıyorum..Her ikiniz de haklısınız :)) Derya annen yapıyormuş,sen neden kurutmuyorsun? :))

    YanıtlaSil
  10. bende genelde yumurtalı yapıyorum eline sağlık canım

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...