Hayırlı Cumalar hepinize,
Hazır mevsimindeyken annemin her kış yaptığı gibi bir lahana turşusu kurayım istedim. Oldukça kolay ve yemesi zevkli bir turşu oldu..Bulgur pilavı, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagillerin, kısır, çiğ köftenin yanına yakışan turşum olgunlaştı sizlerle paylaşayım istedim..Sizler de şimdi kurup 2 hafta gibi süre içinde yemeye başlayabilirsiniz..Belki daha kısa sürede..:)
-Beyaz lahana,
-Pul biber,
-Kuru nane,
Turşu suyu:
-2,5 litre su,
-5 çorba kaşığı kaya tuzu,
-2 çorba kaşığı şeker,
-2 çay bardağı sirke,
-5-6 diş sarımsak.
- Lahananın üst yapraklarını sarma yapıp orta beyaz kısımlarını turşu kuracağımız bidona girecek kadar doğrayalım. Bidonun altına bir avuç nohutu, soyulmuş sarımsakları atalım. Lahanayı bidona yerleştirirken aralarına kuru nane ve kırmızı pul biber serpiştirelim. Lahananın tamamını bu usulle bidona yerleştirelim. Pul biber ve naneyi damak zevkinize göre ekleyin lütfen..
- Diğer tarafta turşu suyunu hazırlayalım. Kaya tuzunu eritip sirke ve şekeri de katıp karıştıralım. Bidona dolduralım..Turşu için suyu az gelirse oranına göre artırıp suyunu koyalım...Ben turşulara bu miktarla turşu suyu hazırlayıp ihtiyaca göre artırıp eksiltiyorum..
- Aslında annem bu turşuyu bidonun altına fırından aldığı ekmek hamuruyla mayalardı. Ben bu şeklide yapınca az çok aynı lezzeti yakalayınca hamurla yapmaktan vazgeçtim :) Annemin usulünden yapmak isteyenler hamuru bidonun altına yerleştirdikten sonra lahanaları aynı şekilde pul biberli, naneli olarak bidona yerleştirip, üzerine tuzlu su ekleyerek yapabilirler..Nohutu unutmayın yine....Kolay gelsin..:)
Dün bu yemeğimizle gayet güzel gitti mesela :)
- Afiyet olsun. Ağzınızın tadı-tuzu bozulmasın, Rabbim rızasına uygun yaşayan kullarından eylesin..Amin..
Bayılırım.Akşam annemler bendeydi ona dedim anne lahana turşusu kuralım diye maalesef bir tek bunu yiyorum. Bir tabak akşam için alırım:) Sevgiler.Hayırlı Cuma^lar
YanıtlaSilTamam canım al istediğin kadar :) çok teşekkürler..
YanıtlaSilellerine sağlık canım ....
YanıtlaSilmiiis miiiiis...
eskiden ne çok yerdim :))
ama artık yiyemiyorum mide rahatsızlığımdan dolayı :((
sen benim yerimede ye canım...
afiyet olsun....
hayırlı cumalar...
Allah şifa versin canım rahatsızlığına..:(( İnşallah iyileşirsin de tekrar yiyebilirsin..Teşekkürler Şirinem :
Silarkadaşım blokgunda sorun var galiba sürekli olarak msn istiyo bakmak için bile yorum çok zor atabildim.bunu yayınlama arkadaşım tekrar blogu kontrol et istersen
YanıtlaSilAnnenin ellerinden öperimmmmm,seninde ellerine saglik arkadasim.Yiyenlere afiyetler olsun
YanıtlaSilSimdiden,mutlu ve huzurlu bir yil gecirmeni diliyorum
Çok Teşekkür ederim Yıldız'cım..
SilAnneciğime dua edin lütfen, bir çok rahatsızlığı var..:(
Sevgili tatlıdan tuzluya,
YanıtlaSilben nohutu turşuda kullanırım ama, hamuru ilk defa duyuyorum:)
Subhanallah, ne çok bilmediğimiz şey var, inan sizleri takip ettikçe birşey bilmediğimi düşünüyorum:(
bu şekilde biberli bir turşu da kurmamıştım, bu yıl da böyle yapayım inşallah.
sevgilerimle:)
Canım haklısın bilmediğimiz çook şey var..öğrenebildiğimiz kadar öğrenmeye devam..:)
SilBu arada hamuru sadece lahana turşusunda kullanıyordu annem..Biber turşusunu da naneli, pul biberli yapmadım ben de..ama neden olmasın dedim senin yorumunu okuyunca :)
Çok teşekkür ederim güzel yorumların için..:)
s.a. hala sorun galiba devam ediyor arkadaşım.girişte sürekli msn adresi gibi bişey istiyor. sonra kapatma tuşuna bir kaç kerer sürekli olrak basmam gerkiyor sonra yorum yazılabiliyor.a.e.o.
YanıtlaSilTurşuyu görünce ağzım sulandı valla:)
YanıtlaSilAnneciğinin ellerine sağlık şifa olsun inş.
Pilav da nefis.
Selam ve dua ile.
Allah razı olsun Serap hanım..Çok teşekkürler..
YanıtlaSil