8 Mayıs 2014 Perşembe

KARAMELLİ KEK




    Hayırlı günler hepinize,
    Romatizmal ağrıların tavan yaptığı yağmurlu nemli havalarda hareketlerimizde kısıtlı oluyor haliyle.. Allah beterinden saklasın diyelim..
    Karamel lezzetini çok severiz, özellikle de çocuklar çok sever..Kekin üzerine karamel sos dökerek pek çok tarif var, fakat ben bu kez değişik bir yöntemle kekin içeriğine eklemeyi tercih ettim :) Değişikliği severim..:) Buyurun lütfen :

    -1 su bardağı şeker,
   -1 su bardağı süt,
   -3 yumurta,
   -1/2 su bardağı şeker (ayrıca),
   -2 çorba kaşığı yoğurt,
   -1/2 su bardağı sıvı yağ,
   -1 paket kabartma tozu ,
   -1 paket vanilya,
   -2,5 su bardağı kadar un,

 Üzerine: -1 paket çikolata sosu ya da,
   -1 su bardağından bir parmak az süt reçeli (ev yapımı ;)
   -2 çorba kaşığı kakao,
   -Bir fiske tuz.

  • Öncelikle karamel sosumuzu hazırlamak için yapışmayan bir tavaya 1 bardak şekeri kısık ateşte ısıtalım..Şeker yavaş yavaş eriyecek ve renk değiştirecektir.şekerin tamamı eriyince sütü ilave edelim..şeker donacak ama sorun değil yavaş yavaş tekrar eriyecek merak etmeyin..tamamen eriyince ocağı kapatalım, soğumaya bırakalım.
  • Keki çırpma işlemine geçebiliriz. Yumurtaları çırpalım, yarım bardak şekeri ilave edip iyice çırpmaya devam edelim..Beyaz köpük gibi olana kadar..Yoğurt, sıvı yağ ve soğuyan karameli de ilave edip, çırpalım..Hoş bir kehribar rengi ortaya çıkıyor..:)
  • Kabartma tozu vanilya ve unu eleyip karışıma ekleyelim, karıştıralım.. Unun özelliğine göre miktar değişim gösterebilir, ihtiyaç olursa biraz daha ekleyelim..
  • Yağlanmış, unlanmış kalıba karışımı döküp bir iki kez tezgaha vuralım, kabarcıklarını çıkaralım..Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişmeye bırakalım..İlk 20 dakika kapağı açmayalım..Kendi fırınınızın özelliğine göre ısı ayarını değiştirebilirsiniz..
  • Kekin piştiğini anlamak için kürdan testi yapalım, soğuması için fırından çıkaralım..
  • Artık sosu hazırlayabiliriz..Çikolata sosunu üzerindeki tarife göre pişirelim..Karıştırarak ılınmasını sağlayalım..Soğuyan keki kalıptan çıkarıp üzerine dökelim..
  • Ya da evde hazırladığımız süt reçeli condensed milk içine kakao ve fiske tuzu ekleyip iyice karıştıralım.Tuz kakaonun tadını belirginleştirecek...kekin üzerine gezdirelim..Üzerine Hindistan cevizi serpelim
  • Dilimleyip servis edelim..Afiyet şifa olsun efendim..Tadınız tuzunuz kaçmasın.. ;) 

3 yorum:

  1. Nefis gorunuyor canim. Ellerine saglik...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor ellerine ve emeğine sağlık arkadaşım.Bloğunu takibe aldım benim bloğumada beklerim, sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...