30 Ocak 2014 Perşembe

ETLİ- KURU PATLICAN- BİBER DOLMASI (KARIŞIK)

   
   
      Hayırlı günler,
      Yazdan kuruttuğumuz dolmalıklar kışın pek hoş yemek seçeneklerine dönüşüyor..Bir çok evde sevilen lezzetlerdendir..Misafir sofralarına da çok güzel oluyor, özellikle memleketten getirdiğim kuru biberler çok beğeni alıyor..:)
      Aslında sadece patlıcan dolması yapacaktım ama çocuklarım biber dolmasını yiyorlar, patlıcanın hiç bir türünü yemedikleri için kuru patlıcan da alıyor nasibini haliyle.:(   Ben de bu yüzden karışık dolma yapayım da isteyen patlıcanları, isteyen biberleri yesin dedim.. :)  İç artınca, bir kaç tane de yaprak sardım, çeşitlenmiş de oldu. Şükürler olsun  Rabbimizin verdiği nimetlere...
   Buyurun tarife:
   -10 tane dolmalık kuru patlıcan ,
   -15 tane dolmalık kuru biber,
   -300 gr yağlı kıyma, (kuzu kıyması tercihen),
   -2 kuru soğan,
   -1 su bardağı pirinç,
   -2 çorba kaşığı ince bulgur,
   -1 çorba kaşığı domates salçası,
   -1 tatlı kaşığı biber salçası,
   -1 avuç kuru domates,
   -Maydanoz, tuz, pul biber, karabiber, kekik..
   -4-5 tane sarımsak..
   -1 kaşık daha domates salçası..( dolmaların üzerine )
  • Kuru patlıcanları tencereye alıp bol su ile haşlamaya bırakalım. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirdikten sonra içine kuru biberleri atalım. bir iki taşım kaynasa yeter biberler için.
  • Ilınıncaya kadar  bekleyelim süzelim, biraz daha yıkayalım, süzgeçte bekletelim..
  • Diğer yanda pirinci yıkayıp süzelim.. Kuru domatesi yıkayıp minik minik doğrayalım, tavsiye ederim lezzetini daha güzelleştiriyor.  
  • Kıyma, ince doğranmış kuru soğanlar, biber- domates salçaları, doğranan domates kurusunu, tuz ve baharatları ekleyip yoğuralım.  Biraz su ile kıvamı yumuşatalım. Yıkanan  pirinci ve ince bulguru da ilave edip iyice harmanlayalım..Bulgur hem lezzeti artırıyor, hem de faydalı olduğu için sık sık kullanmaya çalışıyorum..
  • Süzülen haşlanmış patlıcan ve biberleri doldurmaya başlayalım..Patlıcan alta dizilmeli..üst sıralara biberler..İçini doldururken, karışımı suyuyla beraber alalım, çok doldurmayalım. Ağız kısımlarını kapatarak tencereye yerleştirelim..Tencerenin altına maydanoz sapları, karnabahar, brokoli parçacıkları vs. gibi şeyler döşeyelim.. hem dolmanın lezzetini, vitaminini artırır, hem de dibini tutma riskine karşı bir önlem olur..
  • Tüm dolmalar doldurulup yapraklar sarıldıktan sonra, soyulmuş sarımsakları bir iki parçaya bölelim serpiştirelim..
  • Üzerini tencerenin içine girebilen uygun bir tabak ile kapatıp kaynar su ilave edelim. Salçayı önce bir miktar kaynar suda çözüp üzerine gezdirelim, tuzu isteğe göre kullanalım..Salça tuzluysa hiç gerek olmuyor..
  •  Ayrıca, benim kullandığım kıyma yağlı olduğu için üzerine yağ eklemedim, yağlı değilse kıyma ya da siz yağlı seviyorsanız üzerine bir iki kaşık yağ da ekleyebilirsiniz..;)
  • Tencerenin kapağını da kapatıp kaynayınca kısık ateşe alalım, yavaş yavaş pişmeye bırakalım..
  • Suyu azalıp pirinçler pişince kontrol edip ocağı kapatalım, -zaten diğer malzemeler de pişmiş olur o zamana kadar- üzerinde ki tabağı alalım, dinlenmeye bırakalım..
  • Biraz kaynar sıcaklığı hafifleyince, servis tabağına alalım, afiyetle yiyelim..
  • Afiyet- şifa olsun...Hayırla kalın..

7 yorum:

  1. Nefis görünüyorlar,çok severim,hele bir de biberler acıysa tadına doyum olmaz,ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bazıları acı oluyor, neyse ki çok fazla değiller..Bazen çok fazla acı olan da çıkıyor ama..:)
      Teşekkür ederim..:)

      Sil
  2. sunum on puan ve nefis bir lezzet eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. dolmalar içinde kuru dolmayı tek geçerim ben üzerine birde sumak ekşisi koyarım. Tane sumaklardan elde ederim

    YanıtlaSil
  4. Ben de cok severim,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun...
    Güzel bir haftaya baslamaniz dilegiyle sevgiyle ve dostca kalin...

    YanıtlaSil
  5. bir çok kişi seviyor sanırım kuru dolmaları..
    Sibel'cim sumak ekşisini Antep'ten almıştım ben de seviyorum tadını..tane sumakları sıcak suda bekletip kullanırız biz de yöresel yemeklerimizde..:)
    Teşekkürler hepinize...

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...