25 Ocak 2014 Cumartesi

BADEM UNLU KEK



   Hayırlı günler,
   Güzel bir hafta sonu geçirmeniz dileğimle..Yağmurlar başladı Ankara'da şükürler olsun..Allah hayırlı yağış ihsan eylesin..Bu yaz susuzluk çekme riskimiz hala devam ediyor olsa da, ümitvarım ben İnşallah..

   Fırınım bozulmuştu geçen ay..Yıllardır çok zor pişirme yapıyor ve özellikle kenar kısımlarını yakma derecesinde çok kızartıyordu..keklerim fazla kabarmaz, istediğim gibi olmazdı. İstedğim sonucu alabilmek için fırının başında beklemek, ya da tepsileri sürekli alt üst etmek zorundaydım. "Artık yeter" deyip tamir ettirmektense, yenisini almayı tercih ettik..İşte yeni fırında yaptığım keklerden biri.. :) Buyurun tarife:


   -3 yumurta, (large boy olsun)
   -1,5 su bardağı şeker,
   -1 su bardağı bir parmak eksik sıvı yağ,
   -1 su bardağı yoğurt, (sulu kısmından),
   -1 su bardağı badem unu, (tatlandırılmış, acı bademden yaptım ben),
   -1 limon kabuğu rendesi,
   -1/2 limon suyu,
   -1 paket kabartma tozu,
   -Bir fiske tuz,
   -3-3,5 su bardağı un..(unun sertlik oranına göre değişebilir.)
  • Oda sıcaklığındaki yumurtaları mikserle iyice çırpalım, öyle ki beyazlaşsın..Şekeri ilave edip çırpmaya devam edelim. Yoğurt, sıvı yağ, limon kabuğu rendesi, fiske tuz, badem ununu da ekleyip çırpalım.
  • Badem ununu anneciğim acı bademleri tatlandırmış, göndermişti..Ben onları havanda dövüp iyice incelttim..:) Annem canım annemm..hala emeği geliyor, yetişiyor bize..Allah sağlık-sıhhat versin anneme, annelerimize..Amin.. 
  • Siz tatlı bademle ya da hazır badem unu ile de yapabilirsiniz.
  • Kabartma tozunu limon suyuyla karıştırıp ilave edelim. Unu eleyip yavaş yavaş ekleyerek mikserin düşük ayarında çırpalım..
  • Son olarak tahta kaşık ya da spatula ile karıştırıp; yağlanmış, un serpilen kek kalıbına hamuru boşaltalım.
  • Ön ısınmalı 170 derece fırında 40-45 dakika pişmeye bırakalım..Özellikle ilk 20 dakika fırının kapağını açmayalım, kabarmasını engeller ya da söndürür kabaran keki...
  • Kürdan kontrolü yaptıktan sonra soğumaya bırakalım..Kalıptan çıkarıp ters çevirelim dilimleyip servis yapalım..Lezzeti nefis bir kek oluyor, tavsiye ederim..
  • İsterseniz sade yiyebilir, isterseniz üzerine limon sosu, condensed milk, ya da krem çikolata sürebilirsiniz..



  • Afiyet şifa olsun..ağzınız tatlı, haneniz mutlu olsun...



  • 8 yorum:

    1. fırınını iyi günlerde kullan hayırlı mal olsun inşallah
      kek mis kokulu olmuştur acı bademli :)))
      sevgiler

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Allah razı olsun, amin İnşallah diyeyim :) Daha iyileri sizlerin olsun ..
        Çok teşekkür ederim.. :),

        Sil
    2. yeni fırının hayırlı olsun canım.kekin de çok lezzetli görünüyor.ellerine sağlık.blogunu çok beğendim.izlemeye aldım.bundan sonra takipteyim.sımsıcak sevgiler...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çok teşekkür ederim canım, hoş geldin, her zaman beklerim..
        görüşmek ümidiyle..
        sevgiler benden de.. :).

        Sil
    3. Kek nefis gözüküyor. Çayın yanına harika olur. Eline emeğine sağlık. Sevgi ve muhabbetle :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Çayın yanına harika evet :)) çok teşekkür ederim..
        Bilmukabele..

        Sil

    Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...