16 Aralık 2013 Pazartesi

KEREVİZ SARMA



    Hayırlı, nurlu sabahlar,
    Herkeste grip,öksürük, nezle...4 hafta denediğim o kadar şifalı bitki, bal pekmez tedavisine rağmen bir türlü iyileşemeyince doktora gidip ilaç takviyesi ile biraz olsun iyileşmeye başladım..Ama öksürük henüz tamamen gitmiş değil...Havalar çok soğuk ve de kuru soğuk...Tam anlamıyla iyileşemiyor insan..Allah şifa versin cümlemize...
    Epeyce ara verdim, hastalık falan derken...Geçen perşembe de liseden bir arkadaşımın vefatını öğrendim..Çok üzüldüm elbette ki...Yıllar oldu görmeyeli arkadaşımızı..Okulumuza öğretmen olduğunu duymuştum yıllar önce..ama görüşmek kısmet olmamıştı..Allah rahmetiyle muamele etsin İnşallah.. Bir Fatiha okursanız O'nun için sevinirim...


     Bugün değişik bir sarma ile karşınızdayım..Kerevizi pek severim, yapraklarını ayrı, kökünü ayrı...Pazarda kereviz alırken  pazarcımız; özellikle yaprakları bol olanlarını seçtiğimi görünce ekstra olarak -yaprakları ayırmış- onları da bana verdi...Eve gelince "ne de güzel görünüyorlar bunları da sarabilir miyim acaba" diye düşündüm; denemekten zarar gelmez diyerek hemen kolları sıvadım..
    Öyle ölçü, malzeme miktarı veremeyeceğim, tahmin edersiniz kerevizin böyle geniş yapraklarını fazla bulma imkanı yok..Ama yaprak sarması yaparken ilave olarak yaptım ben de..hem lezzeti daha çok artırdı, hem de o güzel rayihası yemeğe çeşni kattı..
    İç malzemesini buradaki gibi hazırlayabilirsiniz..yok eğer etli istiyorsanız, buradaki gibi iç hazırlayıp sarabilirsiniz..Hatta bulgur seviyorsanız, buradaki gibi iç malzemesini bulgurlu kıymalı hazırlayabilirsiniz..Tamamen tercihinize kalmış..Ama  bulursanız böyle güzel kereviz yapraklarını, mutlaka deneyin derim..çok hoş oldu..

  • Ben zeytin yağlı iç hazırlayıp doldurdum..Zaten iç malzemesine de kereviz rendelediğim için hiç yabancılık çekmediler...:)
  • Suyu kaynatıp kereviz yapraklarını içine bastıralım, biraz bekleyip ocağı kapatalım..kereviz yaprakları biraz yumuşasın, ama çok değil..Çıkarıp süzgece alalım, süzülsün..Tahtanın üzerine döşeyip iç malzemesini de koyup saralım..

  • Bir kısmını üst üste getirerek boşlukları kapatınca sarması daha kolay oluyor..Küçük sarmalar oluyor, bir lokmalık...
  • Tümünü sardıktan sonra tencereye dizip, suyunu ekleyip her zamanki gibi pişirelim..Kızım özellikle kereviz yapraklı sarmaları herkesten önce yedi bitirdi. :) Neyseki kızım sebze seviyor, abileri olumsuz etkilemezse şimdilik böyle ;)
  • Yaprak sarmasından daha koyu renkte oluyor, ayırt edilebiliyor..
  • Afiyet şifa olsun..dualarınızda unutmayın lütfen...                      

12 yorum:

  1. Öncelikle Allah rahmet eylesin. Yakınlarına ve sevdiklerine sabır versin. Kış geldiğinde hastalıklardan kurtulamıyoruz maalesef :( öksürük için toz zencefil ve bal karışımını tüketmenizi tavsiye ederim. Bir kaç gün içinde öksürüğü kesiyor. Bu arada sarma nefis olmuş Elinize emeğinize sağlık. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun, amin, amiin özellikle evlatlarına..:(..
      zencefil-tarçın-bal karışımını da tükettim ama, az oldu galiba..biraz azalıyor, tekrar çoğalıyor öksürük.devam edeyim en iyisi...
      çok teşekkür ederim...

      Sil
  2. Çok geçmiş olsun Allah şifa versin geçen sene bendede 1 ay sürmüştü soğuk algınlığı bu sene adaçayı gargarasını ihmal etmemeye çalışıyorum çok şükür şimdiye kadar hastalanmadım İnşaAllah hastalanmam..
    Kereviz yaprağı sarması çok değişik bir tarif eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun...1 aydır benim de hakikaten..ama evimizin yeterince ısınamaması da etkiliyor elbette..İnşallah hastalanmazsın canım. bir gelince gitmiyor çünkü..
      teşekkürler yorumun için..

      Sil
  3. Ben de kereviz yaprağı gördüm ama hiç böyle geniş yapraklı olanını görmedim,sarmasının tadı eminim çok güzeldir,çok özel bir sarma olmuş,
    ellerin dert görmesin,sevgilerimle,hayırlı haftalar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sarmasının tadı gerçekten güzel..hele benim gibi kerevizin kokusunu seviyorsan..:)
      çok teşekkür ederim canım
      bilmukabele...

      Sil
  4. Hic aklima gelmezdi kereviz yapraklarini sarma olarak kullanmak :) ta ki simdi sende gorene kadar cokk maharetlisin sistam cok masallahhh... bulabilirsem buyuk yaprakli kesinlikle denemeliyim ins..
    kerevizin kendine has o kukusunu zaten cok severim opuyorum seni bitanem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O senin güzel bakan, güzel gören gözlerin canım yaa..Allah razı olsun..
      Gerçekten denemelisin, ben gibi kerevizin o güzel rayihasını seviyorsun madem..:)
      çok teşekkür ederim, bilmukabele...

      Sil
  5. Cok cok gecmis olsun arkadasim.Kis,soguk,grip:)))
    Kerevizi ben de cok severim,ama yapraklarini sarmak kimin aklina gelebilirdi ki:))) Mutfak sevdana bayildim.Ellerine saglik,yiyenlere afiyetler,sifalar olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun canım..gar-gış-gıyamet misali değil mi :))
      Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için..Allah'ın verdiği nimetlerin her birini israf etmeden, kullanalım değil mi ?

      Sil
  6. Allah rahmet eylesin...
    Kereviz yapraklarını sarmak hatta sarabilmek çok ilginç, iyi fikir...kereviz kokusunu ben de çok severim, çok hoş bir lezzet olmuştur, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun ..
      Kereviz yaprakları öylesine güzel, genişti ki kendimi alamadım sarmak için :) kesinlikle doğrayıp yemeğe katmaya kıyamadım..
      Çok teşekkür ederim...

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...