22 Eylül 2013 Pazar

PATLICAN TURŞUSU


  Allah'ın selamı üzerinize olsun,
  Kış hazırlıkları herkesin evinde az-çok devam ediyor.. Turşular da onlardan biri...bu yıl ilk olarak patlıcan turşusunu yaptım, Elaziz'de salamura deriz bu turşuya..Çevremde beğenilen, epey taliplisi olan bir turşu çeşididir :) Arkadaşlarımın bir kısmı özellikle çok sever..Bazen çocuklarım yemiyor yapmasam diye düşünürken, ama kaç tane arkadaşım komşum seviyor, yapayım diye fikir değiştiriyorum hemen :)) hiç değilse bir bidon evde olmalı, olur da seveni gelir ya da ben gittiğimde onlara götürürüm diye ...
   Her yıl  göz kararı yaptığım, mutlaka biraz fazla olup (sanırım elim aza gitmiyor:)), bir başka kapta hemen yemek için el altında bulunan turşuyu siz de denemek isterseniz, buyurun:

   -3- 3,5 kg çekirdeksiz, ince, küçük boy patlıcan,
   -2 kg kadar domates,
   -1 kg sivri biber, yarısı acı biber(çok acı olmasın diyorsanız, hiç değilse bir avuç kadar ekleyin),
   -5-6 baş sarımsak,
   -1 demet maydanoz,
   -5-6 çorba kaşığı turşuluk iri kaya tuzu..(tuzunu eklerken tadına bakmanızı öneririm, yemek tuzundan biraz fazla olsa yeterli)
   -10-15 tane nohut,
   -5 kg.lık bidon

  • Patlıcanların baş kısımlarını koparıp alalım, ama kesmeden..Tencereye bol su koyup kaynatalım, tuz atmayı unutmayalım. Patlıcanları bir sıra olacak şekilde kaynar suya atalım, biraz haşlandıktan sonra tersini çevirelim ya da üzerinden servis kaşığıyla suya bastırıp her yanını ayrı derecede haşlayalım.
  • Patlıcanlar çok fazla haşlanmamalı,  elimizle kontrol edelim, yumuşaklığını...El kevgiriyle sudan çıkarıp süzgece alalım, soğuk sudan geçirelim..Hepsini haşladıktan sonra patlıcanların üzerine bir servis tabağı ters çevirip üzerine ağırlık koyalım. İyice süzülsün..
  • Bu arada sebzeleri yıkayıp ayıklayıp leğene doğramaya başlayalım, Domatesleri biberleri salata yapar gibi ama irice doğrayalım, bu önemli, küçük doğrar isek kaybolur gider turşu içinde:) Maydanozu kıyalım, sarımsakları rondodan geçirelim ya da doğrayalım..Tuzu da ekleyip harmanlayalım..
  • Süzülen patlıcanları boyuna çizik atıp içine bu salatadan dolduralım..Bidonun altına nohutları atalım. Üzerine doldurulmuş patlıcanları düzgün bir şekilde dizelim..
  • Tümünü doldurunca üzerine maydanoz demetini döşeyelim..Ben doğradığım maydanozun saplarını yerleştirdim...
  • Biraz salata ve patlıcanlardan kaldı, patlıcanları doğrayıp salata ile beraber konserve kavanozuna doldurdum kapağını kapattım..Kısa süre sonra, hemen yemek için ..:)
  • Ayrıca su eklemeye gerek yok bu turşu için, salatanın suyu yetiyor, hatta bidondan taşıyor..bu nedenle turşu bidonunun altına bir leğen koymayı tercih edelim, suyu taşarsa, etrafı kirletmesin diye..
  • Ama bir süre sonra suyu azalır, kontrol etmek gerekir..Suru azaldığında domates suyuna tuz ekleyip bidonu tekrar doldurmalıyız..Ya da domatesi rendeleyip eklemeliyiz, ya da biraz salçayı su ile eritip, tuzsuz ise tuz da ekleyerek ilave etmeliyiz..
  • Güneş almayan serin bir yerde muhafaza edelim...Havanın ısısına göre 15- 20 gün sonra turşu olmuş olur..Dikkat edilmesi gereken bir şey daha; turşuyu açınca daha serin yerde bekletmeli yoksa çabuk bozulur..Suyu da üzerini örtmeli, maydanozu ihmal etmeyin hep üstte dursun..
  • Bulgur pilavı, kısır, çiğ köfte, kuru fasulye ve benzeri yemeklerle beraber yermek için ideal..
  • Afiyet olsun..

9 yorum:

  1. CANIM ELLERİNE SAĞLIK...ELAZİZ BENİM ÇOK SEVEREK KALDIĞIM MEMLEKET KEBANDA 4 GÜZEL MUTLU YILLARIMIZ GEÇTİ...HALA GÖRÜŞTÜĞÜM DOSTLARIM VAR...OOO ORALARIN HERBİŞEYİ GÜZELDİ... AFİYETLE SAĞLIKLA CANIM

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım...

      Ne güzel...Memleketime gelmiş ya da memleketlim birileriyle tanışmış kişilerden her zaman, hep güzel şeyler duymak beni çok mutlu ediyor.. Beraber gidelim mi bir ara fırsat bulunca? dolaşırız gezeriz..:))

      Sil
    2. NEDEN OLMASIN:))SESLEN GELİRİM KOŞA KOŞA:)))BİRAZ ATLADIM HER HAL.BU YAŞTA KOŞMAK:))))SEVEREK GELİRİM...BAŞIM GÖZÜM ÜSTÜNE

      Sil
    3. İnşallah canım, çok sevinirim..annemde de kalırız, çok güzel olur::))
      hem ne varmış yaşımızda? :))gerekirse koşarız di mi, şimdi ağırdan alıyoruz sadece:))
      Başın gözün hep sağlıklı olsun İnşallah..

      Sil
  2. ellerine sağlık.Ben çok severim ama bu sene yapmadım.Yakın olsaydım sana yemeğe gelirdim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevinirim, beklerim ne güzel olur..zaten dedim ya daha çok sevenleri için yapıyorum ;))

      Sil
  3. annem yeşil domates doğrardı :) çok güzel detaylı anlatmışsın afiyetle huzurla tüketin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ablam, sizler kadar olamasam da elimden geleni yapmaya çalışıyorum..yeşil domatesle denemedim, aslında karışık güzel olur..bir daha ki sefere nasip olursa öyle yapayım..:)

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim ablam, sizler kadar olamasam da elimden geleni yapmaya çalışıyorum..yeşil domatesle denemedim, aslında karışık güzel olur..bir daha ki sefere nasip olursa öyle yapayım..:)

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...