14 Temmuz 2013 Pazar

MİDESİ ÇİZİK :))


 

اللهمّ قوّني فيهِ على إقامَةِ أمْرِكَ واذِقْني فيهِ حَلاوَةَ ذِكْرِكَ وأوْزِعْني فيهِ لأداءِ شُكْرَكَ Günün Duası:
بِكَرَمِكَ واحْفَظني فيهِ بِحِفظْكَ وسِتْرِكَ يا أبْصَرَ النّاظرين.
Anlamı:Allah’ım! Bu günde emrini uygulamak için beni güçlendir; bu günde zikrinin güzel tadını bana tattır; kereminle beni bu günde şükrünü eda etmek için hazırla; bu günde hıfzın ve örtünle beni (günah ve beladan) koru; ey basiretlilerin en basiretlisi..
  

    Efendiimm hayırlı günler,
    Sofralarımızın özellikle yazın vazgeçilmezlerinden, ana yemeklerinden biri... Eminim tarifi okuyunca "aaa bu bizim bildiğimiz patlıcan yemeği ........değil mi?"diyeceksiniz..Yıllar önce benim çocukluğumda Tv de izlediğim bir tiyatro oyununda oyuncu "ben bu yemeğe böyle vahşice bir isim söylemem, midesi çizik ismi daha kibar, daha zarif" diye espri yapmıştı ve benim çok hoşuma gitmişti. bana da mantıklı gelmişti, o neydi öyle karındeşen jack gibi bir isim :))) O gün bu gündür kesinlikle hep midesi çizik derim :)) Haydi buyurun :

   -6 tane  çekirdeksiz körpe patlıcan,
   -300 gr kadar kıyma biraz yağlı tercih ettim,
   -2-3 kaşık zeytinyağı,
   -2 orta boy kuru soğan,
   -2-3 domates,
   -5-6 tane sivri biber,
   -Bir tutam maydanoz,
   -5-6 diş sarımsak,
   -1 çorba kaşığı domates salçası,
   -Sıvı yağ, tuz, pul biber, kara biber..

  • Patlıcanlar isterseniz alacalı soyup tuzlu suda bekletebilirsiniz, ben çok körpe olduğu için alacalı soymadım, ortasından bir çizik atıp tuzlu suda beklettim..Tuzlu suda bekletmemizin sebebi yağım fazla çekmemesi için..
  • Sudan çıkarıp yıkadıktan sonra, kurulayıp fırça yardımıyla her yanına sıvı yağ sürelim fırın tepsisine dizelim fırınlayalım. Bu şekilde çok az yağ kullanarak yağda kızarmış lezzetini yakalamak mümkün oluyor. Siz isterseniz kızgın sıvı yağda kızartabilirsiniz.
  • Diğer yandan 2-3 kaşık zeytin yağında yemeklik doğradığımız soğanları çevirelim.Kıymayı da ekleyip kavuralım.1 tane biberi ve küp doğranmış 1 domatesi de ekleyip pişirelim.Domates suyunu çekince kıyılan maydanozu ekleyelim. Tuz,pul biber, kara biberi ilave edelim.
  • Patlıcanların içini kaşık yardımıyla açarak iç malzemeyi dolduralım. Kabuklarını soyduğumuz sarımsakları, kalan domateslerden dilimler ve boydan enine ikiye böldüğümüz biberleri üzerine yerleştirelim. Sarımsakları tüm olarak ya da büyükse ikiye bölerek patlıcanlara pay edelim, fırın kabına dizelim..
  • 1 kaşık domates salçasını 2 bardak suyla açalım, tepsiye ilave edelim..Patlıcanların üzerine dökmeden suyu ilave edelim kıymalar çıkmasın..İhtiyaç olursa tuz da ekelim.Salçanın tuzu varsa gerek yok..
  • Fırında domates ve biberler kızarınca olmuş demektir..Suyunun kıvamlanmasından da anlaşılır ..
  • İsterseniz fırında değil de, tencereye dizerek kısık ateşte de  pişirebilirsiniz. 
  • Artık servise hazır, fırından çıkarıp biraz dinlendirdikten sonra servis edebiliriz..Afiyet şifa olsun, dualarınıza hep muhtacım..Allah'a emanet...

18 yorum:

  1. Duaya amin diyorum
    canım aç kapıyı iftara sendeyim:)) bilirsin davetsiz misafir ev sahibine sevap kazandırır yanına cacık yap bir zahmet:))) öpüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapım açık bir tanem sen gel yeter ki :)) Sevap kazanmaya her zaman muhtacım..
      Cacık,hem de ev yoğurduyla yaparım ne demek :))
      Teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  2. Amin rabbim hepimizi korusun yemege gelince cacik pilav of of muhtesem olmus canim ellerine saglik hayirli ramazanlarin olsun insallah.

    YanıtlaSil
  3. bende geliyorum o zaman :) ellerine sağlık.. canım istedi valla..

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık canım nefis olmuş sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ederim arkadaşlar..
    Buyurun beklerim ne güzel olur görüşebilsek ..Nasip.. belki bir gün...

    YanıtlaSil
  6. mis mis çok severim eline sağlık canım nurcan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın Nurcan'cım. bir çok kişinin sevdiği bir yemek haklısın..

      Sil
  7. Degisik bi ismi varmis ilk kez karsilastim,ayruca nefis olmus cok sevei
    rim elinize saglik diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmi ben değiştirdim :))Teşekkür ederim..

      Sil
  8. Muy buena receta se ve muy hermosa ,saludos y abrazos.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Rosita..Beğendiğine sevindim ..:)

      Sil
  9. Midesi cizik ben bu ismi daha cok sevdim :) simdi alsam patlican Turkiye'deki gibi taze degil :( ama genede yapmaliyim cok oldu ellerine saglik sistam benim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi sistam :)) bu isim daha kibar ve insancıl :))
      Yazdan bahçe ürünlerinden buzluğa atmadın mı kizartıp, onlarla da yapıverirsin :)
      Çok teşekkür ederim canım ..

      Sil
  10. ellerine sağlık can arkadaşım

    YanıtlaSil
  11. İmam bayıldıyı çok severim :)Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmam bayıldı değil canım, karnıyarık:)) en başta nazikçe bir ifade olsun diye midesi çizik dediğimi belirtmiştim :))
      Teşekkür ederim canım...

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...