3 Haziran 2013 Pazartesi

PIRASA DOLMASI


    Hayırlı akşamlar,
    Aslında daha önceden yapılmış, fotoları çekilmiş bir tarifti ama kısmet bu güneymiş..Ankara'lı blog arkadaşlarım bana geldiğinde yaptığım ikramlardan...Daha önceden de yaptığım lezzetlerden biri..Çok beğeneceğinizi umuyorum, biz pek beğendik. :)
    Pazarda kalın pırasaları görünce bunlar tam dolmalık diye düşündüm ve de aldım..Nasıl yaptım, buyurun bakalım :


   -1 kg  pırasa (kalın olanlarından),
   -2 çay bardağı zeytinyağı,
   -2 su bardağı pirinç,
   -2 büyük kuru soğan,
   -1 havuç,
   -2-3 domates,
   -1/2 demet taze nane, 1/2 demet maydanoz,
   -1 çorba kaşığı kuru nane,
   -Tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, istediğimiz kadar pul biber, kara biber..

  • Pırasaların kalın bölümünü kesip alalım, uç kısımlarını salata ya da başka bir yerde kullanabiliriz.. Boydan bir çizik atıp üzerini geçecek kadar suda haşlayalım..Dikkat etmemiz gereken çok haşlayıp eritmemeliyiz, az haşlayıp sert halde bırakmamalıyız...Sudan çıkarıp süzgece alalım, bir kenarda dursun..
  • Diğer yanda, zeytin yağında yemeklik doğranan soğanları çevirelim. Üzerine rende havuçları ekleyelim. kabukları soyulmuş küçük doğranmış domatesleri de karıştırıp pişirelim..Yıkanmış pirinci de katalım, 1 su bardağı su ekleyerek, pirincin biraz pişmesini sağlayalım..İnce kıyılmış maydanoz taze naneyi tuz şeker ve baharatları da ekleyip ocağı kapatalım.Kapağı kapatıp dinlenmeye bırakalım.
  • Haşlanmış pırasalar bu arada soğumuş olur. Zaten kat kat ayrılacaktır.  Her bir katı kesme tahtamıza alıp bir köşesine iç harçtan koyup muska şeklinde kapatalım, üçgen dolmalar elde edelim..İsterseniz 10 cm boyunda bölerek uzun olarak da dolma sarabiliriz..Bir kısmını öyle sardım. ama favorim üçgen şeklinde olanlar.:)
  • Maydanoz ve nanelerin saplarını tencerenin dibine döşeyip dolmaları dizelim.  Üzerini örtecek kadar kaynar su ekleyip, kaynayınca oldukça kısık ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakalım..İhtiyaç duyarsak tuz ekleyebiliriz..
  • Suyunu çekince pişip pişmediğini kontrol edelim, pişmemişse kaynar su ekleyelim, pişirmeye devam edelim..Ocaktan almaya yakın üzerine biraz daha zeytin yağı gezdirelim..Ocağı kapattıktan sonra kapağı yarım açık soğumaya bırakalım..Soğuyunca servis tabağına alıp limonla servis edelim..
  • Afiyet, şifa olsun...Dualarımız tüm milletimiz için...Birlik ve beraberlikten ayrılmayalım..Allah'a emanet olun...

7 yorum:

  1. Elinize sağlık hiç denemediğim bir lezzet nefis görünüyor

    YanıtlaSil
  2. elinize sağlık harika görünüyor

    YanıtlaSil
  3. Bloglar sayesinde öğrendiğim bir tarif
    Çok güzel görünüyor eminim lezzetlidirde
    Ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  4. enfes görünüyor ellerinize sağlık , kolay tarif , bayıldım sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ederim arkadaşlar..çok lezzetli oluyor, emin olun..Pırasa olduğunu anlayamadılar :)

    YanıtlaSil
  6. evet ellerine sağlık çok güzeldi deneyen biri olarak söylüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sibel'cim, İnşallah tekrarını yaparız..:)

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...