5 Nisan 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI KURU BİBER-PATLICAN DOLMASI


   Cümleten Hayırlı Cumalar,
   Bir kaç gündür çok yoruldum.. Bahar temizliği yapayım diye.."Sanki bahar mı kirlenmiş de temizlik yapıyoruz ?" :)) bu repliği yıllar önce oğlumla izlediğim bir çizgi filmde, her şeyi sorgulayan küçük bir çocuktan duymuştum :) Baharı biraz temizledik sanırım :))
   Neyse yoruldum ama olsun, her yer temiz olduğunda daha ferah, daha güzel oluyor..Rabbim maddi-manevi kirlerden hepimizi arındırsın İnşallah..Kirlere bulaştırmasın, özellikle yıkanamayacak olanlarla...Amin..
   Kış bitiyor, bahar temizliği yapıyorum ama, kış için hazırladığım şeylerin tariflerini bitiremedim..Bunlardan biri de zeytinyağlı kuru biber- patlıcan dolması..Benim genelde misafir sofralarımın zeytinyağlılarından biridir. Elazığ biberinden kurutma ise hele, arkadaşlarım özellikle isterler.. Elazığ'dan aldığım çarliston biber renginde, dolma biberlerin kurusu çok lezzetli olur..Kabuğu da ince olur..Memlekete gittiğimizde hem kızartmasını, hem ateşte közlemesini, hem de çeşit çeşit dolmasını yapar,hasret gideririz :)) Kış için de kurutup getiririz..


  Lafı fazla uzatmayayım, buyurun :
   -1 bağ dolmalık  kuru biber,
   -1 bağ kuru dolmalık patlıcan,
   -İç malzemesi buradaki gibi biraz pişirerek yapabilirsiniz ya da çiğ olarak da doldura bilirsiniz.. zeytinayağı ile birlikte 1 çay bardağı su eklenecek.

  • Kuru patlıcanları tencerede bol su ile haşlamaya bırakalım, biraz yumuşayınca biberleri ekleyelim, her beraber haşlansınlar. Patlıcan biraz daha fazla haşlanmalı, yoksa sert olur, dolması lezzetli olmaz..Biberler fazla haşlanmamalı, yoksa parçalanır..
  • Haşlandıktan sonra süzelim, sudan geçirip yıkayalım.
  • İç malzemesini hazırlayıp tıka basa olmayacak şekilde dolduralım..Yassı bir şekle getirip, ağzını kapatalım, maydanoz dallarını yerleştirdiğimiz tencereye dizelim... Alta patlıcanları, üste biberleri dizmeliyiz..
  • Üzerini az geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakalım..Eğer iç malzemesini çiğden koyacaksak suyu biraz daha fazla tutmalıyız..Dolmaların üzerine çukur olmayan bir porselen tabağı ters kapatalım, dolmaların dağılmaması için...
  • Suyunu çektiğinde üzerine kapattığımız tabağı alıp, iyi pişip pişmediğini kontrol edelim. Ocağı kapatmaya yakın bir-iki kaşık daha zeytin yağını üzerine gezdirelim, biraz daha pişirdikten sonra ocağı kapatalım..Tencerenin kapağı aralı olarak soğumaya bırakalım..
  • Ilıkken servis edelim, afiyetle yiyelim..
  • Afiyet şifa olsun, dualarınızda unutmayın lütfen...

8 yorum:

  1. OH BEM YERİM ONU ANNESİ BAHARMI KİRLENDİ ONUNLA OYNAYIN SİZ...EMEĞİNİZ HAYIRLI OLSUN SİZE...DOLMA ŞAHANE GÖRÜNÜYOR...ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Çok teşekkür ederim.
      Artık oğlum oynanacak çağı geçti.. Ama her yıl baharı temizlemeye devam ediyoruz..:))

      Sil
  2. arkadaşım ellerine sağlık inşallah tekrar aksilik olmazsa 13 nisanda bendesiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Sibel'cim..İnşallah bir aksilik olmaz..:) görüşmek dileğiyle ...

      Sil
  3. süper görünüyor o kadar severim ki görünce yapasım geldi hemen :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevilmeyecek gibi değil ki Damla'cım, haklısın..:) Eğer kuru biber- patlıcan kalırsa yazın bile yaparım..:))
      Hemen yapıver ..Teşekkür ederim canım..

      Sil
  4. Harika görünüyor bayılırım kuru patlıcan dolmasına.
    ellerinize sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım, sanırım çok seveni var :)
      sevgiler benden de...

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...