Geçenlerde pazarda sürekli alışveriş yaptığım pazarcıda efelek (labada) demetlerini görünce hemen sarmasını yapayım diye aldım. Yumuşacık, ekşimen lezzetiyle çok güzel bir sarma oluyor. Eğer bulursanız denemelisiniz. Sağlıklı yönü de cabası :)
-2 demet efelek yaprakları (geniş yapraklı olanı tercih edin, sarmaya daha elverişli )
İçi için:
-Buradaki malzemelerle zeytinyağlı iç hazırlayalım. Dikkat etmemiz gereken efelek yapraklarımızın miktarına göre iç malzemelerinin miktarını ayarlamalıyız. Yaprak sarmasından daha az iç hazırladım ben, efeleklerime yetecek kadar..:)
- Efelekleri yıkayıp sertliğine göre yaprakları ayıralım.Bazı yapraklar çok taze oldukları için, diğerlerine göre çok fazla haşlanmış oluyor, ayırmakta fayda var..Kaynayan suyun içine yaprakların sertliğine göre biraz daha farklı zamanda tutup sudan çıkaralım, süzgece alalım, soğuk sudan geçirelim. Dikkat edelim, çok çabuk ezilir, fazla haşlanmamalı..
- Ortasındaki kalın damarı kesip çıkaralım. Ben bazılarını çıkarmadan ortadan bölerek sardım, çünkü beğendiğim güzel ekşilik o kısımda yoğun :)
- Üst kısmına bir kaşık içten koyup muska böreği şeklinde kapatmaya başlayalım. Uç kısımları fazla geniş olmadığı için onları da yaprak sarma gibi sardım ..
- Tencerenin altına maydanoz saplarını yerleştirip, sarmaları döşeyelim.
- Üzerine bir tabağı ters kapatıp, kaynar su, istenirse limon dilimleri ya da erik :) koyup pişirmeye başlayalım. Kaynayınca ocağı kısıp yavaş yavaş pişmesini sağlayalım..
- Ocaktan indirmeye yakın, üzerinde ki tabağı alalım. suyu azalmış olduğu için dağılma tehlikesi kalmaz. Üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirelim. Beş-on dakika daha pişirip ocağı kapatalım, tencerenin kapağı yarı açık soğumaya bırakalım. Ilık olarak servis edelim.
- Afiyet şifa olsun, dualarınıza talibim..
Efeleğin (labadanın) faydaları..(Google'den)
• Yaprakları, bedeni güçlendirici toniktir.
• İştah açıcıdır.• Kanı ve bağırsakları temizler.
• Hafif müshil etkisi vardır.
Bu etkiler için, labadanın yapraklan çiğ olarak yenir ya da % 5′lik standartdekoksiyonu yapılarak içilir. Yani, 1 litre sıcak suya 50 gr. taze labada yaprağıkonulup 15-20 dakika kadar kaynatılır. Böylece elde edilen dekoksiyon, gündeiki-üç kez birer bardak alınır.
• Yaprakları, deri hastalıklarında etkilidir. Çıbanları olgunlaştırır. Yara ve egzamaları iyileştirir. Bu etkileri sağlamak üzere, labadanın yapraklarıyla yara lapası hazırlanır ve şikayet edilen yerlere dıştan uygulanır.
• Kökü, müshil etkisi gösterir. Bunun için de kuzukulağının kökünde olduğu gibi % 5′lik bir dekoksiyon hazırlanarak günde iki-üç kez birer bardak içilir.
Of Allahım sarımsaklı oğurtlada enfes olur hani...
YanıtlaSilEvet haklısn canım, bu kez süzme yoğurtla tükettik biz :)
SilTeşekkürler yorumun için ..
eelerine sağlık sunumu çok güzel olmuş hele üçgenlere bayıldım sevgiler.
YanıtlaSilHafif ekşimsi of of olsada yesek valla ellerine sağlık bizde labadayı her türlü tüketiriz:)
YanıtlaSilnasıl güzel görünüyor.. bende çok severim erik olunca daha bir güzel olur :)
YanıtlaSilCanım çok lezzetli görünüyor ellerine sağlık sevgiler:))
YanıtlaSilohh bayılırım çok güzel olur ellerine sağlık
YanıtlaSilOfffff nasil bir görüntü böyle,ellerinize saglik,yiyenlere afiyetler olsun.
YanıtlaSilKokusu buralara kadar geldi:)))
Teşekkür ederim arkadaşlar, bulunca mutlaka bir şeyler yaparım..Her ne kadar evdekiler sebze sevmez olsalar da...
YanıtlaSilNe kaçırdıklarını bilmiyorlar di mi ? :))
Labadayı çok severim burada pazarlarda satılıyor ama güvenemiyorum . Yol kenarlarında falan çok var oralardan topluyorlarsa diye. Muhteşem gözüküyor ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBen de sürekli alışveriş yaptığım Haymana'lı pazarcımdan aldım, başka yerden olsa cesaret edilmez evet...kendisi bu tür otları tezgahında zaman zaman bulundurur..
SilTeşekkür ederim...
Bakarken agzim sulandi ellerine saglik
YanıtlaSilKıyamam...
Silİmkân olsaydı da ikram edebilseydim..
Teşekkür ederim...