Hayırlı akşamlar,
Şimdiye kadar yaptığım poğaçaların en lezzetlisi bu oldu diye düşünüyorum..:) Dün gece çocuklar yarısını yemeden uyumadılar :)) Tazeyken de bir başka güzel oluyor nefaseti elbette.. Dışı çıtır, içi yumuşacık poğaçaların tadı, içeriğindeki çavdar unu ve tam buğday unuyla çok hoş oldu...Hem de sağlıklı :))
Çavdar ununu her markette bulamıyoruz ama ihmal etmemeli, faydalarını okuyunca evde bulundurup, arada ekmek ve poğaça yapmalı diye düşünüyorum...Benceli çavdarlı poğaça :
-1 yumurta (sarısı üzerine),
-1 su bardağı ılık süt,
-1,5 su bardağı ılık su,
-1 paket yaş maya (42 gr),
-2 çorba kaşığı şeker,
-2 çorba kaşığı dolu dolu kaymak,(yine kaymak:) Sevooşş :)))
-1/2 su bardağı sıvı yağ,
-1 su bardağı çavdar unu,
-1 su bardağı tam buğday unu,
-Aldığı kadar un, tuz..
İç malzemesi:
-Beyaz peynir (ben memleketten getirdiğimiz peyniri kullandım, köy peyniri de olabilir), maydanoz. (kıymalı patatesi iç de olabilir)
Üzerine: yumurta sarısı, küncü. Susam, çörek otu,
Çavdar, diğer kepekli besinler gibi, içeriğinde bulunan lif sayesinde hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini düzenler ve yemek sonrası uyku ve yorgunluk hissi azalır,
Bunların dışında çavdar unu, içerdiği polisakkaritlerden dolayı kan şekerini düzenler ve uzun süre tokluk hissi verir,
Ayrıca vücutta daha az yağ depolanmasını sağlayan çavdar unu, sağlığımızı ve formumuzu korumamıza yardımcı olur,
Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur,
B6 vitamini ile demir, kalsiyum, manganez, selenyum, folik asit, ve çinko içerir,
Damar sertliğini önlemede etkilidir,
Kolestrol ve tansiyonu düşürücü etkileri vardır,
Kalp krizi riskini azaltır,
İyi bir niasin kaynağı olması sebebiyle de diabet (şeker hastalığı), hipertroidizm ve sporcularda tercih edilmelidir.
Şimdiye kadar yaptığım poğaçaların en lezzetlisi bu oldu diye düşünüyorum..:) Dün gece çocuklar yarısını yemeden uyumadılar :)) Tazeyken de bir başka güzel oluyor nefaseti elbette.. Dışı çıtır, içi yumuşacık poğaçaların tadı, içeriğindeki çavdar unu ve tam buğday unuyla çok hoş oldu...Hem de sağlıklı :))
Çavdar ununu her markette bulamıyoruz ama ihmal etmemeli, faydalarını okuyunca evde bulundurup, arada ekmek ve poğaça yapmalı diye düşünüyorum...Benceli çavdarlı poğaça :
-1 yumurta (sarısı üzerine),
-1 su bardağı ılık süt,
-1,5 su bardağı ılık su,
-1 paket yaş maya (42 gr),
-2 çorba kaşığı şeker,
-2 çorba kaşığı dolu dolu kaymak,(yine kaymak:) Sevooşş :)))
-1/2 su bardağı sıvı yağ,
-1 su bardağı çavdar unu,
-1 su bardağı tam buğday unu,
-Aldığı kadar un, tuz..
İç malzemesi:
-Beyaz peynir (ben memleketten getirdiğimiz peyniri kullandım, köy peyniri de olabilir), maydanoz. (kıymalı patatesi iç de olabilir)
Üzerine: yumurta sarısı, küncü. Susam, çörek otu,
- Mayayı bir kasede ılık su ile eritip yumurtanın beyazı, süt, sıvı yağ ve kaymakla karıştıralım. Şekeri, tuzu da ekleyip çavdar unu, tam buğday ununu iyice yedirelim..Kıvamını bulana dek un katıp ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğuralım.
- Hamur iki misli olana dek mayalanmasını bekleyelim. Mayalanınca yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle açalım..İç malzemesi için peyniri rendeleyip ya da ufalayıp maydanozu kıyalım, peynire ilave edip karıştıralım..Açtığımız hamurun içine koyup yarım ay şeklinde kapatalım.
- Yağlanmış ya da yağlı kağıt yayılmış tepsiye dizip üzerine yumurta sarısı sürelim, küncü serpiştirelim..
- Tepsi de de bekletelim, fırına sürelim..Kabarıp, nar gibi kızarınca fırından çıkaralım soğuması için tezgahta bekletelim..
- Gerçi soğuması için fazla bekleyemiyorsunuz emin olun..:)) Eliniz yanmayacak ısıya düştüğünde hemen yemek istiyorsunuz, garanti :))
- Dışı çıtır, içi yumuşak bir poğaça oluyor, ertesi güne kalanlar ise yumuşacık puf puf oldu, lezzeti de çok güzel..Tabi içine koyduğumuz peynirin güzel olması da önemli :))
- Afiyet olsun, güzel dualarınıza her zaman ihtiyacım var....Allah'a emanet olun...
Netten alıntı..
ÇAVDAR UNU'NUN FAYDALARI
Ayrıca vücutta daha az yağ depolanmasını sağlayan çavdar unu, sağlığımızı ve formumuzu korumamıza yardımcı olur,
Vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur,
Ellerine sağlık, hem tarif güzel hem de çavdarla ilgili bilgiler çok aydınlatıcı. Sevgiler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim Hatice..Tadını da yansıtabilseydim keşke..3. gün oldu, bir tane kalmış sabah yedim hala çok lezzetli..:)
SilKalorisi de azdır dimi :) Ellerine sağlık bu güzel tarif için teşekkürler
YanıtlaSilKalorisi hakkında bişi diyemiycem, İnşallah azdır ;))
SilBen teşekkür ederim yorum yazdığın için..:)
bende unların butun çeşitlerınden alıp eve stok ettım ekmek denemelerım olacak inşallah elerıne sağlık poğaçalar nefıs gorunuyor
YanıtlaSilçok iyi etmişsin canım..Kolay gelsin sana..Ben de hem kepekli hem tam buğday unlarını karıştırarak ekmek yapmıştım..Çok lezzetli oluyor :)
SilCanım eşimde şeker var.Beyaz un tüketemiyor.Bu tür şeyleri de çok severiz.Ne zamandır böyle bir tarif yapmak istiyordum.Çok iyi oldu.
YanıtlaSilAllah şifa versin eşine canım..Bir ara bende de şeker biraz yüksek çıkınca tedbir amaçlı çavdar ekmeği ile diyet yapmıştım..Ben çavdar ve tam buğday unu ve beyaz un karıştırarak yapmıştım bu poğaçayı, Ama sen sadece tam buğday ve çavdar unu ile yapabilirsin..Teşekkürler :)
YanıtlaSil