8 Ocak 2013 Salı

EVDE YOĞURT YAPIMI

  Güzel günler geçirmenizi diliyorum hepinize, sağlıkla...
  Karla kaplı bir Ankara'dan selamlar..
  Boğazımda sanki koca bir diken var gibi boğaz ağrısıyla uyandım güne..Kaç gündür ağrı hep vardı ama, gitgide şiddetlendi.. Öksürükle beraber zorluyor beni..Vardır bir hikmeti diyorum ve çok sağlıklı bir yiyecek olan yoğurt yapmanın püf noktalarını paylaşmak istiyorum sizlerle..Bir çok denemeden sonra hem tatlı hem de güzel yoğurt yapmanın yolunu bulunca bunu herkesle paylaşmalıyım diye düşündüm..Belki sizler de bu yöntemleri biliyorsunuzdur..Fakat tekrar etmenin bir zararı olmaz diyerek ...:)
  •  Öncelikle süt günlük süt olmalı, kutu sütlerle hiç güzel olmuyor, benden söylemesi..:) Sütü tencereye koyup kaynatalım. Yanından ayrılmayalım, köpürüp taşmaması için kaynamaya başlayınca ocağı kısıp kepçeyle havalandırarak karıştıralım..Bu işlemi içerisindeki hava kabarcıklarından kurtarmak için yapıyoruz. Böylece yoğurdu çok daha güzel ve sulanmadan yapabiliyoruz..
  • Sütü bir müddet kısık ateşte kaynattıktan sonra soğumaya bırakalım..Ben soğuduktan sonra buzdolabında 1-2 gün bekletip üzerindeki kaymağı alıp kurabiye yaparken yağ yerine kullanıyorum..Kurabiyeler nefis oluyor.. Hem böylece yoğurt da az yağlı oluyor, benim için iyi bir şey :) Kurabiyeleri de daha çok çocuklarım yiyorlar..Onlar genç, gerekli onlar için,hem yağı yakabiliyorlar..:)  Eğer yoğurdu  kaymaklı isterseniz siz doğrudan kaymaklı haliyle yoğurdu mayalayabilirsiniz..
  • Sütün üzerinden kaymağı aldıktan sonra sütü tekrar biraz ısıtalım. Şöyle ki; serçe parmağımızı sütün içine daldırdığımızda 7' ye kadar sayabilmeliyiz, yanmadan.. :) Ben eski kafalı bir kadınım napiim..annecim de öyle yapardı :))
  • Sütü konserve kavanozlarına paylaştıralım. Ayrı ayrı kavanozlarda yoğurdu mayalayınca hem dolapta fazla yer kaplamıyor, hem de bölüm bölüm kullanabilme imkânı  sağlıyor. Hem camda yoğurt daha güzel tutuyor.Eğer toprak kabınız varsa onunla daha da güzel oluyor..Ben de bir kiloluk bir toprak kap var, hem onunla yoğurt mayalıyorum, hem de diğer kısmını cam kavanozlarda...

  • Her bir kavanozun etrafını küçük havlularla saralım. 
  • Diğer yanda bir kasede mayalık 2-3 kaşık yoğurdu iyice çırpalım, pürüzsüzleşsin. Şeker ya da tuz falan eklemeyelim..Eğer mümkünse ev yoğurdu olsun mayalayacağımız yoğurt. Hazır yoğurtlarla yaptığımız zaman zamk gibi sünen bir yoğurt oluyor..Biraz sütten alıp yoğurda .ekleyelim, mayayı akıcı hale getirelim. Sütlere kaşıkla paylaştıralım. 
  • Temiz bir sofra bezini dörde katlayıp havlu sarılmış süt kavanozlarını üzerine yerleştirelim.  Kavanozların üzerine de bir süzgeç geçirelim, kapak kapatmıyoruz yoğurdun sulanmaması için..Alttaki sofra bezinin köşeleri ile bohçalar gibi üzerini örtelim...Eğer ortam sıcak ise daha fazla bir şeye gerek yok, ama soğuksa biraz daha bir şeyler örtelim.Bekletelim..

  • 2 saat sonra üzerini açıp yoğurdun tutup tutmadığını kontrol edelim. Eğer hala tam tutmamışsa tekrar üzerini kapatalım biraz daha bekleyelim..ama tutmuşsa hemen etrafını ve üzerini açalım..Soğumaya bırakalım..Eğer soğutmakta geç kalırsak, yoğurt ekşi olur..Tatlı yoğurt elde etmek için kontrol edelim,  geç kalmayalım.
  • Buzdolabına ağzı açık olarak kaldıralım, biraz daha katılaşınca kapağını kapatabiliriz..
  • Yemeklerle beraber afiyetle yiyelim..Şifa olsun efendim...

12 yorum:

  1. ev yapilan hersey daha leziz sistam...ellerine saglik, grubda cok onceleri paylasmistin hatirlarsin hala senin yonteminle yaparim yogurtlari :) opuyorum seni cokkk gecmis olsun..Rabbim sifalar versin ne olur dikkat edin cokk sogukmus havalar :(

    YanıtlaSil
  2. masAllah bereketli olsun sifa olsun gülüm anadolu kadiiiiiiinim benim
    cok sey ögrenecegim senden gecmisler olsun
    bilerek aramiyorum konusmak iyi degil bogazlarina
    Allahim sifa eyle arkadasima

    YanıtlaSil
  3. Canım arkadaşlarım Rahman razı olsun; dualarınız, iyi dilekleriniz için..
    Ayten'cim hatırladım grupta bayağı muhabbeti olmuştu, afiyet bal olsun size de ..:) Gücüm yetse her şeyi evde yapacağım ben zaten :)

    Melek'im bu ifaden beni mest ediyor bilesin..:) Ama benim sana öğreteceğim bir şey yok gülüm..ben senden öğreniyorum gün be gün..:)

    İyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
  4. Bundan sonra sizin yönteminizle deneyeceğim. Çok şey öğrendim bu paylaşımdan. Ben mayaladığım kabın kapağını kapatıyordum. Bir de 7-8 saat tutuyordum sıcak ortamda . Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Güzel kardeşi öncelikle RABBİM sana ŞAFİ ismiyle şifa versin.Ayrıca ev yapımı yoğurt yemeyeli okadar çok zaman oldu ki hatırlamıyorum.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Rümeysa'cım Allah razı olsun, duan için..Süt alma imkânın yok mu?Yakınımda olsan da sana da mayalasaydım kavanoz kavanoz..:)

    İlhan Bey Teşekkür ederim.Faydalı olabildim ise ne mutlu bana..Fazla tutmak zorunda kaldığım da oluyor, çünkü bazen maya yavaş etkisini gösteriyor nedense...kontrol ederek yoğurt tutana dek bekletiyorum..Kapak kesinlikle kapatılmamalı, sulu yoğurt olmasının sebebidir..

    YanıtlaSil
  7. A bak üzerinin kapanmadığını bilmiyordum annem hep kapardı bende kaparım evet biraz sulanıyor ama ev yoğurdu ve peyniri mis gibi oluyor ,ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuğum, Teşekkür ederim, haklısın mis hakikaten..hazır olanlardan hep ilaç kokusu alıyorum ben :( Üzerine süzgeç kapatıp sofra bezi örterek yoğurt yaparsan, farkı görürsün canım..Afiyet olsun..

      Sil
  8. Demek sende kayınvaldem gibi kavanoza mayalıyorsun Aynur abla..:) Ben de en son bu şekilde mayaladım hatta yarım kg lık kavanozlarda daha pratik aç ye ,dök ye..

    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  9. Evet canım, zaman zaman ben de yarım kg lık olanlara da mayalarım..ama biz kalabalık aile olduğumuz için, 1 kg lık da fazla uzun sürmüyor :)
    Hele de yaz-kış ayranı çok seven bir baba olunca :))

    YanıtlaSil
  10. EV YOĞURDUNUN YERİNİ HİÇ BİR ŞEY TUTMAZ
    ESKİDEN ÇOK YAPARDIM
    ŞİMDİLERE TAMBELLİKMİDİR
    SÜT BULAMAMAKMIDIR BİLMEM PEK YAPMAZ OLDUM
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..Açık süt her yerde bulunmuyor, bulursan eminim yaparsın..Tembellik olduğunu sanmıyorum...:)

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...