3 Ocak 2013 Perşembe

BUMBAR DOLMASI

Hayırlı akşamlar,
Kız kardeşim yıllık iznini tamamladı, tekrar görev yerine dönmek üzere Ankara'ya geldi..Allah nasip ederse yarın yolculuk var...İçim buruk, canım kardeşim ve yeğenimi yarın uğurlayacağız..:(  Hayırlısı olsun..
 Kız kardeşim gitmeden önce O'na her zaman yapılmayan, özel bir şey yapmak istedim. Dua edin lütfen, hasretlik zor ...

  -1 kg kuzu bumbar,
  -350 gr kıyma,
  -2 su bardağı köftelik bulgur,
  -2 orta boy kuru soğan,
  -1/2 demet maydanoz,
  -3-4 tane acı sivri biber,
  -3-4 dal taze soğan,
  -1 yemek kaşığı domates salçası,
  -1 yemek kaşığı biber salçası,
  -Tuz, karabiber, pul biber..

  • Sakatatçıdan alınan bumbarı tuzlu suda bekletelim. Çöp şiş yardımıyla tersini çevirip iyice yıkayalım. Bir tatlı kaşığı karbonat katıp karbonatla ovalım. Biraz daha bekletip iyice yıkayalım.. şimdi bumbarı tertemiz alma imkânımız var, ama eskiden tek tek şişirilip kazınarak temizlenirdi, çok uzun zaman alıyordu...
  • Bol suyla durulayıp tekrar eski haline çevirelim (yağlarının görüldüğü tarafa) süzgece alalım..
  • Diğer yandan yoğurma kabına  soğanı yemeklik, sivri biberi minik minik doğrayalım. Maydanozu incecik kıyalım..

  • Biber ve domates salçalarını, tuz, karabiber, pul biberi de ekleyelim. Kıyma ile beraber iyice yoğuralım. Su ekleyelim, sulu pilav görünümünde olmalı..
  • Temizlenmiş bumbarların fazla yağlarını koparıp alalım. İç malzemeden suyuyla birlikte alıp, bumbarın bir ucundan bir miktar doldurmaya başlayalım. İçe doğru bükülüp doldurdukça ilerleyecektir ve sonuna kadar doldurmaya devam edelim. Hepsini bu şekilde doldurup üzerindeki bulgur kırıntılarını temizleyip tencereye yuvarlayıp dizelim..

  • İç malzemenin kalan suyunu süzgeçle süzüp tencereye ekleyelim..Üzerini aşıncaya kadar su ekleyelim.Tuz atalım, pişirmeye bırakalım..Ben düdüklü tencerede pişirdim, daha kolay pişti..
  • Pişen bumbarları maşa yardımıyla alıp tepsiye dizelim, fırına sürüp, nar gibi kızartalım..

  • İstenirse kızartmadan haşlanmış olarak da yenilebilir. Kızartınca biraz daha yağı azalıyor, eriyip tepside kalıyor :)
  • Salata, ayran ile servis edebiliriz..Afiyet olsun..

6 yorum:

  1. Adana da çook yapılır nerelisiniz ? :) süper görünüyor çok severim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Elazığ'lıyım..Elazığ'da da yapılır, sevdiğimiz bir yemektir..

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Allah kavustursun canem .arayamadim seni hakkini helal edesin .kismetse pazar gūnū hasret gideririz ellerine saglik .sarildim

    YanıtlaSil
  4. Canem allah kavustursun arayamadim seni hakkini helal et aklimdasin kismetse pazar gūnū;) duana talibim ellerine saglik

    YanıtlaSil
  5. Allah razı olsun bir tanem, içim buruk,daha şimdiden özledim canlarımı..
    Sen ne zaman uygun olursan canım, üzme kendini..İnşallah uygun olursan görüşürüz tatlım..

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...