Hayırlı pazarlar,
Bugün sizlere ayva tatlısı tarifini vermek istiyorum. Herkes ayva tatlısını bilir sanırım..Ama ben ayva tatlısını biraz reçelvari yapıp, buzdolabında saklayarak uzun süre elimin altında tatlı bulundurmuş oluyorum. :) Sürpriz misafirlerim olduğu zaman en azından bir tatlım var diyorum :))
Bir göz atalım nasıl oluyormuş:
-1,5 kg yıkanmış ayıklanmış ayva,
-1 kg şeker,
-Birkaç damla limon suyu,
-6-7 tane karanfil (isteğe bağlı)
Üzerini süslemek için:- Kaymak, fındık, ceviz,hindistan cevizi...
- Yıkanıp soyulmuş, ayıklanmış yarım ya da 3'e bölünmüş ayvaların üzerine şekeri serpip bir gece bekletelim. (Benim ayvalar biraz kuruydu, 1 bardak su ekledim ayrıca)
- Ocağa tencereyi koyup kaynayınca kısık ateşte pişirelim. Ayva çekirdeklerinden bir kısmını yuvasıyla beraber içine katmayı unutmayalım, renginin güzel olması ve şurubunun jölelenmesi için bu gerekli..Sadece çekirdekleri koyacaksak temiz tülbent parçasına bohçalayıp tatlının içinde kaynatabiliriz. Karanfilleri de o bohçaya koyalım, daha sonra çıkarıp atabiliriz..
- Ayvalar pişince kıvamını kontrol edelim. Kaşığa aldığımız ayvanın şurubu iplik gibi akmalı, başparmağımızın tırnağı üzerine damlattığımızda akmamalı donup kalmalı..
- Limonu sıkıp biraz daha kaynatalım, ocağı kapatalım..Tencerenin kapağı açık olmalı..Eğer uzun süre saklamak istiyorsak küçük kavanozlara paylaştırıp kaynar kaynar doldurup ağzını sıkıca kapatalım ters çevirelim. Havlu arasında bekletelim.
- Soğuyunca servis tabağına alıp, istediğimiz malzemeyle süsleyelim.
- Afiyet bal olsun...Dualarınıza talibim..
Not: Bu arada şerbeti de çok işe yarıyor, mesela marmelat kullandığımız kurabiyelere güzel aromasıyla çok yakışıyor..Nar şerbeti yaparken de ayva tatlısının şurubundan kattım lezzetini daha da artırdı ..:))
Ohhh misler gibi,emegine saglik canim,yiyecek olanlara afiyetler olsun..
YanıtlaSilTeşekkür ederim Yıldız'cım, Bu tatlıyı yiyecek olan biri neden sen olmayasın :)
Silellerine sağlık gerçekten güzel görünüyor diyet bitince yapacağım.Bu arada sen gel ben sana neler yaparım sevgiler
YanıtlaSilSibel'cim diyetin bitince görüşelim lütfen :) ben üzülüyorum yemeyince biri..İnşallah gelirim canım..Çok teşekkürler..
SilSadesi bilem harika görünmekte... Şerbetini de tahayyül ediyorum da mmmmm kurabiyesi leziz olur zannımca... Ellerin dert görmesin ablacığım... :P
YanıtlaSilOyy canıımmm, sade süslü her türlüsünden alabilirsin :)
SilŞerbetinin rengi de güzel oldu gerçekten..Kurabiyeler arasına sürüp ya da marmelatlarla beraber kullanmayı düşünüyorum..Sağol bebişimm :)
diyorumya eli öpülecek anadolunun bagrindan becerekli hatunsun
YanıtlaSilögrenecegim cok sey var senden MASALLAH
sefffiiiiyom seni
Melek'im beni mahcup ediyorsun..Asıl ben senden çok şey öğreniyorum..Allah razı olsun canım..
SilBen de seniii :)
geçenlerde bi arkadaşımda yemiştim ...
YanıtlaSilçok güzel tadı vardı...
ama şerbeti fazlaydı...
ellerine sağlık canım........
Şerbeti bol olunca daha dayanıklı oluyor canım..Hem tatlı layığıyla olsun di mi :))
SilGeçenlerde bende yapmıştım.
YanıtlaSilBayılırımmm
Ellerine sağlık
Sevgiler
Teşekkür ederim canım, sizlere de afiyet bal olsun...
Silarkadaşım yoğunsun galiba yeni tarif bekliyorum
YanıtlaSilEs selamüaleyküm ablacigim.Ellerine saglik,tatlin cok güzel görünüyor.Ben ayvayi cok severim,bu günlerde bol,bol tüketiyorum.RABBIME emanet ol.Dua eder,dua beklerim.Sevgilerimle
YanıtlaSilEs selamüaleyküm ablacigim.Ellerine saglik,tatlin cok güzel görünüyor.Ben ayvayi cok seviyorum ve bugünlerde bol bol tüketiyorum.Bu tarifinide yemek defterime yazdim ve en kisa zamanda deneyecegim insALLAH.Saglicakla kal ablacigim.RABBIME emanet ol.Almanyadan kucak dolusu selamlar ve sevgilerimle
YanıtlaSilTam benlik olmuş bu cnm, ben de koyu şekilde ve ağdağımsı severim. Eline sağlık cnm...
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim arkadaşlar..Fatma'cım beğeneceğini umuyorum, bu tatlıyı henüz beğenmeyen olmadı :)
YanıtlaSilSerap'cım kıvamı koyu olunca tadı da güzel oluyor haklısın..Teşekkürler..
Sibel'cim, bu sıra yazamıyorum haklısın :( Hiç fırsatım olmuyor...