6 Aralık 2012 Perşembe

KIYMALI - BULGURLU LAHANA SARMASI

   Allah'ın selamı üzerinize olsun,
   Biliyorum ihmal ettim sayfamı ama, tahmin edersiniz, kız kardeşimle vaktin nasıl geçtiğini anlamıyoruz, bilgisayarı açmaya fırsat bile kalmıyor. :) Misafir de gelince sizlerle görüşemedik..Daha sonra telafi edeceğim İnşallah. Pişirdiklerimin  fotolarını  çekmeye çalışıyorum..:)
   Bu gün sizlere bizim usul lahana sarması tarifini vereyim diye düşündüm. Elazığ'da  yaprak, lahana dolmasına sarma deriz. Biz Ankara' ya geldikten sonra hep dolma dendiğini duyunca ortanca oğlum küçükken "sarma dolması" diye kendince yeni bir isim yakıştırmıştı..:)


   Bulgurlu lezzetleri sevenler için buyurun tarifimize:
   -500 gr orta yağlı kıyma,
   -1 büyük kuru soğan,
   -1/2 demet maydanoz,
   -400 gr ince bulgur,
   -Tuz, karabiber, pul biber,
   -1 çay kaşığı karbonat,
   -1 tatlı kaşığı biber salçası,

  Üzerine:
   -1 çorba kaşığı dolusu tereyağ,
   -2-3 kaşık nar ekşisi (isteğe göre),
   -1 çorba kaşığı dolusu domates salçası,
   -1 çorba kaşık biber salçası.

  • Tencereye su koyup kaynatalım, içine bir kaşık tuz atalım;  lahanayı yaprak yaprak ayırarak bu suda hafif haşlayalım..Alt üst edip diğer yanlarını da haşlayalım. Çok haşlamayalım, sararken parçalanır..
  • Diğer yanda yoğurma kabımıza soğanı incecik doğrayıp ya da rendeleyip maydanozu incecik kıyıp alalım..
  • Kıymayla soğan, maydanoz,tuz, pul biber, karabiber, karbonatı  biraz yoğuralım, ince bulguru katıp yavaş yavaş bütünleştirelim..Elimizi ıslatarak, su yardımıyla yoğurma işlemine  malzemeler birbirine yapışıncaya dek devam edelim..
  • Lahananın kalın kısımlarını kesip çıkaralım, elimize alıp sarabilecek ende olacak şekilde uzun şeritler elde edelim.
  • Elimize lahanayı yerleştirip iç malzemeden biraz koyalım, ince ince saralım.  

  • Tencerenin altına lahananın kalın kısımlarını döşeyip üzerine sarmaları dizelim. Tüm lahanayı  bitirince üzerine bir tabağı ters kapatalım. 

  • Su kaynatıp bir kasede salçaları ve nar ekşisini bu suyla inceltelim, sarmaların üzerine dökelim..1 çorba kaşığı tereyağı da tencereye ekleyip sarmaların üzerini biraz geçinceye kadar kaynar suyu ekleyelim.
  • Yemeğimiz kaynamaya başlayınca ocağı kısalım..Kısık ateşte yavaş yavaş pişince lezzeti çok daha güzel oluyor..
  • Lahana pişince ocağı kapatalım, yemeğin biraz dinlenmesi için kapağı aralayıp bekleyelim.
  • İstediğimiz gibi servis edebiliriz..Afiyet olsun...












































 


7 yorum:

  1. Allahim bu ne guzellik. Muhtesem. Ellerine saglik. Afiyetle yiyin insallah.

    YanıtlaSil
  2. oyyyy oyyyy ne edeyim nerelere gideyim .
    bir tabagina neler vermezdim simdi .bol pul biberide serpseydim üzerine .ne iyi gider dirilirdim anjin manjin hic birsey kalmazdi .

    karbonat ne ise yariyor gülüm burda ?
    sarildim her ikinizede ellerine saglik

    YanıtlaSil
  3. En sevdiğim yemeklerin başındadır, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. sarmaya hayır diyemem....
    çok güzel görünüyor...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Uzun uzun harika görünüyorlar vallahi
    Ellerine sağlık arkadaşım
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. cok nefiiis gorunuyorlaaar ,ellerinize saglik !

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkür ederim arkadaşlar..Sizlere de ikram etme imkânım olsaydı keşke..

    Melek'im karbonatın amacının gayesi :) iç malzemenin sıkı olmasına yardımcı oluyor..Bulgurlu köftelerimizi yaparken de katarız.

    Muhabbetle..

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...