7 Aralık 2012 Cuma

SALÇALI BİFTEK

    Hayırlı nurlu Cumalar hepinize,
    Bugün Ankara'da pırıl pırıl bir güneşle başladık güne...Daha dün karla kaplı idi uyandığımızda..Kış aylarında güneşli bir gün içini ferahlatıyor insanın gerçekten..Daha bir enerjik başlıyorsunuz güne..İnşallah hayırlı işlerde enerjik oluruz her zaman..
    Et sever evlatlarıma göre bir yemek ..Size de olur mu bilmem, bazı yemekleri kendi damak zevkimize göre yaparım, daha sonra öyle bir yemek varmış öğrenirim. :) Bu da onlardan biri..İnternet mi vardı da bloglardan bakıp tarifleri okuyup yapalım. Annemizden, komşumuzdan öğrendiklerimizle yapıyorduk yemekleri, tatlıları.. Bazen  de kendi zevkimize göre uyarlayıp yapardık..Eti sade pişirip de ortaya koysak yerler aslında, ama çeşnili yapınca da ayrı bir güzel oluyor..
    Çok uzattım lafı özür dilerim..Hemen tarife geçeyim:)

   -1 kg biftek, ( kasaptan hazır olarak almazsanız, liflerin boyuna değil de enine dilimlere ayırarak, sonra da eti inceltelim. Gerekli malzeme yoksa havanın tabanı çok işe yarıyor :)
   -2 kaşık sıvı, 2 kaşık tereyağ,
   -2 kaşık dolusu domates salçası,(bir kaşığı ev salçası olursa daha iyi olur)
   -3-4 kaşık dolu dolu yazdan yaptığımız domates sosu,
   -2-3 tane kuru soğan,
   -2 diş sarımsak(istenirse)
   -Tuz, karabiber, pul biber, toz kekik, toz kişniş..

  • Eti alırken kasaba salçalı biftek yapacağımızı söyleyip öyle alalım.
  • Tencereye yağları koyup ısıtalım, biftekleri tek sıra dizip her iki yanını kızartalım, mühürleyelim. kızaran etleri kenara alıp diğerlerinin de iki yanını kızartalım.
  • İri parçalar halinde doğranan soğanları, sarımsağı katalım. Soğan sarımsağı daha sonra içinden çıkaracağımız için büyük parçalar halinde doğrayalım. Salçayı biraz sulandırıp, yazdan hazırlayıp uyuttuğumuz domates sosunu ekleyelim. Tuz ve baharatları da katalım. (Domates sosunun yapımını  "Kilerim" bölümünde bulabilirsiniz.)
  • Tencerenin kapağını kapatıp, ocağı kısıp kısık ateşte kendi suyunu salıp tekrar çekene kadar pişirelim. Ya da daha kolay olsun diye düdüklü tencerede pişirebilirsiniz. Yine kısık ateşte..
  • Pişen biftekleri servis tabağına alıp şehriyeli pilavla servis yapalım..Salçalı sosuna ekmek banıp yemek de ayrı bir lezzet tabii.. :) Hatta oğullarım pilavlarının üzerine de sos eklediler ..:)
  • Afiyet, şifa olsun..Rabbim herkese de nasip etsin..
O minik domates balkonda kendiliğinden çıkıp da yetiştirdiğim domateslerden biri; son kalanlardan.:)

7 yorum:

  1. Canım çok güzel olmuş. Sunumda şahane. Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim canım..Çok incesin..Bilmukabele..

    YanıtlaSil
  3. bu tabağı öğle yemeğim için almak istiyoruuummmmmm :))))
    ellerinize sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  4. canımcım benim enlerimden.
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. menüde et varsa bende varım :))
    çok severim...
    canım ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
    Şirinecim sen de bizdensin desene :)
    Bir kase lezzet bizim için de öyle :)En en..:)
    Hande'cim,Çok mutlu olurum, öğle yemeği için ikram edebilsem..
    Leyla'cım çok teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...