Merhaba,
Dün pişirmeye niyet ettiğim, bakliyatlarını suya koyduğum, ama vefat haberi üzerine pişiremediğim aşureyi bugün yaptım.. Herkes tarifini biliyordur eminim, ama bir de benden tarif gelsin, dedim.
.
-1 su bardağı nohut,
-1 su bardağı kuru fasulye,
-3 su bardağı aşurelik buğday,
-1 su bardağı pirinç,
-1 su bardağı kuru üzüm,
-1 su bardağı kuru kayısı,
-8-10 tane hurma,
-8-10 tane kuru incir,
-1 küçük ayva (ya da yarım ayva),
-1 elma,
-4 su bardağı şeker (isteğe göre değişebilir)
-1 portakal kabuğu,
-3-4 tane karanfil,
-Birer tatlı kaşığı, mercimek, bulgur, küncü, susam evde bulunan zahire nevinden şeyler,1 fiske tuz.
Üzerine:
-Ceviz, badem, fındık, fıstık,hindistan cevizi, nar taneleri, tarçın, vs...
- Nohutu akşamdan, fasulyeyi sabah suya koyalım.Pişireceğimiz zaman buğdayı yıkayıp nohut fasulye ile beraber hepsini düdüklü tencereye koyup üzerini 5 parmak geçecek kadar suyla dolduralım, ocağa koyalım.Ayrı ayrı haşlayıp sonra birleştirebilirsiniz ama ben hep böyle yapıyorum sonuçtan memnunum.:) yaklaşık 45 dakika pişirelim..Tencerenizin ayarına göre pişirin, benim tencerem 40-45 dakikada nohutu iyi pişiriyor.
- Piştikten ve tencere soğuduktan sonra, büyük bir tencereye bu malzemeleri alalım.
- Su ekleyerek kıvamını açalım.Ocağın üzerine koyup diğer işlemlere başlayalım.
- 1 su bardağı pirinci yıkayıp katalım. Yıkanmış kuru kayısı, hurmaları ayıklayıp küçük parçalara bölelim. kuru üzümleri de yıkayıp içine atalım.
- Diğer yanda incirleri doğrayıp bir cezvede su ilavesiyle kaynatalım suyunu süzdükten sonra aşureye katalım. Bu işlemi yapmazsak aşuremiz kararır..
- Elmayı ayvayı soyup küçük küçük doğrayalım, portakal kabuğunu incecik kıyıp sonra minik parçalara bölelim. bir kaç tane karanfil de atalım.
- Birer kaşık mercimek, bulgur,susam gibi evde bulunan hububat nevinden şeylerden de ekleyelim..bir fiske de tuz..Annem hep evdeki şeylerin katılmasının bereketi artıracağını söylerdi..Zaten aşure öyle keşfedilmiş ya..Herkes elinde bulunan malzemeyi getirmiş, onları karıştırıp pişirince koca bir kazan yemek olmuş... Siz isterseniz eklemeyebilirsiniz.. Ben yaptığım şekilde anlatıyorum...
- Bunları yaparken bir yandan Ayet-el Kürsiler, Salavatlar, dualar okursanız lezzetini ve bereketini garantilemiş olursunuz ..Bizzat şahidim ..:)
- Eğer suyu az gelirse kaynar su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. En son olarak da şekerini ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp kaselere servis edebiliriz..
- Kaselere paylaştırdıktan sonra üzerini nar taneleri, fındık, fıstık badem, ceviz, hindistan ceviziyle istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz..
- Afiyet olsun..Dualarda unutmayın.
Not: Badem, fındık, cevizi tavada çok az kavurursanız tadı daha güzel oluyor..(Eğer kavrulmamışlarsa)
Allah kabul etsin canım enfessss.bende bugün yaptım valla
YanıtlaSilAllah razı oslun canım, senin yaptığın aşureyi de Rabbim kabul etsin...
Silellerine saglik askim
YanıtlaSilrabbim katinda kabul buyursun
iveeet pisti olmusuz :)
Seninle her şey güzel bir tanem, pişti olmak da..:)
Silgülecim benim pozitif enerjim
Silgünümün sekeri hüznümün düsmani
varliginin duacisi bu can
Ne desem bu güzel sözlere karşı.? Beni mahcup ediyorsun can bacım...Dualar müşterek...İyi ki varsın..
SilLindo y muy bien hecho es muy contundente ,algo parecido comemos en casa la noche de año nuevo para la suerte,abrazos y abrazos.
YanıtlaSilThank you very much Rosita..this is a kind of sweet for muslim new year calendar..
SilI can't speak Spanish, I'm sorry..:)
Allah kabulk etsin canım ellerine sağlık. Sevgiler
YanıtlaSilAllah kabul etsin, bol buğdaylı ve az nohut-fasulyeli yapmışsın tan sevdiğim gibi :))
YanıtlaSilEllerine sağlık, nefis olmuş..
valla nefis görünüyor Aynurcum,eline sağlık,Rabbim kabul etsin inş.nurcan.biz yedik bitirdik siz yaptınız tekrar canım istedi :)
YanıtlaSilgerçeken görünümü muhteşem eminimki tatıda muhteşemdir ellerinize sağlık...aslında bn aşure sevmezdim ilk bu sene denedim ve gerçekten güzel bi tat (zülal)
YanıtlaSilAşuren nefis görünüyor..ölçüler de ideal..eline sağlık arkadaşım.ayva hiç koymamıştım..bu yıl koyayım inş.Rabbim kabul etsin..
YanıtlaSilÇok severimm görüntüsü süper ellerinize sağlık Allah kabul etsin.
YanıtlaSilaşuresiz olmaz değil mi?
YanıtlaSilellerine sağlık canım...
Allah kabul etsin ,ben yapmadim busene okadar da canim cekti ki.gecmi kaldim acaba yapmak icin.
YanıtlaSilHepinize çok çok teşekkür ederim ..dualarınıza amin diyorum :)
YanıtlaSilÖzgür tatlar geç kalmadın, daha 18 gün var, yapabilirsin..
Şirinem, aşuresiz olmaaaz :)) Azcık da olsa yapmalı..
Damla başer beğendiğine sevindim..Teşekkürler..
Sedirim sağolasın, ayvanın tadı ve kokusu çok yakışıyor, denersen beğeneceğini sanıyorum..
Zülalim aşure sevmediğini bilmiyordum, hayret :) Aferin sana güzelim ellerine sağlık..senin aşurenden de tatmak isterdim :)
Nurcan'cım teşekkürler, buyur gel bu aşureden de tat :) Aşurenin zamanı şart değil, ne zaman istersek yapabiliriz değil mi ?..
Hülya akdoğan, beğendiğine sevindim, buğdayı bol olmalı bence de :)Sağol canım..
Neskayfe nesli teşekkür ederim.. sevgiler..