25 Kasım 2012 Pazar

AŞURE

  Merhaba,
  Dün pişirmeye niyet ettiğim, bakliyatlarını suya koyduğum, ama vefat haberi üzerine pişiremediğim aşureyi bugün yaptım.. Herkes tarifini biliyordur eminim, ama bir de benden tarif gelsin, dedim.
.
   -1 su bardağı nohut,
   -1 su bardağı kuru fasulye,
   -3 su bardağı aşurelik buğday,
   -1 su bardağı pirinç,
   -1 su bardağı kuru üzüm,
   -1 su bardağı kuru kayısı,
   -8-10 tane hurma,
   -8-10 tane kuru incir,
   -1 küçük ayva (ya da yarım ayva),
   -1 elma,
   -4 su bardağı şeker (isteğe göre değişebilir)
   -1 portakal kabuğu,
   -3-4 tane karanfil,
   -Birer tatlı kaşığı, mercimek, bulgur, küncü, susam evde bulunan zahire nevinden şeyler,1 fiske tuz.
 Üzerine:
   -Ceviz, badem, fındık, fıstık,hindistan cevizi, nar taneleri, tarçın, vs...


  • Nohutu akşamdan, fasulyeyi sabah suya koyalım.Pişireceğimiz zaman buğdayı yıkayıp nohut fasulye ile beraber hepsini düdüklü tencereye koyup üzerini 5 parmak geçecek kadar suyla dolduralım, ocağa koyalım.Ayrı ayrı haşlayıp sonra birleştirebilirsiniz ama ben hep böyle yapıyorum sonuçtan memnunum.:) yaklaşık 45 dakika pişirelim..Tencerenizin ayarına göre pişirin, benim tencerem 40-45 dakikada nohutu iyi pişiriyor.
  • Piştikten ve tencere soğuduktan sonra, büyük bir tencereye bu malzemeleri alalım.

  • Su ekleyerek kıvamını açalım.Ocağın üzerine koyup diğer işlemlere başlayalım.
  • 1 su bardağı pirinci yıkayıp katalım. Yıkanmış kuru kayısı, hurmaları ayıklayıp küçük parçalara bölelim. kuru üzümleri de yıkayıp içine atalım. 
  • Diğer yanda incirleri doğrayıp bir cezvede su ilavesiyle kaynatalım suyunu süzdükten sonra aşureye katalım. Bu işlemi yapmazsak aşuremiz kararır..
  • Elmayı ayvayı soyup küçük küçük doğrayalım, portakal kabuğunu incecik kıyıp sonra minik parçalara bölelim. bir kaç tane karanfil de atalım.

  • Birer kaşık mercimek, bulgur,susam gibi evde bulunan hububat nevinden şeylerden de ekleyelim..bir fiske de tuz..Annem hep evdeki şeylerin katılmasının bereketi artıracağını söylerdi..Zaten aşure öyle keşfedilmiş ya..Herkes elinde bulunan malzemeyi getirmiş, onları karıştırıp pişirince koca bir kazan yemek olmuş... Siz isterseniz eklemeyebilirsiniz.. Ben yaptığım şekilde anlatıyorum...
  • Bunları yaparken bir yandan Ayet-el Kürsiler, Salavatlar, dualar okursanız lezzetini ve bereketini garantilemiş olursunuz ..Bizzat şahidim ..:)
  • Eğer suyu az gelirse kaynar su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. En son olarak da şekerini ekleyip bir iki taşım daha kaynatıp kaselere servis edebiliriz..
  • Kaselere paylaştırdıktan sonra üzerini nar taneleri, fındık, fıstık badem, ceviz, hindistan ceviziyle istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz..
  • Afiyet olsun..Dualarda unutmayın.
Not: Badem, fındık, cevizi tavada çok az kavurursanız tadı daha güzel oluyor..(Eğer kavrulmamışlarsa)


17 yorum:

  1. Allah kabul etsin canım enfessss.bende bugün yaptım valla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı oslun canım, senin yaptığın aşureyi de Rabbim kabul etsin...

      Sil
  2. ellerine saglik askim
    rabbim katinda kabul buyursun
    iveeet pisti olmusuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seninle her şey güzel bir tanem, pişti olmak da..:)

      Sil
    2. gülecim benim pozitif enerjim
      günümün sekeri hüznümün düsmani
      varliginin duacisi bu can

      Sil
    3. Ne desem bu güzel sözlere karşı.? Beni mahcup ediyorsun can bacım...Dualar müşterek...İyi ki varsın..

      Sil
  3. Lindo y muy bien hecho es muy contundente ,algo parecido comemos en casa la noche de año nuevo para la suerte,abrazos y abrazos.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much Rosita..this is a kind of sweet for muslim new year calendar..

      I can't speak Spanish, I'm sorry..:)

      Sil
  4. Allah kabulk etsin canım ellerine sağlık. Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Allah kabul etsin, bol buğdaylı ve az nohut-fasulyeli yapmışsın tan sevdiğim gibi :))
    Ellerine sağlık, nefis olmuş..

    YanıtlaSil
  6. valla nefis görünüyor Aynurcum,eline sağlık,Rabbim kabul etsin inş.nurcan.biz yedik bitirdik siz yaptınız tekrar canım istedi :)

    YanıtlaSil
  7. gerçeken görünümü muhteşem eminimki tatıda muhteşemdir ellerinize sağlık...aslında bn aşure sevmezdim ilk bu sene denedim ve gerçekten güzel bi tat (zülal)

    YanıtlaSil
  8. Aşuren nefis görünüyor..ölçüler de ideal..eline sağlık arkadaşım.ayva hiç koymamıştım..bu yıl koyayım inş.Rabbim kabul etsin..

    YanıtlaSil
  9. Çok severimm görüntüsü süper ellerinize sağlık Allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  10. aşuresiz olmaz değil mi?
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  11. Allah kabul etsin ,ben yapmadim busene okadar da canim cekti ki.gecmi kaldim acaba yapmak icin.

    YanıtlaSil
  12. Hepinize çok çok teşekkür ederim ..dualarınıza amin diyorum :)

    Özgür tatlar geç kalmadın, daha 18 gün var, yapabilirsin..

    Şirinem, aşuresiz olmaaaz :)) Azcık da olsa yapmalı..

    Damla başer beğendiğine sevindim..Teşekkürler..

    Sedirim sağolasın, ayvanın tadı ve kokusu çok yakışıyor, denersen beğeneceğini sanıyorum..

    Zülalim aşure sevmediğini bilmiyordum, hayret :) Aferin sana güzelim ellerine sağlık..senin aşurenden de tatmak isterdim :)

    Nurcan'cım teşekkürler, buyur gel bu aşureden de tat :) Aşurenin zamanı şart değil, ne zaman istersek yapabiliriz değil mi ?..

    Hülya akdoğan, beğendiğine sevindim, buğdayı bol olmalı bence de :)Sağol canım..

    Neskayfe nesli teşekkür ederim.. sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...