11 Ağustos 2012 Cumartesi

ETLİ BİBER DOLMASI

      Allah'ın selamı, rahmeti üzerinize olsun,
  
   Dolmalar sofralarımızda önemli yer tutan yemekler arasındadır. Elazığ'da etlisi, zeytinyağlısı, etli-bulgurlusu zeytinyağlı-bulgurlusu çeşitleri yapılır. Çocuklarım daha ziyade pirinçlileri tercih ederler ama ben ve eşim bulgurlu olanlarından da vazgeçemiyoruz.:) Daha sonra bulgurlu olanları da paylaşacağım inşallah..

  
   -1 kg dolmalık biber.( ben bu kez köy biberlerinin tazeliğini görünce onlardan yaptım.) Aslında en güzeli memleketimin açık renkli biberleriyle oluyor, ama burada yok.:(
   -400 gr orta yağlı kıyma ya da minik minik doğranmış orta yağlı et,(özellikle küçük baş hayvan eti daha güzel oluyor )
   -2 su bardağı pirinç,
   -1-2 kuru soğan,
   -1/2 demet maydanoz,
   -2-3 domates,
   -1 kaşık domates salçası,
   -1 tatlı kaşığı biber salçası,
   - Biberlerin tohumlarının altında kalan yumuşak doku.:)
   -Tuz, karabiber, pul biber, kekik, kişniş


   -Biberleri yıkayıp saplarından içe doğru bastırarak çekirdeklerini çıkaralım, biberlerin yırtılmamasına dikkat edelim.
   -Pirinci yıkayıp, bir kaba alalım,Soğanları ince ince doğrayalaım, maydanozu kıyalım. Biberlerin çekirdeklerini elimizle ovalayıp çekirdeklerinden ayıralım,altındaki yumuşak dokuyu da minik minik doğrayıp katalım.Bu dolmaların güzel olmasını sağlayacak, tıkız olmamasına yardımcı olacaktır.
   -Domateslerin kabuk kısmından yuvarlaklar kesip, biberlere kapak olarak kullanmak üzere ayıralım. Diğer kısmını  küp küp doğrayalım. 
   -Baharatları, tuzu ve salçaları da ekleyip kıymayla bir güzel yoğuralım.biraz su ekleyelim.
   -Biberleri bir tatlı kaşığı yardımıyla çok sıkı olmayacak şekilde dolduralım.Boşluk da kalmasın..
   -Ayırdığımız yuvarlak domatesleri biberlerin üstüne kapatalım.
   -Tencereye dik olarak dizelim.  
   -Üzerini örtecek kadar  kaynar suda birer kaşık domates ve biber salçalarını eriterek tencereye ekleyelim.
   -Biberlerin üzerini bir tabakla kapatalım, kaynayınca kısık ateşte pişirmeye bırakalım.
   -Pirinçler pişince ocağı kapatalım, dinlenmeye bırakalım.
   -Yoğurtla birlikte servis yapabiliriz.
                                           Elazığ biberi ve bu biberle yapılmış dolma :))

2 yorum:

  1. nefisss görünüyor..ellerine sağlık canımm..hayırlı geceler..selamlar..

    YanıtlaSil
  2. Aleyküm selam...Çok teşekkür ederim Fatoşum...Elazığ biberi olsaydı daha bir nefis olurdu :)

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...