9 Ağustos 2012 Perşembe

BADEMLİ-FISTIKLI-TAVUKLU PİLAV


Ramazan 21. gün duası:
Allah'ım! Bu günde beni hoşnutluğuna götürecek bir kılavuz kıl bana; bu gün Şeytan'ı bana ulaştıracak hiçbir yol bırakma; benim yerleşeceğim ve rahat edeceğim yeri cennet kıl; ey arayanların hacetlerini yerine getiren -Rabbim-!


Ramazanı yavaş yavaş uğurladığımız bu günlerde, Bin aydan hayırlı olan geceyi; Kadir Gece'sini bulmayı ve hakkıyla ihya etmeyi Rabbim nasip eylesin cümlemize inşallah...
 
  Belki özel bir adı vardır bu pilavın bilemiyorum.Bir arkadaşım bu isimle bahsetmişti ben de kendime göre uyarladım.Çocuklarım pirinç pilavını çok sevdikleri için her türlüsünü yapmaya çalışıyorum.En favorileri ise herkesin bildiği şehriyeli pilav..:)


  Gelelim tarifine:
  -2 su bardağı pilavlık pirinç,(Baldo pirinçle güzel oluyor, ama bence Bafra pirinci daha lezzetli)
  - 1 adet tavuk ya da parça tavuk da olabilir,1 but, 1 göğüs kullanabiliriz,
  -5-6 adet tane karabiber,
  -1 baş kuru soğan,
  -1-2 kaşık sıvıyağ,
  - 2 çorba kaşığı tereyağ,
  -1 çay bardağı badem içi,
  -1 çay bardağı Antep fıstığı içi,
  - Tuz karabiber.
 

   -Öncelikle tavuğu yıkayıp üzerini örtecek kadar su ekleyip haşlamaya bırakalım. İçine tuz,iri doğranmış soğanı ve tane karabiberleri atalım.

   -Pirinci üstünü örtecek kadar kaynar suda bekletelim.içine bir çay kaşığı tuz atalım.

   -Öte yanda bademleri bir taşım kaynatıp soğuduktan sonra kabuklarından ayıralım.

   -Tavuk haşlandıktan sonra sudan çıkarıp tavukları ayıklayalım.

   -Tencereye sıvı yağı koyup suda beklettiğimiz pirinci  2-3 kez yıkayıp, süzelim, yağın içinde pirinci bir güzel çevirelim.Eskiden pirinçler şeffaflaşıncaya kadar yağda kavururdum.Ama kalp sağlığı için sakıncalı olduğunu öğrenince artık fazla kavurmuyorum. Yine de pilavım tane tane oluyor.

    -Pirinçlerin üzerine tavuk suyundan 3-4 bardak süzerek ekleyelim.Pirincin cinsine göre suyunu ayarlamalıyız.Bazı pirinçler çok su istiyor, bazısı az..Kaynayınca orta ateşte kapağını kapatıp, pişirelim.Tuzunu kontrol edip gerekirse ekleyelim.Tavuk suyuna tuz eklediğimiz için fazla katmamalıyız.

   -Eğer pirinçler iyi pişmemişse biraz daha su ekleyebiliriz.

   -Pilavımız pişince karabiberi serpip, pirinçleri incitmeden hafifçe karıştıralım.:)  Ayıklayıp didiklediğimiz tavukları üzerine döşeyelim.

   -Diğer yandan 2 kaşık tereyağı bir tavaya alıp eritelim.Biraz mis kokusu çıkana kadar ısıtalım..:)

   -İçine ayıklanmış kabuklarından ayrılmış bademleri, fıstıkları atıp biraz kavuralım.


   -Pilavın üzerine tereyağlı badem ve fıstıkları döşeyip dinlenmeye bırakalım.

   -Artık servis edebiliriz..Afiyet olsun, ağzınızın tadı tuzu bozulmasın, evleriniz huzurla dolsun..

3 yorum:

  1. Çok sevdiğim bir pilavdır;badem ve fıstık inanılmaz bir lezzet katıyor..eline sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Sedir'cim.Gerçekten fıstık ve badem çok yakışıyor.Tekrar yaptığımda miktarlarını artırmayı düşünüyorum onların..:))

    YanıtlaSil
  3. Yorum gitmiyor diyen arkadaşlar için deneme..badem ve fıstıklar miktarını artırırsan süper olur..sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...