29 Temmuz 2012 Pazar

DİLİM DOLMA

  Hayırlı günler,
  Bu gün sizlere hem etli, hem sebzeli, hem de bulgur içeren bir ana yemek tarifi vereceğim.Elazığ 'ın yöresel lezzetlerinden biri..Öyle adının dolma olduğuna bakmayın . Çok azı dolma. Dilimleri daha çok ..:)
  Malzemeler:
  -2 orta boy patlıcan( çekirdeksiz ince patlıcan olmalı),
  -1 kabak,
  -2-3 domates,
  -4-5 sivri biber ya da çarliston biber,kırmızı biber de olabilir,
   ( Orijinal tarifte sadece patlıcan dilimleri olur, kabak, domates, biberi ben ekledim daha sonra. Hatta bazen havuç bile katarım. :)
-7-8 tane küçük dolmalık biber,(ben köy biberi ve kırmızı biberin dolmaya uygun olanlarından kullandım)

  -1/2 kg yağsız kıyma,
  -1/2 kg ince bulgur,
  -1 baş kuru soğan,
  -1 yumurta,
  -Biraz maydanoz yaprakları(incecik kıyılmalı),
  -Tuz, kırmızı toz ya da pul biber.

  -1,5 çorba kaşığı domates salçası,
  -1 çorba kaşığı biber salçası,
  -1 çorba kaşığı tereyağ.
  
  -1 bardak kadar dövülmemiş tane sumak (Sumak yoksa limon da kullanabiliriz)


  -Öncelikle sebzeleri yıkayıp ayıklayalım.Patlıcan ve kabağı önce 2 cm kalınlığında yuvarlak olarak sonra da enine dikdörtgen dilimler şeklinde doğrayalım,Patlıcanları tuzlayıp beklettikten sonra yıkayıp süzelim. Biberleri, domatesleri de küp küp doğrayalım,hazırda beklesin.Dolmalık biberlerin de içlerini oyalım.
  
  -Diğer yandan yoğurma leğenine kıymayı, rendelenmiş kuru soğanı, incecik kıyılmış maydanozu,tuz, kırmızı biberi, yumurtayı önce biraz yoğuralım.Biraz su ile yumuşatalım.
  -Leğenin kenarına bu karışımı alıp, karşısına bulguru koyalım.Kıymalı karışımı azar azar bulgura yedirerek yoğuralım.Gerektiğinde su ilavesi yaparak yoğurma işlemine devam edelim. İyice bütünleşip yapış yapış olunca hepsini toparlayalım.
  -Önce dolmalık biberleri bu içle doldurup tencerenin altına yerleştirelim.Üzerine minik çiğ köfte sıkımları yapar gibi bu harçtan parçalar koparıp sıkım yapalım.Tencereye serper gibi atalım.sıra sıra dizilmeyecek.
  -Daha sonra üzerlerine dilimlenmiş patlıcanlardan serpelim.
  -Kat kat sıkım köftelerden ve diğer sebzelerden serpiştererek tüm malzemeyi bitirelim.
  -Yemeğin üzerini örtecek kadar kaynar suda salçaları eriterek yemeğin üzerine dökelim.
  -Yağını, tuzunu da koyarak köftelerin üzerini kaplayacak büyüklükte bir tabağı ters olarak kapatalım.
  -Yemeğimiz kaynadıktan sonra ocağı kısalım, kısık ateşte  bir saat kadar pişirelim.
  -Tane sumağı çelik bir kaseye koyup kaynar su ekleyelim.Rengini ve ekşiliğini suya çıkarana dek 15 dakika kadar beklettikten sonra yemeğimize ekleyelim.
  -15-20 dakika daha piştikten sonra ocağı kapatalım, yemeği dinlenmeye bırakalım.
  -Servis ederken tencereyi şöyle bir silkeleyip köftelerin serbest kalmasını sağlayalım. Tahta kaşıkla tabakalara servis edelim..



  -Afiyet olsun, sofralarınız bereketli, evleriniz huzurlu olsun..

2 yorum:

  1. ellerinize saglik anlafim harika lezzetde harikadir eminim

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Aslı'cım..Bulgurlu lezzetleri sevenler severek yiyorlar..:)

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...