17 Ocak 2014 Cuma

KUZU BUT - ANNEM USULÜ :)

                                                                                                                                                                   


    Hayırlı Cumalar Cümleten,
    Dualarımız kabul, ibadetlerimiz makbul olsun İnşallah..Dualarınızda beni de unutmayın lütfen...

    Bugün sizlere annem usulü yıllar öncesinden öğrendiğim, hepimizin bayıldığı bir yemeğin tarifini vereceğim..Çocukken hele özellikle pek rağbet görürdü..Şimdi de tabi ki benim çocuklarımın favorisi :)) Eminim sizler de çok seveceksiniz..Buyurun lütfen :

   -1 adet kuzu but,
   -1-2 kaşık yağ, (ister zeytin yağı,fındık yağı, ister tereyağı kullanabilirsiniz)
   -1 kuru soğan,
   -1 kaşık domates salçası,
   -1 kaşık limon suyu,
   -Tuz ,pul biber, karabiber, az toz kekik..
                                      

  • Kuzu budunu yıkayıp kuruladıktan sonra, halka doğradığımız soğanı ve tuz,salça, limon suyu ve baharatları karıştırıp budun her yanını bu karışımla ovalım..Kabın ağzını streçleyip bir saat bekletelim. 
  • Derin bir tencereye yağı koyup kızdıralım, budun üzerinden fazla gelen salçayı ve soğanı sıyıralım.Kızgın yağa atıp her yanını kızartalım.. Malum şu mühürleme meselesi .:)) Aklıma gelmişken, o zamanlar bu işlemi bir çok et yemeklerine yapardı annem de; ama isminin mühürlemek olduğunu bilmiyorduk :)
  • Neyse efendim, bu işlem bittiğinde tencereye etin üstünü biraz örtecek kadar kaynar su ilave edelim..Kaynayınca ocağı mum alevine kadar düşürüp kapağını da kapatalım, pişmeye bırakalım..İsterseniz düdüklü tencerede de yapabilirsiniz bu işlemi, zaman kısalır böylece..Yine kısık ateşte pişirin ama..
  • Suyuna tuz atmayı unutmayın bu arada, etin tuzunu almasın..Tuz atma işlemini gerçekleştirirken hep az olanla başlayın, biraz piştikten sonra tuzunu kontrol edin lütfen..Böylece kötü sürprizlerle karşılaşmayız yemek yaparken..Tuzsuzun çaresi vardır ama, fazla tuzlunun çaresi zordur..
  • İsterseniz et suyun içinde pişerken tüm patates, arpacık soğan da atabilirsiniz..Daha sonra  beraber servis edebilirsiniz..
  • Et iyice piştikten -ki nasıl anlarız, kemikten kolayca ayrılır- sonra isterseniz üzerine salçalı karışımdan biraz daha sürüp, ya da sadece yağ sürüp fırında kızartalım..Bu kez fırında kızartma işlemini yapamadım, fırınım bozulmuştu çünkü...Üstelik ev halkı bekleyecek durumda değildi :))Ama bu şekilde de gayet güzel oluyor..
  • Et pişerken diğer yandan pişirdiğimiz şehriyeli pirinç pilavını servis tabağına alalım, üzerine pişen kuzu budunu yerleştirip servise sunalım..Patates atmadıysak suyuna, patates kızartması da yapın derim ...
  • Afiyet şifa olsun, yediklerimiz sağlık olsun, can olsun kan olsun...Her zaman dediğimiz gibi noolur fazla yağ olmasın..:) amin..
                                    
  • Allah'a emanet olunuz, dualarınızda hatırlayınız, Hayırlı cumalar.... 


7 yorum:

  1. Bayılırım kuzucuklara :)
    Afiyet olsun ablacım hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  2. ohhh süper bayılırım canım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. hayirli Cumalar. Nefis gozukuyor. Elinize emeginize saglik. Sevgi ve muhabbetle :)

    YanıtlaSil
  4. MMM KİM SEVMEZKİ ÇOK NEFİS OLMUŞ.AFİYET OLSUN SEVGİLER

    YanıtlaSil
  5. Enfes görünüyor ellerine sağlık bende bloguma beklerim

    YanıtlaSil
  6. canim hakkini helal edesin .bildigin sebepler sana tüm arkadaslara olan ziyaretlerimi kasatiyor hakkini helal et .
    kuzuyu siz yiyin ben gelince bana bir daha yaparsin ;) seni seviyorum
    bu arada amin desemmi diye düsündüm buna ihtiyacin yok fistik ;)

    YanıtlaSil
  7. Hepinize çok çok teşekkür ederim arkadaşlarım..Allah razı olsun..
    Haklısınız herkes seviyor sanırım..bu yemek piştiği zaman nedense hiç kalmıyor ;)) hatta küçük oğlum" anne neden güzel yemekler hep az oluyor, yetmiyor "diyor ..:) yetmeyen doyamamak aslında;)
    Melek'im var var ihtiyacım, sen amin de :))

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...