18 Aralık 2013 Çarşamba

KURU FASULYE - kuru domatesli



     Kuru fasulye hemen hemen herkesin sevdiği yemeklerden biridir..hele de yanında pilav da olursa...tam bir ziyafet..:) Evimizde herkesin sevdiği nadir yemeklerden biridir kendileri.. :)

    Bizim evde kuru fasulye etli, yapılmaz pek..Eşim etli sevmez, bu yüzden genellikle zeytinyağlı yaparım..Ama son bir kaç yıldır - büyük abimin tavsiyesiyle- yaz-kış fark etmez içine mutlaka kuru domates ilave ederek pişiriyorum, lezzetini katlıyor söyleyeyim..Bu şekilde sizin de çok beğeneceğinizi düşünüyorum..Buyurun nasıl yaptım bir bakalım :
   -3 su bardağı kuru fasulye ( dermason fasulye kullanıyorum),
   -4 çorba kaşığı zeytinyağı,
   -1 iri kuru soğan,
   -1,5 çorba kaşığı domates salçası,
   -1/2 çorba kaşığı biber salçası,
   -2 çorba kaşığı domates sosu,
   -1 su bardağı ya da avuç dolusu kuru domates,
   -Acı seviyorsanız 2-3 tane kuru acı cin biberi,
   -1,5 litre su,
   -Tuz, istenirse kimyon...

  • Fasulyeyi yıkayıp suda bekletelim..Dermason fasulyenin kolaylığı suda çok bekletmeden de düdüklü tencerede kolayca pişiyor..Yemeğin hazırlama aşamasında suda beklemesi dahi yetebiliyor..Sıcak suda bekletmek daha iyi olur..
  • Tencereye yağı alıp yemeklik doğranan soğanı biraz kavuralım..Domates ve biber salçalarını ilave edip yağda çevirelim..Domates sosunu da katalım, yıkayıp küp küp doğradığımız kuru domatesleri ve bütün kuru acı biberleri de ilave edelim..
  • Yıkadığımız fasulyeyi suyunu süzelim, tencereye alalım, 1,5 litre suyu ilave edip tuzunu da attıktan sonra kaynayınca tencerenin kapağını  kapatıp ocağı kısalım..düdüklü tencereyi kullanırken genelde kısık ateşte pişirmeyi tercih ediyorum, tehlikeli durumlarla karşılaşmamak adına...Miktar sınırını da aşmamak lazım elbette..
  • Tencerenizin özelliğine göre pişirdikten, tencerenin soğumasını bekledikten sonra kapağı açalım...Eğer suyu çok olsun istemiyorsak ocağa koyup kapağı açık biraz daha kaynatalım..Biz sulu olmasını istemiyoruz, kıvamlı olmasını tercih ediyoruz..kıvamı istediğimiz gibi olunca ocağı kapatıp servise alalım..Herhangi bir çeşit pilavla gayet güzel ikili oluyorlar..Bizim evin tercihi şehriyeli pirinç pilavıdır..:) Turşuyu unutmayalım, bir de kuru soğanı :))
  • Ocaktan aldığımız yemeğe bir miktar kimyon katmak fasulyenin gazını almada fayda sağlar..İsteyen tabağına da ekleyebilir..
  • Afiyet şifa olsun....Allah'a emanet olun...



4 yorum:

  1. Kuru domates ayri bir lezzet katmistir. Elinize saglik. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim..Kuru domates çok yakışıyor, lezzetini bir başka güzelleştiriyor evet...

      Sil
  2. En kral yemeklerden biri :) şifa olsun ablacım..

    YanıtlaSil
  3. Que a Luz Divina ilumine o seu caminho neste e em todos os Natais que virão... Boas Festas!!!
    São os sinceros votos de Márcia e família (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...