23 Aralık 2013 Pazartesi

ETLİ- NOHUTLU BULGUR PİLAVI



    Hayırlı geceler,
    Ankara'da havalar çok soğuk bu günlerde..öyle ki balkonu dondurucu gibi kullanabilirsiniz..Et-tavuk- balık donup kalıyor...Allah bu soğuk günlerde kimseyi dışarıda bırakmasın,kimseyi evsiz barksız etmesin..amin..

   Bugün lezzetli bir pilav tarifi ile karşınızdayım..Bulgur çok faydalı ya, aslında sık sık pişirmeliyiz ama ne yazık ki zamane çocukları hep pirinç pilavı istiyorlar.:(  Gerçi bu şekilde yapınca rağbet görüyor şükür..Ve de kemikli etlerle çok güzel bir pilav oluyor, hem de doyurucu..Turşu, salata ve yoğurtla bir öğüne yeterli bence..Buyurun:

   -1 kg.'a yakın kemikli kuzu eti,
   -2 su bardağı haşlanmış nohut,
   -1,5 su bardağı pilavlık bulgur,
   -2 çorba kaşığı tereyağ + fındık yağı karışımı,
   -1 kuru soğan,
   -2 domates ya da yazdan uyuttuğumuz domates sosu,
   -1 çorba kaşığı domates salçası,
   -3 su bardağı et suyu,
   -Tuz..

  • Kemikli etleri yıkayalım, tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ilave edelim, ocağa oturtalım..Kaynayınca üzerinde biriken köpükleri hemen alalım, kaynayıp içine karışırsa et suyumuz kötü olur..Tuzunu ilave edip düdüklü tencerenin kapağını kapatalım, pişmeye bırakalım..Kuzu eti olduğu için kolayca pişecektir..
  • Diğer yanda pilav tenceresine yağları alalım, yemeklik doğradığımız soğanı yağda pembeleştirelim. Salça ve kabukları soyulmuş, küp doğranmış domatesleri ilave edelim, pişirelim. Yazdan uyuttuğumuz domates kullanacaksak zaten pişmiş olduğu için fazla pişirmeye gerek olmaz..
  • Haşlanmış nohut ve pilavlık bulguru ilave edip karıştıralım..
  • Pişmiş olan kemikli etleri suyunda ayıralım, elimizi yakmayacak ısıya gelince etleri kemiklerden ayıralım, didikleyelim..ama çok küçük değil :)
  • Etlerin haşlama suyundan 3 su bardağı alalım, pilava ilave edelim..Tuzunu kontrol edip pişmeye bırakalım..Önce harlı ateşte kaynayınca kısık ateşte pişirelim..
  • Suyu azaldığında didiklediğimiz etleri ilave edelim hafifçe karıştıralım..Çok fazla suyunu çektirmeden ocağı kapatıp biraz dinlendirdikten sonra hemen servis yapalım..Hafif sulu yemesi daha güzel..
  • Turşu, salata, ayran, yoğurt yakışır yanına..Ya da siz ne isterseniz..Dilimlenmiş limonlu turp, pırasa  salatası yada piyazlık soğan da gayet güzel eşlik eder..:)
  • Afiyet şifa olsun efendim..Dualarınızda hatırlamanız temennisiyle...


2 yorum:

  1. Nefis görünüyor. Eline sağlık. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık :) bloğunu takibe aldım bnada beklerim :)
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...