6 Kasım 2013 Çarşamba

PEYNİRLİ EKMEK

                         

    Memleketime münhasır bir lezzet...Peynirli ekmek ama tatlı..Elaziz'de açık ekmek (pide) fırınlarında pişirterek yediğimiz yöresel bir yiyecek çeşididir. İnce açılmış ekmek hamurunun üzerine tuzsuz peynir ufalanarak serilir, daha sonra üzerine toz şeker serperek pişirilir..Genellikle nisan-ekim ayları arasında koyun peynirinin bol ve yağlı olduğu dönemlerde yapmayı tercih etsek de, yılın her ayı yaptırabiliriz...
                                   
                                  Bunlar memleketten gelen peynirli ekmeklerimizden :)

    Ankara'ya taşındıktan sonra burada hem tuzsuz peynir bulmam mümkün olmadı, hem de Elaziz'deki gibi açık ekmek fırınları olmadığı için, buradaki pideciler de peynirli ekmek yapmayı bilmedikleri için bu güzel yiyeceğimize hasret kalıyorduk..Memlekete gittiğimizde ya da memleketten gelen olunca ancak yeme imkânımız olurdu..Ama mutfakta çareler tükenmez ya...Kardeşimin gönderdiği tuzsuz peynirleri derin dondurucuda saklayıp ne zaman canımız isterse yapmak için denemeye karar verdim..Önce ekmek hamuruyla yaptım ama istediğim sonucu elde edemedim, kuru oldu :(  Daha sonra hamuru kendim yoğurup yapınca zevkle yedik, hatta lezzeti daha güzel oldu diyebilirim :)) Bu arada kesilen sütün peyniriyle de yapabiliriz, sonuçta o da peynir, tuzsuz olsun yeter ki.....Buyurun benim usulde peynirli ekmek yapmaya :

   -1 yumurta,
   -1 su bardağı süt,
   -1 su bardağı ılık su,
   -1 paket kabartma tozu,
   -1/2 paket yaş maya,
   -3 çorba kaşığı dolusu süt kaymağı,
   -1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ,
   -2 çorba kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz..
   -Aldığı kadar un..
   Üzerine:
   -500 gr tuzsuz peynir ya da lor peyniri..evde kendiniz de sütü kestirerek yapabilirsiniz..(çökelek değil)
   -500 gr toz şeker..

                           
  • Süt, su, yağ, kaymak ve yumurtayı yoğurma kabında karıştıralım, şeker, tuz, maya ve kabartma tozunu ekleyip, unu yavaş yavaş ilave ederek hamuru yoğuralım. Üzerini örtüp hamurun mayalanması için bekleyelim..Neden hem maya hem kabartma tozu derseniz, hamurun biraz gevrek de olmasını istediğim için kabartma tozu da ekledim..
  • Hamurdan parçalar alıp oval şekil verelim. uçlarını uzatalım.biraz sivri olsun..Kenarlarını kıvıralım, pişerken peynir ve şeker eriyip akmasın..
  • Peynirin suyunu iyice çıkarınca, peyniri ufalayalım. Peyniri hamurun üzerine döşedikten sonra şekerden serperek tepsiye dizelim..Ben şekerle peyniri harmanlayıp oval hamurun üzerine döşeyerek yaptım. sonuç güzeldi..:) Malzeme çok fazla olmamalı ama az da olmasın...layıkıyla olmalı :)
  • Kağıt serili tepsiye dizelim, fırına sürelim..Şekiller çok muntazam olmadı belki ama tekrar tekrar yapınca pratik kazanacağımı umuyorum :))
  • Hamur kabarıp pişince, şeker ve peynir de eriyince tamamdır...
  • Dilimleyip servis yapabiliriz...
  • Afiyetler olsun, dualarda buluşmak ümidiyle...

 

5 yorum:

  1. cok ilginc bir tarif can
    yanliz bir noktada kaldim süt kaymaginda :(
    krema kullansak olurmu acaba ??
    iki cihanda aziz olasin can

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun canım bir tanem..
      elbet krema da olur, sonuçta aynı menşeli.:)
      Hatta tereyağ bile olur ..
      Ecmaîn İnşallah...

      Sil
  2. ayy bakarken iştahım kabardı valla.ellerine sağlık.muhteşem görünüyor.sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. guzel bır taıfmıs elıne sağlık

    YanıtlaSil
  4. mmmm ben bayıldım ben penirli,peynirli yumurtalı pidelere bayılırımm :)
    banada beklerim ama sevgiler :)

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...