4 Kasım 2013 Pazartesi

PATLICAN REÇELİ


    Merhabalar,
    Hicri yeni yılımız mübarek olsun..Rabbim sağlıklı, huzurlu yıl nasip etsin, Müslümanları uğradıkları zulümden kurtarsın, Alem-i İslam'a huzur, birlik ve beraberlik nasip eylesin İnşallah                                                                                                                   
   Çok uzun yıllar öncesinde yapmıştım bu güzel reçeli..Kestane şekeri keyfinde nefis bir şey olmuştu..İkram ettiğim misafirlerim de çok beğenmişlerdi..bir daha da yapmak kısmet olmamıştı..Ta kiii....
   Annemle memlekete gittim ya ..Gittiğim günün sabahında, meyve-sebze almak için pazara çıktığımda; minik patlıcanları görünce hemen seçmeye başladım. :) Pazarcı abi "ne için alıyorsunuz o patlıcanları, reçel için mi?" diye sorunca: "evet dedim.."O reçelin tarifini bir kağıda yazıp verebilir misiniz, bir teyzem var bu reçeli yapmayı çok istiyor"diye rica etti..:)) İşte şimdi o teyze ve minik patlıcan bulabilen ve de değişik reçellerden hoşlananlar için gelsin bu tarif..:)) haydi buyurun:


   (Tarifi arkadaşımdan almıştım ama değişime uğrattım biraz ;)) genellikle tarifler bende değişime uğruyor..;)

   -1 kg. çekirdeksiz, minik patlıcan,(aslında 5-6 cm.lik tombul pembe patlıcan olması daha güzel, ama bu cins patlıcanları bulabildim.)
   -1250 gr. toz şeker,
   -5,5 su bardağı su,
   -10-12 tane karanfil,
   -4-5 tane kakule,(kakule tarifte yoktu, ama iyi ki katmışım:))
   -Çay kaşığı ucuyla limon tuzu,

  • Patlıcanları tamamen soyalım, derin bir kaptaki limonlu suyun içine koyalım.
  • Diğer yanda tencerede bol su kaynatalım, patlıcanları nazikçe sıkıp, kaynayan suya atalım..Patlıcanları içine bastırmak için tencereden küçük bir kapak ile kapatalım. (dolmaya kapatır gibi)
  • Patlıcanları birazcık yumuşayıncaya kadar kaynatalım. Süzgece alalım, dirilmesi için soğuk sudan geçirelim. Bir gece süzgeçte bırakalım..
  • Ertesi gün şekeri tencereye alalım, suyu ilave edip kaynamaya bırakalım..Kaynayınca patlıcanları ilave edelim. Ocağı kısalım, karanfilleri de içine ilave edelim. Yavaş yavaş patlıcanlar şerbeti emip dibe çökene kadar pişirelim..Kakuleyi birazcık dövüp öyle katalım..Kakule reçeli çok daha güzelleştirdi, kesinlikle tavsiye ederim ..:)
  • Şerbet berrak olmalı, kestane şekeri kıvamında...
  • İndirmeye yakın limon tuzunu biraz suda eritip reçele ilave edelim. Bir kaç taşım daha kaynatıp ocaktan alalım...
  • Soğuyunca kavanoza doldurup kaldıralım...
  • Afiyet olsun...Dualarda unutulmamak dileğimle...

   

16 yorum:

  1. Arkadaşım amin diyorum güzel duaların için.Patlıcan reçelini bende çok seviyorum.Ellerine sağlık.Arkadaşım dua ile kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun canım..
      teşekkür ederim yorumun için...:)

      Sil
  2. Ablacım patlıcanları kalın kalın halka şeklinde veya küp küp keserek yapsak olur mu..yoksa mutlaka tam olarak mı yapılmalı..
    ellerine sağlık ablacım afiyet olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :)
      Sevgi'cim normal patlıcanlarla olmuyor bu reçel..hani hasat sonu olur ya, kalan minicik büyümemiş patlıcanlardan yapılıyor, çekirdekleri olmamalı..küçük oldukları için tüm olarak yaptım.
      ya da kendi bahçende patlıcan yetiştiriyorsan, büyümeden toplayıp yapabilirsin..doğrayarak aynı sonuç alınır mı bir şey diyemeyeceğim, hiç öyle denemedim..

      Sil
  3. sistam seninde mubarek olsun Hicri yeni yilin...Dualarina aminnn diyorum..ben denemeye kalksam bu kadar minik patlicani nerden bulcam :) daha yeni ekilecek sebzeler ilk buyumeye baslayanlari koparip yapsam cokkk merak ettim tadini opuyorummmm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim bir tanem..
      senin bahçe var nasılsa, illa hasat sonunu bekleme, hasat başında ilk olan patlıcanlarla yapıver gülüm..beğeneceğini düşünüyorum, sonucu bekliyorum :)
      kolay gelsin şimdiden...

      Sil
  4. Aynur Ablacım, gerçekten çok enteresan bir fikir patlıcandan reçel yapımı, açıkçası daha önceden görmemiştim... Önce fikrine sonra ellerine sağlık :))) Bir gün tatmak nasip olur inşallah :))) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla gülüm icad eden etmiş önceden; ben kendime göre yorumladım sadece..:)
      çok teşekkür ederim, bir an önce gel de tat İnşallah, beklerim :)

      Sil
  5. Selamün aleyküm.
    Sizinde yeni hicri yiliniz mübarek olsun Cenab-i Hak Günahlarimizdan arinarak bir yil gecirmeyi nasip eylesin insallah.Patlican recelini yillar önce bir arkadasimin evinde tatmistim normalde recelleri pek sevmem ama patlican receline bayildim.Arkadasima sormustum nasil yaptiniz diye ama onada annecigi yapmis memeleketten göndermis hic bilmiyorum demisti.
    Cok merak ettigim bir tarifti ama malesef yapamicaz buralarda öyle patlicanlar bulmak imkansiz.
    Ellerinize saglik.Sevgi ve muhabbetle.

    YanıtlaSil
  6. Ve Aleyküm Selam
    Allah razı olsun, dualarına amin, ecmaîn...
    Patlıcan reçeli özel reçellerden biri gerçekten..Bir de kirece yatırılıp yapılan usulü var ama bence bu usul daha güzel..
    Bahçesi olup da patlıcan ekmiş bir arkadaş, komşunuz yok mu? onlardan bulabilirsin belki Hatice, belli mi olur? ben de uzun zamandır bulamıyordum birden karşıma çıktı işte :)
    Çok teşekkür ederim..
    sevgi ve muhabbetle kal...

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık aynurcum annemde her sene mutlaka yapar yıllardır yiten insanlar çok sever evimde her zaman bulunur. Bu arada hafta sonu senin memleketteydim ama çok gezemedim bir dahaki sefere uygun zamanda gidip gezmek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa ne güzel, Sibel'cim her yanını gezebilseydin keşke..İnşallah tekrar gidip gezersin...
      çok teşekkür ederim canım..Anneciğin de bu usulle mi yapıyor, yoksa kireçle mi ?

      Sil
  8. Amin ecmain bacim hep birlikte hayirla
    Antalyanin en mesur recelidir patlican receli .sönmemis kirec ile yapilir
    ah bacim patlicanin saglamini bulsam recelden bile vazgectim
    Belki bazi organik ürün satan yerlerde bulabilirim lakin bu ebatta 4 patlican 6 eurodur :)
    bu demek oluyor ki sen yapican ben yiyecegim
    seni seviyom bacim anadolunun has kadinisin sen benim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun bir tanem..
      sönmemiş kireçle yapıldığını biliyorum da..ben bu usulü daha seviyorum :)
      burada dahi bulması zor bacım :) illa hasat sonunu beklemek gerekiyor, o da nasip olursa...
      tamam ben reçeli hazırladım bekliyorum, ne zaman geleceksin :))
      ben de seni seviyorum bacım, sevdirene şükür...

      Sil
  9. merhabalar ablacım güzel ve samimi duana bende yürekten katılıyor ve amin diyorum inş,patlıcan reçeline gelincee ahh ahh nefis görünüyor bu arada :) ellerine sağlık canım eşimle daha geçen gün sohbet esnasında bahsetmiştik askerlik döneminde çok sevdiği bir arkadaşı,tekerelerini alnca Iğdırlı bir arkadaşı yollamış halen tadı damağımda diyor bende iyiden iyiyiye meraklandım şimdi zamnı geçti tabi :( neyse seneye inş diyelim ALLAH nasip ederse ömrümüz yeterse ,sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kuzuum kıyamam ya..
      Bahçesi olan kimse yok mu patlıcan yetiştiren.:) alabilsen keşke de yapsan..
      ikram edebilme imkanım olsa...
      Allah nasip etsin yap bu reçeli İnşallah..
      çok teşekkür ederim canım..

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...