14 Kasım 2013 Perşembe

KARIŞIK TURŞU- (değişik usul)


   Hayırlı nurlu günler dilerim,
   Allah kimseyi sağlığından etmesin..Sağlığı olmayınca insanın hiç bir şeyi gözü görmüyor..Allah hem bedenen, hem ruhen, hem aklen sağlığımızı daim eylesin..kimselere muhtaç etmesin, kimseyi de bize muhtaç etmesin..
   Değişik ruh hali içindeyim farkettiğiniz üzre..hem kendi sağlığım hem de başkalarının sağlığı (sağlıksızlığı ), düşündürüyor haliyle..Dualarıma içtenlikle Amin, dediğinizi duyar gibiyim..Allah hem bizi hem sevdiklerimizi sağlığımızla, sevdiklerimizle başka türlü kötülükle, zorlukla imtihan etmesin...Amin...

    Turşu mevsimi geçti geçmedi derken, daha önce yaptığım bir türlü fırsat bulamadığım turşuyu tarif edeyim bu gün sizlere..Bu değişik bir usul... diğer usulü hemen hemen herkes bilir yapar, sebzeleri yıkar, doğrar ya da tüm olarak kavanozlara doldurur suyunu hazırlar kapağını kapatır olgunlaşmasını bekleriz..bu biraz farklı..Bir arkadaşımdan almıştım tarifi, O turşu suyunu göz kararı yapıyordu, ama ben ölçülendirdim :) Buyurun efendim:

   -Malzemelerin miktarı için kesin bir şey diyemeyeceğim. Çünkü malzemeleri alıyoruz, kurtlu çıkabiliyor bir kısmını atmak zorunda kalabiliyoruz ya da turşu kabımız farklı farklı oluyor..İhtiyaca göre ya da kavanozun büyüklüğüne göre değişiyor elbet..1'er kilo ya da en sevdiğinizden fazla diğerlerinden 1'er kilo alıp yapmalı..:)

   -Acur (biz küte deriz ), biber( ben Elaziz biberlerinden yaptım :) biraz da sivri biber, kırmızı biber de kattım), havuç, yeşil domates, sarımsak, salatalık..vs..istediğiniz tür malzeme..
   -Turşu suyu için :
   -5 lt. su,
   -2,5 su bardağı turşuluk tuz,
   -1 su bardağı sirke,
   -1 çay bardağı şeker,
  -1 yemek kaşığı limon tuzu..

  • Önce sebzeleri bir güzel yıkayıp yaralı yerleri varsa kesip atalım, parçalara bölelim..Bölmezsek daha çok yer tutar kavanozda..Doğrayınca çok doldurabiliyoruz..
  • Diğer yanda turşu suyunu hazırlayıp ocağa oturtalım, tüm turşu suyunun malzemeleri katılmalı..Kaynayınca ayrı ayrı malzemeleri kaynar suya atıp bir kaç dakika suda alt üst ederek solduralım. Sarımsakları da aynı işleme tabi tutalım

  • Tüm çeşitleri ayrı ayrı kaynar sudan geçirdikten sonra, kavanozun yanına malzemeleri alalım..,Tercihen cam kavanoz elbetteki, güzel sonuç almak için iyi seçim..:)
  • En alta bir avuç nohut, bir avuç kuru dut attıktan sonra malzemeleri karışık olarak kavanoza dolduralım..kavanozu biraz sallayarak iyice yerleşmesini sağlayalım..
  • En üste de bir ya da yarım demet maydanozu yerleştirip tenceredeki suyu ilave edelim. Üzerine bu kez limon dilimleri de ekledim kabuklarıyla beraber..limon kokusu da olsun diye..Ama tüm kavanozlara değil..siz istediğiniz gibi yapın..Acı olması için Arnavut biberlerini unutmadım elbette :))
  • Kapağını sıkıca kapatıp olgunlaşması için gölge bir yerde oda sıcaklığında bekletelim..Ben kurduğum zaman havalar çok soğuk değildi, balkonda karton kutu içinde tuttum..Yaklaşık 3 hafta sonra oluyor, artık serin yerde tutalım, yemek isteyince çıkarıp yiyelim..
  • Turşu çıkardıktan sonra maydanozları tekrar en üste yerleştirmeyi ihmal etmeyelim..suyu az gelirse ya da azalırsa; bu turşu suyu ölçülerini baz alarak biraz daha turşu suyu yapıp kaynatıp ekleyebiliriz..
  • Afiyet olsun, dualarda buluşmak umuduyla ..Hayırlı günler dilerim...:) 

   

7 yorum:

  1. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım rabbım güle güle yedırmeyı nasıp etsın.ellerıne sağlık.sevgıler canım...

    YanıtlaSil
  2. Bu sene turşu canavarı olduk çıktık.. Bu turşuda kolay olan turşulardan sanırım.. Turşularımızı sezon tam bitmek üzereyken yenilemem lazım bana kolay gelsin size de Rabbim ağız tadıyla yemeği nasip etsin..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. ELLERİNİZE SAĞLIK... ÇOK İŞTAH AÇICI GÖRÜNTÜSÜ VAR TURŞUNUN VAKTİ GELİNCE EMİNİM LEZZETLİ OLACAĞINA AMAN SAĞLIĞINIZA DİKKAT EDİN ...AFİYETLE TÜKETİN SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  4. Huuuuuuuummmmmmm... Isso só pode ser Bom D+
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
     
    http://decolherpracolher.blogspot.com

    YanıtlaSil
  5. çok teşekkür ederim arkadaşlar..iştah açıyor evet, bence dezavantaj o :)
    turşu da kışın yemeklerin yanında çok iyi oluyor..tabi sağlığa zarar vermeyecek kadar yemeli..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SİZİN AŞIRI YİYECEĞİNİZ ÜZERİNE DEĞİLDİ YORUMDAKİ SAĞLIK DİLEĞİM YAZINIZDAKİ MEVSİMSEL RUHSAL DEĞİŞİKLER İÇİNDİ SAĞLIKLI ÖMÜR SÜRDÜRÜN İNŞALLAH...AMA BEN SİZE MİSAFİR OLURSAM BİRAZ FAZLA KAÇABİLİR TURŞU TÜKETİMİ SÖYLEYEYİM ŞİMDİDEN:)))SEVGİLERİMLE KALIN...ZEVKLE TAKİPTEYİM

      Sil
    2. Ah canım yaa, ben yanlış anlamışım, turşuyla ilgili sandım.:))ama tansiyon sorunu olanlar için tehlikeli tabi ki...Allah tüm hastalara şifa versin..
      Allah razı olsun, hepimiz sağlıklı ömür sürelim İnşallah...
      Ne mutlu olurum bilseniz, misafirim olsanız..Turşuların her türünden ikram etsem...hem turşuyla güzel gidenlerle beraber ;))
      Çok teşekkür ederim, güzel sözlerinizle mesrur ettiniz :)

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...