23 Ekim 2013 Çarşamba

SAC EKMEĞİ- (BAZLAMA) İLE DÖNER


   Allah'ın selamı, rahmeti, mağfireti üzerinize olsun...
  Öncelikle geçmiş Kurban Bayramınızı tebrik ederim..Rabbim ibadetlerimizi kabul etsin, tekrarına eriştirsin, sağlıkla, huzurla İnşallah...

   Uzun zaman oldu yazmayalı, malum..Hakkınızı helal ediniz..biraz sağlık sorunları, biraz yorgunluk, telaşe, meşguliyet derken bu zamanı bulduk...Vardır elbet bir hikmeti diyelim..

    Benim evlatlarım kurban kavurmasını, döneri pek severler, bir çok et sever kimse gibi. Onları da bazlama ile-ki bizim ellerde sac ekmeği denir- yemeyi çok severler...Sac ekmeği en güzel, odun ateşinde sac üzerinde olur..hele biraz pişirdikten sonra kor ateşin yanında nar gibi kızartması şahane olur..uzmanı bilir..:)

   Bazlama yaparken içinin güzel kabarması ve de ortadan ayrılacak şekilde olması tercih edilir...Böylece içine istenen malzemeyi koyup yemesi çok güzel...hem de dağılmadan yenir..İşte bazlama ve küçük baş hayvanın etinden dönerle ister salata ve ayranla, ister hafif bir çorbayla, isterseniz hepsi ile güzel bir yemek menüsü oluşturmak isterseniz buyurun lütfen:
   -1 kg un,
   -3-4 su bardağı tam buğday unu, (Memleketten getirdiğim değirmen unu kullandım ben)
   -1 paket kuru maya,(isterseniz yaş maya da kullanabilirsiniz)
   -1-2 çorba kaşığı pekmez. (istediğiniz türden..ben harnup pekmezi kullandım)
   -1 tatlı kaşığı dolusu tuz, (opsiyonel)
   -Ilık su..Aldığı kadar.-hep un olacak değil ya, di mi ama..:)

   Döner için:
   -400-500 gr kuzu eti, but ya da kol kısmından,
   -1-2 kaşık tereyağ ya da zeytinyağı,
   -Tuz, karabiber, pul biber..

Salatası için:
   -Kuru soğan,
   -Sumak
   -Maydanoz,
   -Limon, tuz..

  •  Önce hamuru yoğuralım, Siz isterseniz tamamen beyaz unla yapabilirsiniz, tam buğday unu esmer oluyor ama lezzetli oluyor.. Unları yoğurma kabına eleyelim, ortasını çukurlaştırıp, maya, pekmez ve tuzu ekleyip, suyu yavaş yavaş akıtarak yoğurma işlemine başlayalım..Unu su ile ilk birleştirme işlemine Elaziz'de "püşürük tutma" deriz..:)) 
  • Püşürük tuttuktan sonra, elimize az biraz yapışacak yumuşaklıkta hamuru iyice yoğuralım..Hamur biraz yumuşak olursa ekmeğimiz daha güzel puf olur..
  • Üzerini kapatıp ılık bir ortamda hamurun mayalanmasını sağlayalım..Mayalanan hamurdan topaklar alıp yuvarlayalım, un yardımıyla tavaya göre açalım fazla unu silkeleyip ısınan tavaya alalım..Ben kalınlığını bu kez bu şekilde yaptım..biraz daha kalın olabilir...
  • Burada dikkat etmemiz gereken, ocağın ısısı...çok fazla açmamalı, ama çok az da olmamalı..o ayarı tecrübeyle elde edebiliyoruz..Yüksek ısıda olunca çabuk pişiyor, yeterince kabarmıyor.Isı düşük olduğunda da kuruyor hamur..Gaz ile çalışan ocağın ayarına göre söylemem gerekirse, yarım ayarla yüksek ayar arasında..
  • Ekmek çok fazla pişmeden hemen spatula yardımıyla çevirelim, bunu yapmamızın sebebi, kabarıp ortasının boşalmasını sağlamak..Birazdan içi sıcak hava ile dolup kabaracaktır..
  • İyice kabarıp piştiğinde diğer tarafını tekrar pişirmek için çevirelim, kızartalım..Pişen ekmeği sofra bezini katlayıp serdiğimiz tezgaha alalım..
  • Tüm ekmekleri pişirdikten sonra döneri yapmaya geçebiliriz..
  • Eti ister dondurup ince dilimler halinde kıyalım..İster benim yaptığım gibi nasılsa kuzu eti , kolayca pişer diye, dondurmaya gerek kalmadan incecik doğrayalım..

  •  Vog tavaya tereyağ ya da zeytinyağı alalım, ısıtalım..yakmadan..Aslında en güzeli etin yağını eritip sızdırarak ya da kuyruk yağı ile pişirmektir. Ama etin yağının kokusunu sevmeyenler olur ya da sağlık sorunlarını olanlar için diğer yağları öneriyorum...Kuyruk yağını da bulmak pek kolay değil artık...
  • Etleri yağın içine atıp hızlıca karıştıralım, etler toparlansın..Ocağı biraz kısalım, orta ateşte kapağı kapatıp suyunu salıp çekene kadar pişirelim..Bunları fotoğraflayamadım :( 
  • Etler pişerken diğer yanda kuru soğanı incecik halka doğrayalım, tuz, sumak ve limonla ovalım..isterseniz zeytinyağı da gezdirebilirsiniz..Maydanozu da incecik kıyalım ilave edelim..bir kenarda dursun..
  • Etler suyunu çekince, tuzu ekleyip karıştırarak kızartalım..Etin yağı az gelirse biraz daha tereyağ ekleyebilirsiniz..İstediğimiz kadar baharat ilave edip bazlamaları (sac ekmeklerini) ortadan bölüp, arasını ayırarak döneri dolduralım..
  • Diğer yanda hazırladığımız salatayı da ekleyip servis edelim...
  • Afiyet, şifa olsun..Allah sağlık sıhhat versin İnşallah...Dualarınızda hatırlanmayı temenni ederim...


      Bu arada domatesler, balkonda yetişenlerin son kalanları.. :))

15 yorum:

  1. Ellerinize sağlık
    Harika görünüyor
    Bu lezzete kimse hayır diyemez sanırım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim,
      hayır demiyorlar zaten :)en azından bizim evde...;)

      Sil
  2. canım nefis görünüyor ellerine sağlık afiyet bal olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim canım, buyurun beraber afiyet olsun :)

      Sil
  3. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım nefıs olmuş..bakarken acıktım..sevgılerımı bırakıyorum canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) ben de gece yazarken acıkmıştım, haklısın :))
      çok teşekkür ederim, aldım o güzel sevgilerini...

      Sil
  4. Yeme de yanında yat diyemiciiim, bunu görüp yanında yemeden yatmak mümkün görünmemekte. Ellerin dert görmeye bacımm, ben de isterimmm..

    YanıtlaSil
  5. Parece delicioso, vou traduzir para saber como faz


    abraço
    Daniel Deywes
    www.feitonahora.com

    YanıtlaSil
  6. yorum yazmistim cep telefonundan demek ki gelmemis :(
    can benim cok isime yarayacak bu tarif .kizim ekmek arasini cok seviyor malum buradaki ekmekler olmuyor böyle denenesi bir tarif
    rahman razi olsun hayirli cumalar

    YanıtlaSil
  7. Sağolasın bir tanem...İnşallah istediğini gibi olur..
    Çocuklar hep aynı :) büyüseler de değişmiyor.:))
    Allah senden de razı olsun, hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  8. Nossa!!!!
    Melhor impossível... Huuuuuuuuuuuuuummmmmmmmmmm :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    YanıtlaSil
  9. oh miss gibi temiz ve leziz yesin evlatlar , dışardakiler artık mide ve kafa bulandırıyor :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun ablam..dışardakiler konusunda haklısın canım ya...Ama her zaman yapamıyoruz ki...:(

      Sil
  10. Canim sistam yas maya aldim sirf bu tarifin icin :) Allah'im gittim geldim cikmadi yok aklimdan insallah yarin yapacagim cok opuyorum seni harikasin sistam :) Rabbime emanetsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) canımsın yaa..
      Eminim senin elinden daha bir güzel olur, şimdiden afiyet bal olsun, şifa olsun İnşallah..
      senin güzel gören güzel gözlerin..
      Allah razı olsun...

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...