5 Eylül 2013 Perşembe

KAYISI REÇELİ

     Merhabalar,
     Bizim evde pek reçel yenmez, ben genellikle misafirlerim için reçel yaparım :) Benim ailemin küçüğü erkek kardeşim Malatya'dan şekerpare kayısı gönderince, bir kısmını reçel yapmaya karar verdim, iyi ki de öyle yapmışım..Çok hoş aromasıyla , bal rengi ile güzel bir reçel oldu..Misafirlerim ve bana afiyet olur İnşallah :)) Ama bir şekilde evdekilere de yedirme azmi ve kararlığı içindeyim, sakın söylemeyin ;))
Elaziz'de dedikleri gibi : "Di hadi buyurun :)



   -700 gr kayısı (ayıklanmış ) mümkünse Malatya kayısısı olsun :) daha güzel oluyor..
   -700 ml. su, (su ekledim ki bal renkli şurubu fazla olsun .)
   -850 gr şeker,
   -1 çay kaşığı tereyağ,
   -1-2 kaşık limon suyu..
  • Kayısıları önce ortadan ikiye bölelim, sonra enine dilimlere ayıralım. ya da siz istediğiniz şekilde doğrayabilirsiniz..
  • Suyu ocağa alalım, kaynayınca meyveleri ekleyip beraber haşlayalım.. Kayısılar pişince şekeri ekleyip, ocak ayarını yükseltelim; kaynayınca ocağı kısalım. Tereyağı da ekleyelim. Tereyağı reçelin köpürmesini engelliyor ve de reçelin parlak olmasını sağlıyor.
  • Kıvamını bulunca limon suyunu ekleyelim. Bir kaç dakika daha kaynatıp ocağı kapatalım..Kıvamının olgunlaştığını anlamak için  biraz kaşığa alıp soğutarak bakalım, akıcılığı kalınlaşmışsa tamamdır..
  • İsterseniz kaynar iken hemen küçük kavanozlara paylaştırıp kapağını sıkıca kapatabilir ters çevirerek soğuyana kadar bekletip bozulmadan saklayabilirsiniz..böylece teker teker kavanozu açarak taze taze reçel tüketebilirsiniz..:)


  • Ya da bir iki gün üzerini temiz bir tülbentle kapatıp güneşte beklettikten sonra kavanozlara koyup kaldırabilirsiniz.. İster kahvaltılık olarak ister pastalarda tartlarda rahatlıkla kullanabilirsiniz..
  • Kavanoza paylaştırdıktan sonra buzdolabında saklayalım..Özellikle kayısı reçeli buzdolabında saklanmalı ...
  • Afiyet şifa olsun..

5 yorum:

  1. bu yaz bende cok recel yaptım elıne sağlık renı cok berrak olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım, senin de ellerine sağlık...
      Afiyet olsun sizlere de...

      Sil
  2. Ellerine sağlık arkadaşımın.Nasıl sizde yenmez reçeller.
    ben bizimkilere reçel yetiştiremiyorum.
    Ellerin dert görmesin.
    Allah'a emanetsin arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma canım ya...Çok müşkil-pesendler bizimkiler :(
      herkes de çok şaşırıyor zaten :) Ne yapalım, sağlık olsun..
      sen gibi arkadaşlarıma bakıyor imreniyorum zaten, yetiştiremiyorum diyorlar :)
      ben de tartların içinde ya da kurabiyelerde kullanıyorum zaman zaman :) İntikamım korkunç oluyor :)))
      Allah razı olsun...
      Sen de Allah'a emanet ol arkadaşım...

      Sil
  3. çok teşekkür ederim Selda'cım.. sevgiler benden de ..:))

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...