27 Nisan 2013 Cumartesi

PERDE PİLAVI

  
    Hayırlı sabahlar,
   Güzel bir hafta sonu geçirmenizi dilerim..
   Siirt'in meşhur yemeğini yaptım evlatlarıma sürpriz olarak :)
   Yıllar önce eşimin Odtü'den  Hocası'nın evinde ilk olarak tatmıştım perde pilavını..Güler yüzlü, tatlı eşi çok nefis yapmıştı, bayılarak yemiştik.. Daha sonra da bir kaç kere yeme fırsatım oldu..Ben de nihayet yapabildim ve ev halkının beğenisine sundum..Biraz karma bir tarif oldu benim tarifim sanırım :)  Biz hep tavuklu perde pilavı yemiştik..Ama aslında keklik etiyle yapılırmış duyduğuma göre. Ben  değişiklik yaparak biftekle yaptım..Ki evde tavuk yemeyenler de yesinler :) Bakalım bu usulü beğenecek misiniz? Buyurun lütfen :
  Hamuru için:
   -2 yumurta,
   -2 çorba kaşığı yoğurt,
   -1/2 çay bardağı sıvı yağ,
   -2 çorba kaşığı tereyağ,
   -1 çay bardağı ılık su,
   -Tuz, aldığı kadar un..

Pilav için:
   -3 su bardağı pirinç,
   -350-400 gr. biftek ya da kuşbaşı et,
   -1/2 su bardağı badem,
   -2 çorba kaşığı kuş üzümü,
   -1-2 çorba kaşığı tereyağ,
   -4 su bardağı et suyu,
   -Tuz, karabiber, yenibahar,az tarçın..
  • Önce hamuru hazırlamak için yoğurma kabına yumurta, su, yumuşamış tereyağ ve yoğurdu alıp unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur  yoğuralım, sıvı yağı da ekleyip yoğurmaya devam edelim. Hamuru dinlenmeye bırakalım.
  • Pirince kaynar su ve tuz ekleyip bekletelim. Bademleri kaynar suda bekletip kabuklarından ayıralım. Kuş üzümünü de suda bekletip yıkayalım süzelim.
  • Eti küçük küçük doğrayıp üzerini basacak kadar su ekleyip, tuz ilavesiyle pişirelim. Eti suyundan ayırıp biraz tereyağda soteleyelim bir kenarda beklesin..
  • Diğer yanda pilav tenceresine tereyağı alıp 2'ye 3'e böldüğümüz bademleri kavuralım. Pirinci bir-iki kez daha sudan geçirelim, süzelim. Tencereye alıp beraberce kavuralım. Et suyunu ve kuş üzümünü ekleyip pişmeye bırakalım.Tuzunu kontrol ederek katalım. Suyunu çekmeye yakın; yeni bahar, karabiber ve çay kaşığı ucuyla tarçını ekleyip biraz karıştırıp demlenmeye bırakalım. Normal pilavdan daha az su ekleyip biraz diri bir pilav yapıyoruz, hamurun içinde pirinçler pişmeye devam edecek :)
  • Perde pilav tenceresi varsa onu, yoksa bir kek kalıbı ya da cam fırın tepsisini tereyağ ile yağlayıp, ters çevirdiğimizde nasıl görmek istiyorsak bademleri o şekilde tepsiye yapıştıralım. Benim tepsim 26 cm.likti..
  • Hamurdan bir büyük, bir de küçük yumak alıp açalım. Mantı hamurundan biraz daha kalın olacak yufkamız..Yağlayıp badem yapıştırdığımız kalıba yerleştirelim. Büyük parça hamur kalıptan taşacak kadar açılacak..
  • Pilavın yarısını hamurun üzerine yayalım, üzerine eti yerleştirelim..Etin üzerine de tekrar pilavı döşeyelim.              
  • Hamurun kenar kısımlarını pilavın üzerine kapatalım. Küçük parça hamuru da açalım, pilavın üzerine serelim. Yağlayıp fırına sürelim.
  • Fırında hamur kızarana dek pişirelim. Fırından çıkarıp biraz beklettikten sonra, ters çevirip servis tabağına alalım. 
  • Dilimleyip servis edelim..Yanına ayran yada cacık yeter :) Bence..:)
  • İsterseniz kişi sayısınca fırın kaplarında tek tek de pişirip servis edebilirsiniz. Sizin isteğinize kalmış..
  • Afiyet olsun, dualarınızda unutmayın lütfen...

12 yorum:

  1. Ablacim nasil guzel bir pilavdir bu gercekten..yillar evvel yapmistim ama tavuk eti ile..su an yemis gibi tadi damadimda,afiyet sifa olsun evlatlarina da sana da.

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık arkadaşım eminim güzel olmuştur. bende hiç yemedim ama çok yemek istediğim bir pilav bir gün deneyeceğim inşallah

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim canlarım..:) Allah razı olsun hepinizden..
    Sibel'cim eğer denersen beğeneceğine eminim..Çok lezzetli bir pilav gerçekten..
    Sevgi'cim hep tavuk etiyle yapıyorlar ama bizim evde tavuk yemeyenler var , o yüzden neden kırmızı etle olmasın dedim :))
    Nursevin'cim nefis bir pilav, özellikle davet sofraları için ideal..:)

    YanıtlaSil
  4. canimsin rabbim nazardan koruya
    yiyenlere sifa ona yakinliga vesile ola
    dualasalim anadolu kadinim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun can..Amin dualarına..
      Rabbim bizim için dilediklerini sana misliyle nasip etsin..
      Dualarımız müşterek can bacım..

      Sil
  5. gerçekten muhteşem görünüyor bende tavuk pek sevmem annemle en yakın zamanda deneyecez inşallah ellerine sağlık yengencim :)
    zülal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zülalim tavuk etiyle de çok güzel oluyor, ama sen sevdiğin gibi yap :)
      çok teşekkür ederim canım yeğenim..:)

      Sil
  6. Ablacigim tam bir ziyafet yemegi gercekten bu nefaset.
    Yapmaktan çekindigim tariflerdendir kendisi.
    InsaAllah bir gün denemek bana da nasip olur diyelim.
    Ellerine emeğine yüreğine sağlık.
    Sevgi ve muhabbetlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşkolsun Gisi'cim senin elinden kurtulur mu? Eminim çok güzel yaparsın..
      Hiç çekinmene gerek yok, öyle baklava hamuru açmayacaksın ki , ince ince..)
      Yakın zamanda yapıver İnşallah..
      Allah razı olsun..
      Sevgi ve muhabbet karşılıklı emin ol..:)

      Sil
  7. görüntü nefis canım tadı nasıl kimbilir?ellerine sağlık.nurcan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de beğeneceğin bir lezzet canım, emin olabilirsin :)
      Teşekkür ederim..

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...