24 Nisan 2013 Çarşamba

ERİŞTE ÇORBASI


  İyi akşamlar,
  Bahar aylarındayız ama, hala öyle sıcak olmadı..Çorbadan da vazgeçmedik haliyle :) Bu çorbamızı yayınlamayı epey zamandır istiyorum ama, bir türlü kısmet olmadı..Eski fotolarımı da kaybedince gecikti bayağı..Neyse geç olsun da güç olmasın diyelim.. Aslında bizim memlekette yumurtasız hamur yoğrulur, çorbalık erişte ayrı kesilir..Kısa kısa da olmaz, ince uzun kesilir..Bu yıl çorbalık erişte kesemedim ama bu çorbayı yumurtalı-sütlü hamurla kestiğim erişteyle yaptım..Sizlere çorbalık erişteyi de makarnayı da yazın tekrar yaptığımda paylaşacağım İnşallah..Bir çok kimsenin evinde nasılsa erişte bulunur, bu çorbadan yapıp yememek için hiç bir sebep yok :) Çabucak hazırlanıp yenebildiği için, bu çorba özellikle vakti sınırlı olanlar için güzel bir alternatiftir.. Buyurun lütfen:

   -2 çorba kaşığı tereyağı,(aslında kavurmayla daha güzel olur:))
   -1 çorba kaşığı dolusu domates salçası,
   -1-2 domates,
   -1 avuç dolusu mukaşer,(bir başka adı da lepe..yoksa haşlanmış nohut da kullanabilirsiniz.Kabuklarını soyarsanız daha güzel olur:))
   -1 çorba kaşığı kuru nane,
   -1 kase erişte, tuz..

  • Çorba tenceresine 5-6 su bardağı suyu ve mukaşeri koyup kaynatalım. Mukaşerler yumuşayıp pişene dek kaynatmaya devam edelim. (Kabukları olmadığı ve de küçük olduğu için çabucak pişecektir). Erişteyi kaynayan suya katıp pişmesini sağlayalım..Erişteyi, çorbanın kıvamını çok katılaştırmayacak kadar atmalı, azar azar eklerken karıştırarak kontrol etmeliyiz..Eriştenin iki misli büyüyeceğini unutmamalıyız..Çok fazla sulu olması da tercih edilmez.. 
  • Diğer yanda sos tavasına aldığımız kavurma ya da tere yağını eritip kuru naneyi içine alıp hafif ateşte kavuralım..Çok çabuk yanar, tadı ve kokusu kötü olur dikkat edelim..Salçayı ekleyip karıştıralım, kabuklarını soyduğumuz rendelediğimiz domatesleri ekleyelim., karıştırarak sosu hazırlayalım..
  • Kaynamakta olan çorbaya katıp beraberce 2 taşım daha pişirelim..Sıcak sıcak servis edelim..Bu şekilde yapınca lezzeti daha güzel oluyor..Elazığ'da genelde bu şekilde hazırlanır erişte çorbası...)
  • Afiyet, şifa olsun..Dualarınızda unutmayın lütfen...

6 yorum:

  1. anadolu kadinim
    ellerine saglik rabbim nasip ede sofranda yiyeyim insAllah .
    hayirli cumalar can dualasalim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşAllahhh..Ne mutlu olurum bir bilsen seni evimde soframda ağırlasam..İnşAllah..:)
      Şu tabirin de beni ne mesrur ediyor :)) Allah razı olsun canım benim..:)

      Sil
  2. ellerine sağlık arkadaşımbol besleyicili ve lezzetli bir çorba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sibelim..yöresel çorbalardan biri..:)

      Sil
  3. Merhabalar Aynur Hanım...Nursevin hanımın tavsiyesi ile aranıza katıldım ve tariflerinizi takibe başladım.Kendinize ait bir üslubunuz oluşu ve de özellikle tariflerinizin Türk mutfak kültürüne uyması çok hoşuma gitti,emeklerinize sağlık...
    Tarifte kullanmış olduğunuz mukaşeri ilk kez duydum ve gördüm,en kısa sürede edinmeye çalışacağım.Bir Malatyalı olarak benim yöremde bu tarif kara yada yeşil mercimek ile yapılır,yöresel adı da köy çorbasıdır,lezzeti enfestir.Sizin yönteminiz ile de bulduğum ilk fırsatta deneyeceğim inşaallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoş geldiniz..Teşekkür ederim güzel sözleriniz için..Mutfak kültürümüzü ben çok seviyorum..Pek fazla diğer mutfaklara sıra gelmiyor sanırım benim cephemde..:))
      Mukaşeri daha önce de bahsetmiştim kara nohut dediğimiz küçük kahverengi nohutların kabuklarından ayrılmasıyla elde ederiz..Kolay pişer, Azeriler lepe diyormuş, Suriyeliler muhaşşer..:) Bulgur pilavında da çorbada da severiz..
      Malatya'lısınız madem hemşehri sayılırız:) Ankara'da da yeşil mercimekle yapıyorlar bir çok yöreden komşularım..Malatya'da da mukaşer olur aslında..acaba başka bir ismi mi var?

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...