20 Kasım 2012 Salı

SADE YAĞ YAPIMI

    Hayırlı günler cümleten,
    Geçenlerde bir Tv kanalında Ender Saraç tereyağının zararlı etkilerini yok etmek için sade yağa çevirmenin öneminden bahsediyordu..Benim aklıma annemin yıllarca her sonbaharda tereyağı eritip sade yağ yaptığı geldi..Eskiler ne çok doğru şeyler yapıyorlarmış değil mi? Annem tereyağı erittikten sonra tam bir sene hiç bozulmadan saklanıyordu..Meğer ne kadar da sağlıklı oluyormuş..
    Şimdi eskilerin yaptığı şeylerin ne kadar doğru şeyler olduğunu birer birer ortaya çıkarıyorlar. Bize empoze edilmeye çalışılan onca şeyin zararlarını çektikten sonra, nihayet doğruları anlatıp, yönlendirmeye çalışıyorlar..Ne kadar faydası olur bilemeyiz..Neyse zararın neresinden dönülse kârdır diyelim, olanı geri döndüremeyiz...


  • İstenilen  miktarda tereyağı bir tencereye alıp, kısık ateşte eritelim. 
  • Üzerinde oluşan köpükleri bir kaşıkla sürekli alalım. Köpük oluştukça köpükleri almaya devam edelim; ta ki köpük bitene kadar..O köpükler bize zararlı olan maddeleri barındırıyormuş,onlardan kurtuluyoruz böylece..

  • Ocak hep kısık olacak, yağımızın yanmasını istemeyiz değil mi?
  • Köpük bitince ocağı kapatıp soğumaya bırakalım.Yağı donmadan süzelim, tencerenin dibinde de çökelti olacak çünkü..Ağzı kapalı bir kaba koyup buzdolabında saklayalım..

  • Gerektiği zaman kullanalım..Bu yağı hazırlayıp, yeni tarifleri bekleyiniz efendim. :)
  • Bir parça ekmeği banıp tadına bakabilirsiniz :)
  • Afiyet olsun..Dualarda unutmayın.....

6 yorum:

  1. ben de geçen gün tvde bir programda görmüştüm, azeri bir kadın yemek programında yağı bu şekilde hazırladıklarındna bahsediyordu. eskiler herşeyin en doğrusunu yapıyolarmış..

    YanıtlaSil
  2. bu güzel bilgi için teşekkürler canım benim...

    YanıtlaSil
  3. okumadan alim olan insanlarmis bizim büyüklerimiz
    herzaman düsünmüsümdür nasilda biliyorlardi herseyi
    beslenmemizde gösterdikleri özeni itinayi bazen kafam almiyor
    onlar gibi olmayi cok isterdim
    benimde vazgecemedigim yag tereyag
    ben ugrasmiyorum ;)sadeyag olarak satiliyor gülüm ama ögrendigim iyi oldu Allah razi olsun
    seviyorum seni

    YanıtlaSil
  4. İlk defa duydum gerçekten de mantıklı. Eskiler nasıl oluyor hiç bir olanakları yokken çoğu şeyi doğru bilip doğru kullanıyorlarmış anlamıyorum. Doktorlar şimdi kuyruk yağının faydalarını konuşmaya başladılar. Rahmetli annem bazı yemeklerin, sebzelerin senede mutlaka en az 1 kere yenmesi gerektiğini söyler ve bize zorla yedirirdi. Şimdi o sebzeler ilaç yerine geçiyor.
    Bunu da deneyeceğim. Faydalı paylaşımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Hepinize teşekkür ederim..Eğer faydalı olabildiysem ne mutlu..

    Eskiler belki imkanlara sahip değildi ama, akıllarını kullanarak hep sağlıklı yöntemleri keşfetmişler..Belki de imkansızlıklar çare üretmeyi sağladı :)
    Yıldız adında arkadaşım biyoloji mezunu, üstelik sağlıklı olan şeylerle çok ilgili ve bilgili..Kendisine bir çok konuda güvenir ve danışırım.O bana yıllar önce kuyruk yağının mutlaka az olsun yenmesi gerektiğini söylerdi, yaratılan şeylerin mutlaka faydası vardır ihtiyacımıza göre kullanmalıyız derdi. Sakın yemeyin atın diye çığlık çığlığa söylemlerde dahi hiç bırakmadım ben kullanmayı,iç yağı ve tereyağını da..Tüm dünyada tereyağı kullanılıyor..Önemli olan ihtiyaçtan fazla yenmemeli, az öz..Bir başka deyişle; -peygamberimizin sünnetine uygun beslenmeliyiz..

    Lutfedip yorum yazdığınız için de ayrı ayrı teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynur'cum ben hep yaparım ve öyle kullanırım..buzdolabı istemez...yarımlitrelik cam kavanozlara koyuyorum.çok ışıkve havaya maruz kalınca bozulma riski var...ışık almayan mutfak dolabında saklanabilir..buzdolabı istemiyor..eline sağlık..

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...