16 Kasım 2012 Cuma

PİRPİRİİMM :) (ELAZIĞ USULÜ)

   Hayırlı Cumalar  Cümleten,
   Elazığ'lıyım ya; bizim memlekette semiz otuna pirpirim deniyor :) Aslında biz yabani olanı pişirirdik. Bahçelerde bağlarda kendiliğinden yetişen çok güzel bir sebzedir kendileri :)Kendisine has hoş bir ekşiliği de vardır doğal pirpirimin..Gerçi genelde burun kıvırırlar bu yemeğe ama bence çok güzel oluyor..Hele bu usulü çok seveceksiniz diye umuyorum..
   Bir anım var bu sebzeyle ilgili ..Kız meslek Lise'sin de okurken "beslenme" dersimize Ankara'lı yeni mezun bir öğretmenimiz bize sebzelerin meyvelerin besin değerleriyle ilgili bilgileri yazdırıyordu. Sıra semiz otuna geldiğinde, " çocuklar burada semiz otuna ne diyorlar biliyor musunuz? " diye sordu. Ama bir yandan da kahkaha atmamak için kendini zor tutuyordu.:) Arkadaşlarımdan ses çıkmayınca, " evet, hocam biliyorum.biz "pirpirim" deriz dedim..Arkadaşlarımın tepkisi görülmeye değerdi: "Anaaa pirpirime mi semiz otu diyorlarmıışşş :))) Sevgili öğretmenimizin gülüşü yarıda kalmıştı :)
    Herkesin bildiği kendine doğal geliyor. Bize tuhaf, komik ya da saçma gelen karşımızdaki kişiye gayet normal gelebiliyor..Ya da bizim güzel sandığımız belki de başkası için hiç de güzel değildir...Her zaman bunu göz önüne alarak insanları değerlendirelim lütfen...
  Neyse tarife geçelim: 
  -1 demet pirpirim(semizotu),
  -2 çorba kaşığı zeytin yağı,
  -1 baş kuru soğan,
  -1 çorba kaşığı domates salçası,
  -1 tatlı kaşığı biber salçası,
  -2 domates(uyuttuğumuz domateslerden kullanabiliriz)
  -1/2 kırmızı kapya biber,
  -1 sivri ya da küçük çarliston biber,
  -1 su bardağı haşlanmış nohut (biraz fazla da olabilir, ben seviyorum fazla olmasını)
  -3-4 diş sarımsak, tuz.

  • Semiz otlarını iyice yıkayıp ayıklayıp doğrayalım.
  • Tencereye yağı alıp, yemeklik doğranmış soğanları hafif pembeleştirelim, Salçaları katıp çevirelim.Biberleri yemeklik doğrayıp katalım. Domatesleri ya da uyutma domatesi ekleyip biraz daha soteleyelim.
  • Doğranmış semiz otlarını ekleyip şöyle bir karıştıralım.Üzerini geçecek kadar suyunu ekleyelim,  haşlanmış nohutu da kattıktan sonra, kapağını kapatıp, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim.
  • Nohut haşlanmış, sebzeler de çabucak kolayca  pişeceği için fazla beklemiyoruz. Pişen yemeğin içine sarımsakları tuz ile ezip katalım servis edelim..Sarımsak mutlaka olsun, tadını çok güzelleştiriyor.Eğer sarımsak dokunuyorsa, pişmeye yakın ekleyip biraz beraber pişirerek yiyebilirsiniz..

  • Afiyet olsun...Dualarda unutmayın lütfen...

18 yorum:

  1. Merhabalar, Çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. Hayırlı cumalar diliyor lezzet dolu bir hafta sonu temenni ediyorum.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Fuat bey, size de hayırlı hafta sonları..

      Sil
    2. Harikasınız. Doğal yiyecekleri sunmanız tebrik edilesi bir şey.Çok ilginç ve de güzel, pirpirim. Semizotunun nazlı bir ot olduğunu anımsatıyor. Bizim buralarda soğukluk otu derler semizotuna. Ben de diffirize haşlayıp atmıştım, onunla da olur sanırım. Nohutla ilk deneyeceğim. Teşekkürler.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için..
      Buzlukta olanla da gayet güzel olur, nohudu haşlayacaksınız nasılsa..Afiyet olsun şimdiden ..:)

      Sil
  2. Şu an tam ihtiyacım olan yemek. Ellerinize sağlık. Hayırlı Cumalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ikram edebilme imkanım olsaydı, teşekkürler..

      Sil
  3. sevilmezmi bizdede sevilir semizotu, nohutlu da yapayım inş,geçende ilk defa bamyayıda nohutlu yaptım,güzel oldu eline sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım..Nohut lezzetini artırıyor bence..İnşallah beğenirsiniz..Sarımsağı unutma :)

      Sil
  4. Hayırlı Cumalar canım ,
    Bu tarifini yarın uygulamaya geçireceğim ;-)

    YanıtlaSil
  5. aynurcum ellerine saglik cok guzel olmus......ben pirpirim i duyunca o kadar hosuma gittiki artik semizotuna pirpirim diyorum.sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nuran ablaamm Allah razı olsun..Pirpirim demesi daha sevimli değil mi ablacım ? :)

      Sil
  6. canimsin yaaa
    seviyorum seni hayirli cumalar
    sebzelerin piridir gözümde ne zaman yesem sagligimi kazandigimi his ederim .
    lakin yok burada olmayan tek sebze diyebilirim
    arada bir getiriyorlar türkiyeden bagi 3 euro dograsan bir tabak dolmaz .
    iste böyle piriiiim benim yerimede ye artikin
    sarildim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de seni Allah için çok seviyorum can arkadaşım..Allah razı olsun..Oralarda bahçelerde yabanisi olmuyor mu? onlar daha güzel oluyor bence..
      canımsın

      Sil
    2. Ellerine sağlık :) Semizotunun diğer adını pirpirim olduğunu bilmiyordum...Pekte afilli bir yemek adı.Yöresel yemekleri severim caanım;)

      Sil
    3. Damaktan kalbem çocukluğumdan beri ben de çok severim hem ismini hem cismini :) Anneciğim bahçeden yabani olanları toplar yapardı, yemeye doyamazdık.
      Yöresel lezzetler gibisi yok hakikaten ;)

      Sil
  7. Ellerinize sağlık semizotuna bayılırım çok lezeetli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, semizotu sevilmeyecek gibi değil aslında değil mi?

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...