6 Ekim 2012 Cumartesi

ZENCEFİLLİ KEK

  Merhabalar,
  Markette taze zencefili görünce "bununla kek yapayım" diye geçirdim içimden. Kızım da üşütmüş ya biraz..Ona da rendeleyip balla beraber yedirmek için hemen aldım. Kızım biraz naz etse de biraz yuttu ballı zencefilden :) Oldukça faydalı bir baharat. Ve de çok güzel kokusu var...Rabbimize ne kadar şükretsek az, bize bahşettiği nimetlerin çokluğunu düşünürsek..
  Herhangi bir yerden almadım tarif.  Deneyeyim bakalım diye düşündüm ve de yaptım.:) Hafif ve rayihası güzel bir kek oldu. Buyurun tarife:

     
   -3 yumurta,
   -1,5 su bardağı şeker,
   -1 su bardağı süt,
   -1 su bardağından bir parmak az sıvı yağ,
   -2 çorba kaşığı taze zencefil rendesi (biraz daha fazla da olabilir)
   -1 su bardağı kadar ceviz içi,
   -1 paket kabartma tozu,
   -Biraz limon kabuğu rendesi, 1/2  limon suyu,
   -2 kaşık ılık su
   -Aldığı kadar un.
   -Ben diğer  baharat kullanmadım,taze zencefilin rayihası belirgin olsun diye, ama sizler isterseniz,tarçın,, kakule, zerdeçal vs..ekleyebilirsiniz.

  • Öncelikle oda sıcaklığında bekletilmiş yumurtaları çırpma kabına kıralım. Mikserle biraz çırpalım, şekeri de ekleyip şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edelim.
  • Sütü, sıvı yağı,kabuğu soyulmuş rendenin ince tarafıyla rendelenmiş zencefili, ince rendelenmiş limon kabuğunu ekleyelim.
  • Elenmiş unu kabın içine alalım, kabartma tozunu katıp kabartma tozunun üzerine limon suyunu dökelim. Reaksiyon gösterecek köpürecektir.
  • Karıştırmaya devam edelim, en son olarak bıçakla biraz irice kıydığımız cevizleri de katalım. Yağlanmış   kalıba dökelim.
  • Kabarıp kızarıncaya dek pişirelim.(Fırın ayarı söyleyemiyorum, benim fırının ayarı bozuk olduğu için..Ben fırının başında ilgilenmek zorundayım, sık sık bakıyorum, ama kapağını açmadan)..Kabarıp kızarmaya başlayıncaya kadar fırının kapağını açmayalım.
  • Kürdanla içinin pişip pişmediğini kontrol edelim. Eğer kürdana hamur bulaşmaz ise içi de gayet iyi pişmiş demektir. Ayrıca malumunuz üzeri çatlayan kek makbuldür.:)

  • Kalıbı fırından çıkarıp soğumaya bırakalım. Soğuyan keki dilimleyip servis edebiliriz.
  • Afiyet şifa olsun..



     Bunlar da netten aldığım bilgiler,sizlerle de paylaşayım dedim.:)
Şifalı Bitkiler: Zencefil Kökü ve Zencefilin Faydaları, Yağı, Suyu, Çayı, Bal ve Öksürük
  • Zencefil Bitkisi ve Kökü: Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan zencefilin kökleri yassı ve gri renktedir. Zerdeçal ile benzer etkilere sahip olan Zencefilin kökü baharat olarak mutfaklarda ya da tıbbi amaçlarla çeşitli şekillerde kullanılır. Kokusu kuvvetlidir. Latince Adı:Zingiber officinale.
    Zencefilin Faydaları: Zencefil, Kur'an'da (İnsan Suresi, 17. Ayet) adı geçen tek baharattır. İştah açar. Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür. Vücudu terletir. İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı oldukça faydalıdır. Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır. Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler. Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır. Mikrop öldürücüdür. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur. Bağırsak bozukluklarını giderir.İshali keser. 
    Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil kökü genellikle kurutularak baharat olarak kullanılır. Zencefili yaş olarak da kullanabilirsiniz. Ayrıca, zencefilden elde edilen zencefil yağı, tıbbi amaçlı olarak, hazmı kolaylaştırıcı etkileri için kullanılmaktadır.
    Zencefil Çayı: Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırır ve ayrıca hafızayı kuvvetlendirir. Zencefil çayıgrip başta olmak üzere, soğuk algınlığı ve öksürüğe çok iyi gelir. Bir bardak kaynar suya bir nohut tanesi kadar zencefil dilimlenip atılır ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Zencefil çayı, bal ile tatlandırılarak ve içine bir miktar limon sıkılarak içilirse daha lezzetli ve faydalı olur.

9 yorum:

  1. Hayırlı sabahlar,Çok güzel ve leziz olmuş. Ellerinize, emeğinize sağlık. İyi haftasonları..

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. hele senin elinden olunca gülüm
    ellerin dert görmeye kizima sifa versin .
    zencefili cok seviyorum ben ama tansiyonumu yükselttiginden dolayi tüketemiyorum .
    selam ve dua ile hayirli hafta sonlari
    sarildim özlemle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canıım Allah razı olsun,zencefil çok güzel bir bitki gerçekten. Tansiyonu yükselttiğini bilmiyordum. görüşmek ümidiyle, Allah'a emanet..

      Teşekkür ederim Fuat bey..Çok incesiniz..

      Sil
  3. zencefilli hiç denemedim,denemeye değer görünüyor,eline sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim, denemelisiniz gerçekten, beğeneceğinizi umuyorum.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında zencefili sadece içecek olarak değil yemeklerdede bol tüketirlermiş osmanlıda, bilhassa et yemeklerinde ama denemeye çekindim şimdiye kadar.

      Sil
    2. Et yemeklerinde ben de henüz denemedim ama ,denemek isterim .Teşekkürler...

      Sil
  5. oooh mis şifa olsun inşallah çok da güzel kabarmış eline sağlık:))

    YanıtlaSil
  6. Susamçörekotunun en tatlısı en güzeli canım ablacım, Allah razı olsun, yeni bakabildim ..Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...