15 Ekim 2012 Pazartesi

UN TARHANASI

  Merhabalar,
  Tarhananın ne çok faydalı olduğunu söylemeye gerek kaldığını düşünmüyorum..Artık herkes bunu biliyor sanırım :)
  Biz tarhanayı hep aşurelik buğdayla yapardık, un tarhanasını Ankara'ya geldikten sonra gördüm, tattım ve beğendim :) Sağolsunlar, her yıl bir kaç komşum bana un tarhanası verirdi, Elazığ usulü tarhanayı da yaptığım  için un tarhanası yapmaya ihtiyaç duymamıştım. Bu yıl ilk kez kendim un tarhanasını denedim. Arkadaşlarıma sordum, onların nasıl yaptığı hakkında fikir edindim..Veee...Bir kaç tariften fikirler alıp yaptım bu tarhanayı..:)
  
   -1,5 kg domates,
   -1,5 kg kırmızı biber,
   -1/2 kg sivri biber,
   -1 kg kuru soğan,
   -1 baş sarımsak,
   -1 demet taze nane,
   -1 demet maydanoz,
   -1 demet dereotu,
   -1 büyük kase süzme yoğurt+ ev yapımı yoğurt karışımı,
   -Aldığı kadar un+ tam buğday unu+çavdar unu karışımı
   -3-4 kaşık biber salçası, tuz..

  • Domatesleri, biberleri, soğanları, sarımsağı  yıkayıp, ayıklayıp irice doğrayalım, rondodan geçirelim.Maydanoz, nane, dereotunu da yıkayıp, ayıklayıp, doğrayalım.Bazı arkadaşlarım bu malzemeleri önce pişirip sonra un ve diğer malzemeleri katıp hamuru hazırlıyormuş.  Bu kez böyle yaptım, artık bir daha sefere o şekilde denerim :)
  • Hepsini leğende karıştıralım, biber salçası ve tuz ekleyip yoğurdu da kattıktan sonra; Unları yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğuralım.
  • Hamur leğenini sofra bezine bohçalayıp, bir kaç gün bekletelim..Mayalanıp istediğimiz ekşiliğe gelinceye dek..6 gün bekletmek benim için yeterli oldu. Erken hamuru dökünce tarhananın tadı tatlı, daha çok bekletince de tadı mayhoş olur..Nasıl istiyorsak öyle yapalım.
  • Hamur  kabardıkça  yeniden un ekleyerek tekrar yoğuralım.İçinde biriken gazını da almış olalım.
  • Bekletme süresi bitince, açık havada , gölgede, hamuru  temiz sofra örtülerinin üzerine ya da fırın tepsilerine parçalar halinde dökelim, üst tabaka kuruyunca tersini çevirelim. Sürekli parçalayarak daha çabuk suyunu kaybetmesini sağlayalım. 

  • Bir süre sonra elimizle ovaladığımızda kolaylıkla parçalanıyorsa, rondoda çekerek inceltelim..Ya da elle ovalayarak bulgurumsu hale  getirelim. Rondoyla  çekmek oldukça kolaylık sağlıyor.. 
  • Kurutma kıvamına dikkat etmek gerekir. Çok kurursa ufalaması zor olur..:(  Rondodan geçirmek istemeyenler elle ovalayıp süzgeçten geçirebilir..

  • Bez örtüler üzerinde iyice kuruyuncaya dek bekletelim. Ben tepsilerde kuruttum.. Daha sonra cam kavanozda kullanmak üzere saklayalım. Fazla yapınca buzdolabında bekletmekte fayda var..

  • Bu tarhanayla tavuk suyuna nefis çorbalar hazırlamak ümidiyle...Şimdiden afiyet şifa olsun...
   İlk denemem olduğu için hamur fotosunu çekmemiştim, daha sonra güzel olduğunu görünce tarifini vermeliyim diye düşünüp diğer aşamaları resmettim. :)

6 yorum:

  1. kışın en sevilen şey nedir tarhana. Biz yaş tarhanada yapıyoruz oda çok lezzetli.(ben bilmem sağolsun annem yapar biraz hazırcıyım:))

    YanıtlaSil
  2. Bu yıla kadar da ben hazırcıydım un tarhanasında :)) Artık ben de yaparım inşallah..
    Hem sevilen hem de çok şifalı bir çorba gerçekten...

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok şifalı, iştah açıcı ve leziz olmuş.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM.
    ELLERİNE SAĞLIK.
    BANADA BEKLERİM:))

    YanıtlaSil
  5. tebrik ederim,miss gibi, tertemiz,şifa kaynağı bir hazırlık olmuş:) sağlıkla,huzurla tüketin inşallah,sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Hepinize teşekkür ederim, Allah razı olsun...

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...