2 Ekim 2012 Salı

SIRIN

   Allah'ın selamı rahmeti üzerimize olsun,
   Bizim yörede sevilen bir yemek sırın..İncecik açılan yufkaları sacda ya da teflonda pişirdikten sonra hazırlanan sırın Elazığ'ımızda ana yemek yerine bile geçer :) Açıkcası ne olarak etiketleyeceğime karar vermekte zorlandım. :) Sizler ister aperatif, ister ana yemek, ister yan yemek olarak nasıl isterseniz öyle yapıp,yiyin..Beğeneceğinizi umuyorum.
   
   Geçenlerde önceden oturduğum mahalleden komşumu ziyarete gittiğimde köyde odun ateşinde pişirip getirdiği o güzel yufkalardan ikram edince hem orada zevkle yedim, hem de eve götürmem için verince hiç itirazsız alıp getirdim.Daha alırken aklımda sırın yapmak vardı. Ev halkının hepsi çok severek yediği için, sırın yapmak cazip geliyor..Gerçi bu yufka ekmekler her türlü severek yenir.:)


   -3-4 tane sacda pişmiş yufka. 
Eğer yufka ekmek yoksa kendiniz de yapabilirsiniz: -Su, tuz, un ile hamur yoğurup ,incecik açarak eğer varsa sacda yoksa teflon tavada iki yanını da yakmadan pişirip, katlayıp sofra bezinin arasında soğutalım.
   -2 su bardağı yoğurt( ev yapımı tercihen)
   -3 kaşık dolusu tereyağ (köy tereyağı olursa hele :)
   -1-2 diş sarımsak., tuz.
Malzeme az, ama lezzet çok :)


  • Yufkaları ortadan ikiye bölüp, rulo yapalım, 2 cm ebadında dilimlere bölelim. Kenarı yüksek küçük cam tepsi ya da  sahana dik olarak dizelim. Dizerken bir elimizle tutmalıyız, yoksa yufkalar açılıyor.




  • Diğer yanda sarımsakları soyup, biraz tuz katarak iyice ezip yoğurda katalım, kaşıkla çırpalım, iyice karışsın.
  • Tavada tereyağını yakmadan kısık ateşte kızartalım, köpüğü bittikten sonra hafif kahverengi iken birazını yufkaların üzerine dökelim.
  • Hazırladığımız yoğurdu de eşit şekilde sırına dökelim, üzerine kalan tereyağını da döküp bekletmeden sofraya alalım.:)

  • Afiyet olsun. Can olsun , kan olsun , ne olur yağ olmasın :))

  • Emin olun bu miktar bize yeterli gelmedi :) En kısa zamanda tekrar yapmalıyım ...

8 yorum:

  1. Merhabalar, ziron en sevdiğim yöresel yemeklerdendir. Ellerinize,emeğinize sağlık.

    Saygılar..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ediyorum, bizim memleketimizde sırın diye adlandırılıyor..Siron, ziron, silor.. diye değişik yörelerde ismi değişse de lezzeti hep güzel gerçekten...

    YanıtlaSil
  3. oluuuur baska :P
    elbet yag olacak hele birde köy tereyagi olursa hem söyle basenlerde

    daha dün konustuk hemserinle bu yemegi tevafuk oldu gülüm
    ellerin dert görmeye afiyet sifa ve löp löp et olsun

    seviyorum seni

    YanıtlaSil
  4. Ya aşkolsun sanki fazla bir şey istedik :))Ne yapayım köy tereyağı çok güzel lezzet katıyor hangi yemeğe girse :)

    lütfen öyle deme kıs; et olmasın, kas olsun :))

    Sevgin karşılıksız değil canım kardeşim...

    YanıtlaSil
  5. :P
    kas :D ye gülüm ye sifa olsun insAllah
    sevgiyle yeyince birseycik olmaz

    YanıtlaSil
  6. Kalp kalp...:D

    ya zaten ben fazla yiyemedim, çocuklar çok seviyorlar çünkü...
    Kas olduğu falan da yok maalesef..:P

    YanıtlaSil
  7. siteyi geziyorum buna da yorum yazmak istedim bizim komşumuzda gümüşhaneliydi siron derlerdi bende yaparım ara sıra

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gez canımm, iyi gezmeler :)
      Farklı yörelerde değişik isimleri var canım haklısın..Bazen haşlanmış tavuk da üzerine didikliyorlarmış..

      Sil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...