1 Kasım 2012 Perşembe

İŞKEMBE DOLMASI

    Merhabalar,
    Bizim evde sakatat fazla rağbet görmez, hatta çocuklar evde pişmesini bile hiç istemezler; de senede bir olsun hiç değilse pişireyim diye uğraşırım. Hele de böyle özel lezzetlerin kaybolmaması adına arada bir olsa da yapılması gerek diye düşünenlerdenim.
    Kurban Bayramı'nda küçük baş hayvan kestirenler sakatatlarını da kullanıyorlarsa, işkembesi ile güzel bir dolma yapıp sürpriz yapabilirler. İşkembe  sevenler için özel bir lezzet.. Biraz uğraştıran, emekli bir yemek ama, sanki her gün mü yapılacak?  :) Ev halkı yemek istemeyecekler nasılsa diye, ben de meraklılarına pişirdim, beraberce yedik..:) 
   Aslında işkembe dolmasından ziyade bumbar dolması bizim yörede daha çok yapılır.Ben de işkembe dolmasının içini annem usulü, o şekilde hazırlayıp doldurdum. Sadece biraz da pirinç kattım değişik olarak..

   Buyurun tarife:
  -1 adet kuzu işkembesi,
  -300 gr orta yağlı kıyma,
  -1 su bardağından bir parmak az bulgur+ üzerini tamamlayacak kadar pirinç,
  -1 kaşık biber salçası,
  -1 baş kuru soğan,
  -2 adet domates,
  -1/2 demet maydanoz,
  -3-4 dal taze soğan,
  -Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, toz kişniş, az kekik, az yeni bahar.

  • Öncelikle temizlenmiş işkembeyi tuz ile ovup iyice yıkayalım. Bir leğende üzerini örtecek kadar suya sirke katalım, içinde bekletelim. Kokusunun giderilmesi için bu işlemi yapıyoruz.
  • Sudan çıkardığımız işkembeyi  yaklaşık elimizin büyüklüğünde parçalara bölelim.

  • Kıyma ve bulguru bir kaba alalım. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp katalım.  Maydanozu, taze soğanı doğrayalım. Domatesleri de küçük küp doğrayıp iç malzemeye katalım.Salça ve baharatları da ekleyip güzelce yoğuralım.
  • Parçalara böldüğümüz işkembeyi 3 kenarı kapanacak şekilde dikelim.Hazırladığımız iç malzemeden doldurup açık kalan kısmını da dikelim, kapatalım. İplik olarak,çok kalın olmayan, yorgan dikmek için kullanılan pamuklu ip kullandım ben..  Biraz irice bir iğneyle daha rahat dikiliyor.

  • İç malzemeyi fazla doldurmamaya dikkat edelim, çünkü işkembe piştikçe küçülecek, bulgur da şişecek, büyüyecek.. Ona göre yanii..:))
  • Hepsini bu şekilde hazırladıktan sonra tencereye koyup üzerini örtecek kadar su ile dolduralım, tuz ekelim. Tane karabiber serpelim..

  • Düdüklü tencere ya da pişirmesi iyi olan tencere tercih etmeli..
  • İyice pişen işkembeyi suyundan çıkarıp servis edelim, kesip pilavıyla beraber yiyelim..

  • Afiyet olsun, dualarınızda unutmayın...



10 yorum:

  1. hayatımda hiç işkembe yemedim ve yapmadımda canım.ama dediğin gibi seveler için güzel tarif.ellerine sağlık.afiyet olsun.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler canım.
    Ben de evleninceye dek hiç işkembe yememiştim, sonra sadece çorbasını denedim, daha sonra da dana işkembesinin temizlenmesini, pişirilmesini beraber kurban kestiğimiz bir komşumdan öğrendim. Eşim çok sever, O'na pişirince tattım ve olmazsa olmazım değil ama, arada bir güzel de oluyor :)
    Bir gün bana gelmek nasip olursa ikram edeyim kendi ellerimle özenle temizlediğim işkembe çorbasından :) her şeyin bir ilki vardır di mi ? :)

    YanıtlaSil
  3. oy kurbaney kurbaneyy
    severim hemde cok
    yukarida kuzu dolmasi demissin o ne olaki can ??
    ellerine saglik bidenem

    YanıtlaSil
  4. Yenmez miii sakatata bayılırım... hele ki işkembe... :)

    YanıtlaSil
  5. bence nasıl temizlendiğini de paylaşın
    ellerinize sağlık hiç tercihim değildir

    YanıtlaSil
  6. Temizlenmesi oldukça detaylı gerçekten.Ya da ben çok titizleniyorum:) önceden tercihim benim de değildi, ama değişebiliyor insan..Asla asla dememeli :)

    Damla'cım sakatat sık yenmese de Rabbim bunları boşuna vermemiş değil mi yemek lazım, keşke ikram edebilme şansım olsaydı..

    Melek'im kuzu işkembesi yazacağıma dolması yazmışım:) gece uykulu gözlerle öyle olmuş, özür :) Hele sizin orada hiç sakatat yoktur, özlemişsindir caann..Ne diyeyim inşallah buraya gelince yapar ikram ederim..

    YanıtlaSil
  7. Aynurcum,biraz emek isteyen bir yemek gibi,hiç denemedim,bumbar ve bunu,haşladıktan sonra kızartsak nasıl olur acaba?tadını çok merak ettim eline sağlık,emek işi maharet işi.nurcan.

    YanıtlaSil
  8. Bizim evdekiler bayılır.
    Ben de çorbasına bayılırım
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. himmmmmm harika gorunuyor ablacim.cagiraydin gelup iki lokma yerduk.ellerune sagluk sen coh mariftli birisin valla:)

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim bacım..:)
    Öyle hemen gelmek kolay olsa keşke, çağırmak kolay...

    Nilay, ne güzel maşallah evdekiler bayılır diye yazdığını görünce sevindim inan..Yeni neslin bu tür şeyleri direk çöpe atacağını düşünüyordum ben artık..çorbası da başka bir güzel tabi..teşekkürler..

    Nurcan'cım emeği çok elbette, temizlemesinden hazırlamasına, pişirmesine kadar uğraştırıcı.Ama değiyor bence :)Biz bumbarı haşladıktan sonra fırında kızartırız, yağda kızartmak ağır oluyormuş.Ama işkembe dolmasını yağda kızartabiliriz diye düşünüyorum.Bir daha ki sefere inşallah öyle deneyelim .. Sakatat yiyenler için tadı orijinal ve güzel :)

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...