13 Ekim 2012 Cumartesi

DUT UNLU KEK

   Merhaba,
   İyi hafta sonları diliyorum herkese..Kızımın okula yeni başladığını söylemiştim sanırım.66 aylıklardan. :) Öğretmeni her gün için okulda yemeleri için hazırlamamız gerekenlerin listesini vermişti. Perşembe günü kek ve kurabiye götürmesi için hazırlık yaparken birden fikrim geldi :))  Keki daha da faydalı yapmalı diyerek girdim mutfağa..Anneciğimin memleketimiz Elazığ'dan gönderdiği kurutulmuş dutun iyice dövülmesinden elde edilen dut unuyla kek yapma işlemine başladım..Kuru dut Elazığ'ımızda sevilen bir kuru yemiştir.  Dut unu ise kayadan oyulmuş büyük dibeklerde(soku dediğimiz), uzun sopaların ucundaki iri tokmaklarla iyice dövülerek, sonra da elenip bal tenekelerine sıkıca basılarak elde edilir..Kışın tüketmek üzere kuru, nemsiz bir yerde saklanır..
   Annemin gönderdiği dut unu olmasaydı, kuru dutları havanda dövüp onunla deneyecektim. :)
   Buyurun tarife :

   -3 yumurta (oda sıcaklığında beklemiş),
   -1/2 su bardağı toz şeker,
   -1 su bardağı dut unu
   -1 su bardağı yoğurt,
   -1 su bardağından bir parmak az sıvı yağ (yağı mümkün olduğunca azaltmaktan yanayım  ya :))
   -1 su bardağı çiğ fındık içi,(isterseniz ceviz de kullanabilirsiniz)
   -1 paket kabartma tozu,
   -1 kaşık limon suyu,
   -Aldığı kadar un (yaklaşık 2,5 su bardağı kadar un kaldırıyor)



  • Önce her zaman kek çırparken yaptığımız gibi yumurtaları biraz mikserle çırpıp, şekeri ekleyip köpürene kadar mikserle çırpmaya devam edelim.

dut unu
  • Dut ununu, yoğurdu, sıvı yağı katıp karıştıralım.Fındık içini biraz dişe gelecek şekilde rondodan geçirip,  onu da katalım.
  • Unu eleyip, kabartma tozunu da ekleyelim.Kabartma tozuna limon suyunu katalım.Unu azar azar katalım ki kıvamını ayarlamak kolay olsun. Çok un katarsak kek tıkız olur.

  • Hepsini karıştırıp, yağladığımız 32 cm.çapındaki tepsiye dökelim, üzerini düzeltelim. Fırında kabarıp kızarana dek pişirelim. Soğuyunca, dilimleyip servise sunalım.
  • Genze yayılan fındık ve dut rayihasıyla zevkle yenecek bir lezzet ortaya çıktı..Afiyet şifa olsun..

  Netten bilgiler..:)

Dut ve Dutun Faydaları

Şifalı Bitkiler: Dut ve Dutun Faydaları
DUT: Meyveleri beyaz ve kara olan dutun barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliği vardır. Ayrıca dutun yaprakları ipek böceklerini beslemek için de kullanılır.
Dutun Faydaları: Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenirse kabızlığı giderir ve hatta ishal yapabilir, bağırsak kurtlarını düşürmeye de yardımcı olur.
Dut Nasıl Kullanılır? Dut taze ve kuru olarak yenebilir. Ayrıca dutun şurubu, reçeli ve pekmezi yapılabilir. Dutun Yaprakları da kullanılır. Yaprakları kaynatılıp suyu içilirse kabızlığa iyi gelir. Dut kabuğu ve yaprağı kaynatılıp bunun suyuyla gargara yapılırsa diş ağrılarını dindirir. Dut şurubu mide ve bağırsak iltihaplarını iyileştirmeye yardımcı olur.

14 yorum:

  1. hakikaten değişik bir tat merak ettim şimdi elinize sağlık, görüntüde cazip,malzemeyi bulursam neden yapmıyem?

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim, değişik oldu gerçekten, hamurunda tam buğday unu varmış gibi bir renk oluştu aynı zamanda. Kuru dut varsa havanda döverek ya da rondodan geçirerek yapılabilir..

    İsminizi de yazarsınız sevinirim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benim yorumların adsız çıkıyor canım,anonim den galiba.

      Sil
  3. Hayırlı günler. Ne kadar güzel bir görüntü ellerinize,emeğinize sağlık. Ayrıca çok da iştah kabartıcı

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  4. Anladım Nurcan'cım, yorumların sonuna yazabilirsin..Teşekkür ederim :)

    Fuat bey güzel yorumlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  5. nevininyemekleri13 Ekim 2012 13:40

    İlk defa duydum bu keki ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. Çünkü ilk defa ben yaptım bu keki, o yüzden ilk duydunuz :))
    Çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  7. canem ben öncelikle hakkini helal et
    bana msj atmissin yeni gördüm :(
    zaman tünelimidir nedir hic birseyin farkinda degilim affet
    keke gelince saglikli ve leziz görünüyor .
    burada organik ürünler satan yere gidip bulursam yaparim insAllah
    ellerine saglik sarildim özlemle

    YanıtlaSil
  8. Önemli değil canım estağfirullah.. Yağlı boyam ile hallettik bir kısmını :)Diğerine Allah Kerim..

    sağolasın cann...Bilmukabele..

    YanıtlaSil
  9. Çok ilginçmiş Aynur abla, ilk defa duyuyorum..Daha bilmediğimiz ,duymadığımız neler var kim bilir..:)

    Şifa olsun inş.

    YanıtlaSil
  10. Blogunuzu tesadüfi olarak buldum.Çok güzel bir kek yapmışsınız ve dut ununu ilk defa sizden duydum.Ellerınıze saglık çocuklar ıcın saglıklı bır kek yapmışsınız.güzel bir pazar diliyorum ,banada beklerım.

    YanıtlaSil
  11. Dut ununu duymamıştım ,değişik bir lezzet eline sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Rumma'cım her geçen gün değişik şeyler öğreniyoruz tanıyoruz, güzel olan ve sağlıklı, hayırlı şeyleri tanıyalım hep..:)

    Heden ve Mehtap hoş geldiniz, teşekkür ediyorum güzel sözleriniz için, bildiğimiz gördüğümüz değişik şeyleri paylaşmak için varız değil mi? :)
    Görüşmek üzere..

    YanıtlaSil

Yorum yapmadan geçmeyin yine beklerim:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...